Ένας βαθύτατα πολιτικός ποιητής, με την αριστοτέλεια έννοια τού όρου, εμπλουτίζει τη σκέψη του με οράματα σε πανανθρώπινη εμβέλεια. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αναζήτηση τής αλήθειας, αλλά παράλληλα είναι και ένας βαθιά ερωτικός ποιητής.
Ο λόγος για τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών και ενέπνευσε τους μαθητές με τη μοναδική ήρεμη σοφία του.
Η συνέπεια και η ευθυκρισία είναι τα χαρακτηριστικά του, όπως και η διαφάνεια, που σημαίνει σεβασμό των ουσιαστικών αξιών, αλλά και περιφρόνηση για κάθε τι επίπλαστο, γεγονός που αποτελεί στάση ζωής για τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο. Οι στίχοι του είναι οι καθημερινές του σκέψεις που εκφράστηκαν με τον πλέον ευκρινή τρόπο σε όλους όσοι παρευρέθησαν στην εκδήλωση.
Αναφέρθηκε στον ρόλο τού ποιητή παραλληλίζοντάς τον με τον γεφυροποιό. Κάθε λέξη, είπε χαρακτηριστικά, είναι μια πέτρα που θα πρέπει να μπει στη σωστή θέση. Και είναι εξίσου δύσκολο να βρεις και τη σωστή λέξη και τη σωστή θέση, αν θες να είναι επιτυχής η προσπάθεια τής γεφύρωσης.
Δήλωσε πεισματικά αισιόδοξος για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι βάλλεται συνεχώς από τους ξένους. Την αισιοδοξία του τη στήριξε σε τρία παραδείγματα: ότι στη Σητεία τής Κρήτης οι παραγωγοί λαδιού έφτιάξαν τόσο θαυμάσιο λάδι και το προώθησαν τόσο ωραία, που στο Παρίσι κάνουν ουρές για να το πάρουν. Στη Νάουσα οι παραγωγοί κρασιού πήγαν στην Κίνα, οι Κινέζοι αναγνώρισαν την ποιότητα τού κρασιού τους και κάνουν ένα πρώτο συμβόλαιο για έντεκα εκατομμύρια μπουκάλια. Και το τρίτο, οι κοπέλες τής Εθνικής ομάδας water polo που πήραν το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αν αυτά τα τρία μικρά περιστατικά τα επεκτείνουμε ο καθένας στον τομέα και στον χώρο του, θα ξεπεράσουμε την κρίση. Αν όχι, θα μας καταπιεί.
Κατέκρινε με τον ιδιαίτερο τρόπο του την πολιτική αδιαφορία, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των μαθητών και, τέλος, άσκησε κριτική σε όσους επιτρέπουν να διαιωνίζεται μια τέτοια κατάσταση.
Ακολουθεί το πρόγραμμα τής εκδήλωσης:
• Χαιρετισμός από τη Διευθύντρια τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών κ. Κατερίνα Γεωργίου.
• Χαιρετισμός από την κ. Σοφία Χριστοπούλου, Προϊσταμένη Επιστημονικής – Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας
• Σύντομη παρουσίαση τής ζωής και τού έργου τού ποιητή Τίτου Πατρίκιου.
• Βίντεο με απόσπασμα από το ποίημα «Μεγάλο Γράμμα».
• Απαγγελίες ποιημάτων τού ποιητή από τις ποιητικές συλλογές του «Λυσιμελής πόθος», «Συγκατοίκηση με το παρόν», «Σε βρίσκει η ποίηση».
• Ειδικότερη αναφορά στην τελευταία ποιητική συλλογή του «Σε βρίσκει η ποίηση».
• Ανάγνωση ποιημάτων από τον ποιητή.
• Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Γ΄ Γυμνασίου απηύθυναν ερωτήσεις στον ποιητή, σε μια προσπάθεια καλύτερης γνωριμίας με τον ίδιο και το έργο του.
• «Μας βρήκε η ποίηση»: Απαγγελία επιλεγμένων ποιημάτων των μαθητών τής Γ΄ Γυμνασίου, που δημιούργησαν εμπνεόμενοι από την ποίηση τού Τίτου Πατρίκιου.
• Στο τέλος τής εκδήλωσης οι μαθητές χάρισαν στον ποιητή ένα μικρό δερματόδετο έντυπο με τα ποιήματά τους.
Ακολουθεί συγχαρητήρια επιστολή γονέα:
«Στην επαρχία ανασαίνω καλύτερα... μας είπε. Ένας άνθρωπος που στοχάζεται, αμφιβάλλει, αναθεωρεί, εξελίσσεται. Στο κέντρο τού στοχασμού του, ο άνθρωπος και η γνώση. Ευχάριστος, ακούραστος παρά την ηλικία του, με σφραγίδα γνησιότητας, μας καθήλωσε με μια φωνή που ζέσταινε, για περίπου 3 ώρες. Το πιο σπουδαίο είναι ότι συνεπήρε τα παιδιά, ακόμα κι εκείνα που ήταν σίγουρα ότι θα περνούσαν βαρετά μαζί του. Τα έβλεπες ένα-ένα να στρέφονται προς αυτόν, να σταματούν τους ψίθυρους, να μαγεύονται. Γιατί έτσι είναι η ποίηση, το μαγικό κλειδί που οδηγεί στην αποκάλυψη τής ψυχής και τής αλήθειας... Συγχαρητήρια στα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών, τους καθηγητές που τόσο κοπίασαν, μα κυρίως στη γυμνασιάρχη και φιλόλογο κ. Κατερίνα Γεωργίου, που κατάφερε, μέσω τής συνεχούς αναζήτησης, να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν την ποίηση. Πάνω απ' όλα συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά τής Γ. Γυμνασίου που στάθηκαν στο ύψος μιας τέτοιας εκδήλωσης.
Μπράβο τους!»
Κατερίνα Αναγνωστοπούλου-Νταή
Μητέρα μαθητή τής Γ΄ Γυμνασίου