Στις 24 Μαρτίου 2021 το Β΄Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού τίμησε την εθνική επέτειο τής 25ης Μαρτίου, καθώς και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση τού 1821 με διαδικτυακή γιορτή ανά τάξη.
Στον εισαγωγικό της λόγο προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς η Διευθύντρια τού Σχολείου κ. Νέλλη Παππά τόνισε ότι το 2021 είναι μια σημαδιακή χρονιά για την Ελλάδα και την ανθρωπότητα: για την Ελλάδα, επειδή γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, που μας οδήγησε στη δημιουργία τού ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, και για την ανθρωπότητα, επειδή διαφαίνεται η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία.
Και στις δύο περιπτώσεις η εξέλιξη των γεγονότων σφραγίστηκε από πράξεις αλληλεγγύης.
Η Διευθύντρια μνημόνευσε ως τέτοιες την αναγνώριση τής Ελλάδας ως ανεξάρτητου κράτους από τον Πρόεδρο τής Αϊτής Ζαν Πιερ Μπουαγιέ στις 15 Ιανουαρίου 1822, αλλά και τη μεγαλειώδη ναυμαχία τού Ναυαρίνου τον Οκτώβριο τού 1827, χάρη στην οποία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποδέχθηκαν τελικά την ιδέα τού ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Κατέληξε ότι και τότε όπως και σήμερα η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών αποτελεί θεμελιώδη αξία και ζητούμενο για να ξεπερνούν οι χώρες τις μεγάλες ιστορικές κρίσεις.
Εν συνεχεία, μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν το επίσημο σποτ τής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με το τραγούδι τού Δ. Σαββόπουλου «Ας κρατήσουν οι χοροί».
Τον πανηγυρικό τής ημέρας εκφώνησε διαδικτυακά η φιλόλογος κ. Μαρία Βενετή, η οποία προέβαλε ταυτόχρονα με την ομιλία της διαφάνειες με κείμενα και πλούσιο εποπτικό υλικό από ποικίλες πηγές (πίνακες, σύμβολα, εικόνες).
Ειδικότερα, η κ. Βενετή βασισμένη σε πλούσια βιβλιογραφία και μέσα από επιλεγμένα αποσπάσματα δημοτικών τραγουδιών, τής Ελληνικής Νομαρχίας, Απομνημονευμάτων αγωνιστών, των Ρήγα Φεραίου, Πουκεβίλ, Αδ. Κοραή, Ι. Καποδίστρια, Κ. Παλαμά, Α. Βαλαωρίτη, Ν. Βρεττάκου και άλλων, καθώς και μέσα από πίνακες των Βρυζάκη, Γύζη, Θεόφιλου, Παν. Ζωγράφου, Λύτρα, Ντελακρουά μεταξύ άλλων, μίλησε εμπεριστατωμένα για τα εξής επιμέρους θέματα: την ιδεολογική προετοιμασία τής Ελληνικής Επανάστασης, το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη, την ίδρυση, αποστολή και δράση τής Φιλικής Εταιρείας, την έναρξη τής Επανάστασης, τα δραματικά γεγονότα που σφράγισαν την πορεία τού Αγώνα, τη γέννηση και ανάπτυξη του Φιλελληνικού Κινήματος, τη ναυμαχία τού Ναυαρίνου και τη διακυβέρνηση τού Καποδίστρια έως την οριστική αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους.
Η κ. Βενετή ανέλυσε τη σημασία τής Ελληνικής Επανάστασης, που σύμφωνα με τον Κόντογλου «είναι η πιο πνευματική επανάσταση που έγινε στον κόσμο».
Συνέδεσε το τότε με το σήμερα τής Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι οι μορφές τού ’21 έχουν αποτυπωθεί στη συλλογική συνείδηση τού λαού μας και μας δείχνουν το δρόμο.
Μετά τον πανηγυρικό μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν βίντεο με τη συμφωνική εκδοχή των οκτώ πρώτων στροφών τού «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» τού Διον. Σολωμού.
Η Διευθύντρια κ. Παππά έκλεισε τη γιορτή με τις ευχαριστίες της προς όλους, αλλά και με την ευχή την επόμενη φορά η εθνική επέτειος να τιμηθεί διά ζώσης στον χώρο τού Σχολείου.
"Η Ελλάς ευγνωμονούσα" του Θεοδώρου Βρυζάκη (1858)