Η Γενική Συνέλευση τού ΟΗΕ αποφάσισε, στις 2 Νοεμβρίου 2005, να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα τού Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου (Πολωνία).
Η Ελληνική Βουλή με νόμο της το 2004 είχε ήδη καθιερώσει την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων τού Ολοκαυτώματος.
Ακολουθώντας και τη σχετική εγκύκλιο τού Υπουργείου Παιδείας για την 27η Ιανουαρίου 2021, ο Σύλλογος καθηγητών τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού και η Διευθύντριά κ. Νέλλη Παππά τίμησαν την ημέρα με σειρά δραστηριοτήτων κατά τις δύο πρώτες ώρες τού ωρολογίου προγράμματος τηλεμαθημάτων, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.
Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς τους για τον όρο και για την ιστορία τού Ολοκαυτώματος, που σημάδεψε την ανθρωπότητα, αλλά και τη χώρα μας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Προβλήθηκαν συγκλονιστικά βίντεο από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και αποσπάσματα από ταινίες που αναφέρονται στα τραγικά εκείνα γεγονότα.
Διαβάστηκαν επίσης σε όλες τις τάξεις ποικίλα κείμενα σχετικά με το Ολοκαύτωμα, μαρτυρίες επιζώντων, αποσπάσματα από ημερολόγια εγκλείστων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, λογοτεχνικά κείμενα πεζά και ποιητικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από πολλούς εκπαιδευτικούς στη διάσημη φράση τού Ιταλοεβραίου χημικού και συγγραφέα Πρίμο Λέβι, επιζήσαντος τού Άουσβιτς, που κατέγραψε με τρόπο συγκλονιστικό τις εμπειρίες του μετά τον πόλεμο, «Συνέβη, επομένως μπορεί να ξανασυμβεί... ».
Στόχος όλων των δραστηριοτήτων ήταν να παραμείνουν ζωντανά τα διδάγματα τού Ολοκαυτώματος και οι μαθητές ως αυριανοί πολίτες να ευαισθητοποιηθούν ώστε να προλαμβάνονται τέτοιες πράξεις γενοκτονίας.