Το Β΄Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού συμμετείχε στο Μοντέλο Ο.Η.Ε. τού Λονδίνου (LIMUN), το οποίο έλαβε χώρα από 22 έως 24 Φεβρουαρίου 2019 στο Πανεπιστήμιο King’s (King’s College, Waterloo Campus).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Β΄Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, μαζί με ένα σχολείο τής Γαλλίας και ένα τού Βελγίου ήταν τα μόνα που έγιναν δεκτά να συμμετάσχουν, καθώς πρόκειται για ένα πανεπιστημιακό συνέδριο, γεγονός που τιμά ιδιαίτερα το Σχολείο.
Οι μαθητές Παναγιώτα-Χριστίνα Ευσταθίου, Σωτήρης Κάκιας, Γεώργιος-Γρηγόριος Κλαυδιανός, Ιωάννης Νίκας, Νικήτας Παρασκευόπουλος, Μαρία Στεργίου, Κωνσταντίνα-Μαρίνα Τσάκα, Ασημίνα-Ισμήνη Τσούρα, Βασιλική Αναστασία Φυτίλη και Δήμητρα Ψύλλου εκπροσώπησαν τις χώρες τής Κένυας, τής Λιβύης και τού Μαυροβουνίου σε διάφορες επιτροπές με συνομιλητές τους φοιτητές πανεπιστημίων τής Αγγλίας και άλλων χωρών.
Στην τελετή έναρξης τού συνεδρίου οι μαθητές παρευρέθησαν στην ίδια αίθουσα όπου έγινε η πρώτη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών στο Λονδίνο, στο Central Hall Westminster, και ασυνομίλησαν με ενεργά μέλη τής διεθνούς πολιτικής σκηνής και των Ηνωμένων Εθνών, όπως η κ. Patricia Scotland QC (Secretary General of the Commonwealth), ο Lord Mark Mulloch-Brown (LIMUN Honorary President) κ.ά.
Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν άριστα στις απαιτήσεις τού συνεδρίου και επέδειξαν κατάρτιση, ομαδικό πνεύμα, διάθεση για συνεργασία και δυναμικότητα.
Μερικά από τα προς συζήτηση θέματα αφορούσαν στην οικονομική ανάπτυξη με την ενίσχυση τής θέσης τής γυναίκας, στη δημιουργία ενός παγκοσμίου σχεδίου δράσης για τη προστασία των υπό εξαφάνιση γλωσσών, στα προβλήματα που προκύπτουν από τη διακίνηση ανθρώπων στη Μυανμάρ και το Μπαγκλαντές, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας υπερήλικων ασθενών, στη νομιμοποίηση τής ευθανασίας ως ιατρικής πρακτικής κ.ά.
Στην Ελλάδα, επίσης, ομάδα μαθητών μας τής Α΄ τάξης τού Β΄Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού συμμετείχε στο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών τής Αθήνας (AMUN), που διεξήχθη από 15 έως 17 Μαρτίου 2019.
Σε αυτό οι μαθητές Αθανασία Γιάκα, Βασιλική Δήμου, Θρασύβουλος Δούβλης, Νικόλαος Μουρίκης, Βασίλειος Μπάδας, Μαρία Μπαξεβανάκη, Ανδριανός Παπαθεοχάρης-Δρίλλιας και Κωνσταντίνα Τριβυζά εκπροσώπησαν τις χώρες τής Ρωσίας και τής Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας, αφού προηγουμένως είχαν επισκεφθεί το ρωσικό προξενείο από όπου άντλησαν πολύτιμες πληροφορίες για συγκεκριμένα θέματα τής ημερησίας διάταξης που αφορούσαν στην πάταξη τού διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, στην καταπολέμηση τού εθνικισμού, ρατσισμού, εξτρεμισμού και ξενοφοβίας, στη διαχείριση μη-βιώσιμων εθνικών χρεών σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, στη διαχείριση τής μόλυνσης τού διαστήματος κ.ά.
Οι μαθητές, οι οποίοι άντλησαν το υλικό τους από εκτενείς έρευνες στο διαδίκτυο, σε βιβλιοθήκες, καθώς και από τον ελληνικό και ξένο τύπο, κατά δήλωση τους επωφελήθηκαν από την εμπειρία τους αυτή που τους έδωσε την ευκαιρία όχι μόνο να ερευνήσουν και να συζητήσουν θέματα παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά και να αναπτύξουν ικανότητες χρήσιμες στη ζωή τους για την επίλυση προβλημάτων, τη λήψη αποφάσεων και την αντιμετώπιση κρίσεων, βελτιώνοντας παράλληλα τον γραπτό και προφορικό τους λόγο.
Τους μαθητές προετοίμασαν και συνόδευσαν οι καθηγήτριές τους κ. Α. Τζαμάλη και Μ. Παππά.
https://arsakeio.gr/gr/psychico/psychico-high-school-b/ta-nea-mas/events-activities/39404-sta-mun-londinou-athinas#sigProId2132e04db8