Αρσάκεια Ιωαννίνων
banner3  VHMA MATHITON 3    amis unis 1    banner1821

Το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού παρουσίασε, στις 2 Απριλίου 2024, ένα αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη, στο θέατρο την Αρσακείων Σχολείων για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννησή του.
Στο αφιέρωμα η μαθητική κοινότητα ασχολήθηκε με τρία σημαντικά μυθιστορήματα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη: «Ο Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», « Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» και «Ο Καπετάν Μιχάλης». Οι μαθητές/τριες ανέγνωσαν αποσπάσματα από τα συγκεκριμένα βιβλία και έκαναν μια σύντομη κριτική αποτίμηση για το κάθε έργο χωριστά.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια σύντομη εισαγωγή – χρονολόγιο για τους σημαντικότερους σταθμούς – ορόσημα της ζωής και του έργου του Ν. Καζαντζάκη από την υπο/ντρια Δρ Σοφία Ραπτάκη.
Στην εκδήλωση απηύθηνε σύντομο χαιρετισμό η Δρ Κατερίνα Ζωγραφιστού, πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Ο Αναπληρωτής καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας, του τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Θανάσης Αγάθος παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση με τίτλο «Ο Νίκος Καζαντζάκης στον κινηματογράφο» αναλύοντας κινηματογραφικές ταινίες με θέματα από τα έργα με τα οποία ασχοληθήκαμε, καθώς και τον «Τελευταίο πειρασμό», σκηνοθετημένα από διάσημους σκηνοθέτες όπως ο Ζυλ Ντασέν, ο Μιχάλης Κακογιάννης και ο Μάρτιν Σκορσέζε.
Η Δρ Αγάθη Μαρκάτη, συνομιλώντας με τους μαθητές/τριες σε έναν σύντομο επίλογο αναφέρθηκε στα σημαντικότερα στοιχεία της συγγραφικής φυσιογνωμίας του Νίκου Καζαντζάκη και τους διαβεβαίωσε ότι στο εξής προστέθηκαν στους 9.000 φίλους της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη από 139 χώρες από όλον τον κόσμο.
Την όλη εκδήλωση πλαισίωσε με ήχους της Κρήτης ο Μάνος Πυροβολάκης, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός, ο οποίος συνόδευσε με τη λύρα του τους μαθητές μας που χόρεψαν κρητικούς χορούς τους οποίους δίδαξε ο κ. Χρήστος Βραχνός, μαθηματικός του σχολείου μας.


Την ευθύνη για την εκδήλωση είχαν οι φιλόλογοι Δρ Σοφία Ραπτάκη – Υποδ/ντρια, Δρ Μαρία Βενετή, Δρ Γιάννης Λιγνάδης και Γιάννης Καργάκος, ο οποίος επιμελήθηκε και όλο το τεχνικό μέρος της εκδήλωσης, τα αποσπάσματα από τις κινηματογραφικές ταινίες και τη βιογραφία του Ν. Καζαντζάκη. Την φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση ανέλαβε ο καθηγητής φυσικής αγωγής Μάκης Κάτσικας.
Οι εκδόσεις Διόπτρα προσέφεραν την νέα σειρά εκδόσεων των έργων του Ν. Καζαντζάκη που με περισσή φροντίδα τοποθέτησε στις γυάλινες θήκες η βιβλιοθηκονόμος των Σχολείων κ. Γεωργία Καβάγια.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Επόπτρια των Σχολείων της Φ.Ε. κ. Βασιλική Παπαπέτρου – Μουρσελά, η υπεύθυνη των απογευματινών ομίλων κ. Ελένη Αγγελοπούλου, η επίτιμη καθηγήτρια Θεατρολογίας του ΕΚΠΑ κ. Νίκη Χαλκιαδάκη – Μιχαλά, ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων κ. Κώστας Τομπούλογλου και φυσικά οι μαθητές/μαθήτριες του σχολείου που και οι αποδέκτες αυτής της εκδήλωσης σε μια προσπάθεια μύησής τους στο έργο μιας από τις πιο σημαντικές συγγραφικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα και ενός από τους πιο μεταφρασμένους Έλληνες δημιουργούς, του Νίκου Καζαντζάκη.

Ανακοινώσεις Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού

Αναγγελίες Β' Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού

Μάιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 18 1 2 3 4
week 19 5 6 7 8 9 10 11
week 20 12 13 14 15 16 17 18
week 21 19 20 21 22 23 24 25
week 22 26 27 28 29 30 31