Το Β΄Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού συμμετείχε κατ' αρχάς στο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών τού Κολλεγίου Ανατόλια, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, από 9 έως 11 Φεβρουαρίου 2018.
Οι μαθητές τής Β΄ τάξης Βερβεσού Ιωάννα, Γυφτοδήμου Αγγελική-Ωραιοζήλη, Γεωργακόπουλος Νικόλαος-Ραφαήλ, Ζερβάνος Δαμιανός-Ιωάννης, Ιωάννου Λάμπρος, Κατσή Χριστίνα, Κοντομηνά Ελένη-Ᾱθηνά, Κυπριανού Νεφέλη, Ρονιώτη Μυρσίνη και Τόμκου Δέσποινα εκπροσώπησαν το κράτος τού Ισραήλ, τού Περού, τής Ισλανδίας, καθώς και τον διεθνή οργανισμό ΟΟΣΑ.
Επίσης συμμετείχαν ως μέλη των Επιτροπών Αφοπλισμού και Διεθνούς Ασφάλειας, Ειδικής Πολιτικής Επιτροπής, Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Επιτροπής για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη, καθώς και Επιτροπής Πληροφορικής και Τεχνολογίας.
Τα θέματα που πραγματεύτηκαν ήταν η διεθνής τρομοκρατία, οι οικονομικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση τού αυτοματισμού στην αγορά εργασίας, η έκρυθμη κατάσταση στο Μύανμαρ, τα δικαιώματα τής παρένθετης μητέρας, η κρίση στη θαλάσσια περιοχή τής Βόρειας Κίνας και άλλα.
Το συνέδριο διεξήχθη στα Αγγλικά σε συνθήκες ευγενούς συναγωνισμού με συμμετοχή πολύ μεγάλου αριθμού μαθητών από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είχε προηγηθεί επίσκεψη των μαθητών στην Πρεσβεία τού Ισραήλ στην Αθήνα, όπου τους παρασχέθηκε πολύτιμη βοήθεια και πληροφορίες.
Η δεύτερη συμμετοχή τού Σχολείου ήταν στο 3ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων στη Πάτρα, που διεξήχθη από 15 έως 18 Μαρτίου 2018.
Οι μαθητές τής Α΄ τάξης Γκανούρης Άγγελος-Χαράλαμπος, Ευσταθίου Παναγιώτα-Χριστίνα, Κατσής Στέλιος, Κουβέλη Σπυριδούλα-Παναγιώτα,, Περιφανάκη Μαρία, Σαράφογλου Αλεξάνδρα, Στεργίου Μαρία, Τράγος Πέτρος, Τσάκα Κωνσταντίνα-Μαρίνα, Τσούρα Ασημίνα-Ισμήνη, Φυτίλη Βασιλική-Αναστασία και Ψύλλου Δήμητρα εκπροσώπησαν τις χώρες τού Ηνωμένου Βασιλείου, τής Ελλάδας, τού Κουβέιτ και τής Ουρουγουάης, και σε αντίστοιχες επιτροπές συζήτησαν θέματα όπως η αποχώρηση τού Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η χρήση βαλλιστικών πυραύλων και άλλων όπλων, το δικαίωμα στην ανεξιθρησκία, η παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι συμφωνίες τού διεθνούς ελεύθερου εμπορίου, η έκρυθμη κατάσταση στη Βενεζουέλα και το Μύανμαρ, η πάταξη τού διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών ουσιών και άλλα.
Οι μαθητές μας συζήτησαν τα θέματα ημερήσιας διάταξης με συμμαθητές τους από πολλά σχολεία τής Ελλάδας και αντάλλαξαν απόψεις, σε επίπεδο υψηλών απαιτήσεων, στην αγγλική γλώσσα.
Στο πλαίσιο τής σχετικής προετοιμασίας των μαθητών επισκέφθηκαν το Σχολείο μας εκπρόσωποι τής Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, οι οποίοι ενημέρωσαν τα παιδιά λεπτομερώς για τη στάση τής χώρας τους στα θέματα τής ημερήσιας διάταξης.
Η τρίτη συμμετοχή μαθητών τού Σχολείου μας αφορούσε στην 36η Συνδιάσκεψη Επιλογής τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, που διεξήχθη στην Αθήνα, από 30 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2018, στους χώρους τού Αμερικανικού Κολλεγίου Deree και στο κτήριο τού Γαλλικού Ινστιτούτου.
Πρόκειται για μια διοργάνωση-προσομοίωση των πραγματικών συνεδριάσεων τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου οι μαθητές συμμετέχουν σε ξεχωριστές επιτροπές και συζητούν ιδιαίτερα σημαντικά θέματα στα Αγγλικά.
Οι μαθητές τής Β΄ τάξης Μαρίνης Ελευθέριος και Τόμκου Δέσποινα συμμετείχαν στις επιτροπές EMPL (Committee on Employment and Social Affairs) και ENVI (Committee on Environment, Public Health and Food Safety) και πραγματεύτηκαν τα θέματα τής ισότητας των δύο φύλων, τη διασφάλιση συνθηκών ισότιμης εκπροσώπησής τους στον χώρο εργασίας και την αδιάκοπη σίτιση τού ανθρωπίνου πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η πρώτη ημέρα αφιερώθηκε στη σύσφιξη σχέσεων, καθώς και στην ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος ανάμεσα στους υποψηφίους, με στόχο την εξασφάλιση τελικής ομοφωνίας στις επερχόμενες αποφάσεις.
Ακολούθησε διήμερο συνομιλιών-συνεδριάσεων που κατέληξε την τέταρτη ημέρα σε δέκα τελικά ψηφίσματα που αφορούν στα τρέχοντα θέματα τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι μαθητές άντλησαν το υλικό τους για αυτές τους τις δράσεις από εκτενείς έρευνες στο διαδίκτυο, καθώς και στον ελληνικό και ξένο τύπο.
Η εμπειρία τους σε τέτοια προγράμματα τους έδωσε την ευκαιρία να μελετήσουν και να πραγματευθούν θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, αλλά και να αναπτύξουν ικανότητες που θα τους βοηθήσουν κατά τη διάρκεια τής ζωής τους, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, η λήψη αποφάσεων, η αντιμετώπιση κρίσεων, η βελτίωση τού γραπτού και προφορικού λόγου μπροστά σε κοινό, ο συμβιβασμός και η συνεργασία.
Τους μαθητές προετοίμασαν και συνόδευσαν οι καθηγήτριές τους κ. Α.Τζαμάλη και Μ.Παππά.