"Γιορτινά τραγούδια... ηχούν στην πόλη μας"

002

001

Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος στον Αγιασμό των Αρσακείων Πατρών

400 μαθητές και μαθήτριες φωνάξαν "παρών" στο πρώτο χτύπημα τού κουδουνιού στα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών! Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024 το κεντρικό προαύλιο πλημμύρισε από χαρούμενες παιδικές φωνές κατά την τέλεση τού καθιερωμένου Αγιασμού από τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, παρουσία τού Επόπτη των Αρσακείων Σχολείων Πατρών κ. Ιωάννη Αθανασόπουλου, τού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας κ. Ανδρέα Φίλια, των μαθητών, των εκπαιδευτικών και πλήθους κόσμου.

Ο Σεβασμιότατος, απευθυνόμενος προς τους μαθητές των Σχολείων με μία εμπνευσμένη ομιλία, εξήγησε για ποιον λόγο η «κατά Θεόν» Σοφία είναι σημαντικότερη από την κοσμική σοφία και γνώση... Στη συνέχεια εξήρε το έργο των τριών Ιεραρχών, προτρέποντας τους εκπαιδευτικούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτών.

Ο κ. Φίλιας κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους δεσμούς που τον συνδέουν με τα Αρσάκεια Σχολεία, καθώς είναι απόφοιτος τής Παιδαγωγικής Ακαδημίας των Αρσακείων, αλλά και στο σημαντικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο που παρέχουν τα Αρσάκεια Σχολεία στην πόλη των Πατρών και στην ευρύτερη περιοχή, εδώ και 190 χρόνια.

Εκ μέρους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Γιαννόπουλος Ιωάννης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες τού Δημοτικού για τη σίτιση και το πρόγραμμα «τσάντα στο σχολείο».

Εκ μέρους των Διευθύνσεων και των Συλλόγων των Εκπαιδευτικών, τέλος, χαιρετισμό  απύηθυνε ο Διευθυντής τού Λυκείου κ. Μάνος Πετράκης, ο οποίος ευχήθηκε μία εποικοδομητική και δημιουργική σχολική χρονιά και τόνισε ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί τού Σχολείου θα συμπαρασταθούν στους μαθητές και θα συμβάλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη τής προσωπικότητάς τους. Τέλος, συνεχάρη τους αποφοίτους για τις σπουδαίες τους επιτυχίες και καλωσόρισε τους μικρούς μαθητές τού Νηπιαγωγείου και τής Α΄ τάξης τού Δημοτικού στο νέο τους ξεκίνημα στο Σχολείο.

Η Ημέρα γνωριμίας με τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών
Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, με σύμμαχο ένα όμορφο ανοιξιάτικο πρωινό, γονείς και μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών και να περιηγηθούν στους χώρους των σχολείων μέσα στην ωραία φύση τους.
Την ενημέρωση για τη φιλοσοφία, τις αρχές και το εκπαιδευτικό σύστημα των Αρσακείων ανέλαβαν με συνοπτική παρουσίαση στο Αμφιθέατρο της Εστίας Επιστημών ο Μάνος Πετράκης, Διευθυντής του Λυκείου και Συντονιστής Φυσικών Επιστημών των Αρσακείων Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ο Δημήτριος Βλαχοδημητρόπουλος, Διευθυντής του Γυμνασίου, ο Ευάγγελος Στάθης, Διευθυντής Δημοτικού και η Διονυσία Αγγελοπούλου Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου.
Οι γονείς, μετά την ενημέρωση, ξεναγήθηκαν στους χώρους των Σχολείων και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις εγκαταστάσεις των σχολείων. Επισκέφθηκαν τις εκθέσεις Φυσικής, Πληροφορικής και Μαθηματικών της Εστίας Επιστημών, τα πρότυπα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών, το Αειφόρο Θεματικό Πάρκο που περιλαμβάνει ανοικτές σχολικές τάξεις, μετεωρολογικό σταθμό, σεισμογράφο, ανιχνευτική διάταξη κοσμικής ακτινοβολίας, το Lu, τη Βιβλιοθήκη, το εργαστήριο πληροφορικής, αίθουσες διδασκαλίας κ.α. Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν τα θεματικά περίπτερα και να συζητήσουν με στελέχη των Αρσακείων ειδικότερα θέματα.

Εξερευνώντας την Τεχνητή και τη Συναισθηματική Νοημοσύνη: Προκλήσεις και Προοπτικές στην κοινωνία του Μέλλοντος

Ένα ταξίδι στο μέλλον είχαν 250 σύνεδροι από σχολεία της Πάτρας, του Ρίου, του Αιγίου, των Καμαρών και το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Στον χώρο της Eστίας Eπιστημών πραγματοποιήθηκε συνέδριο στις 8 Μαρτίου 2024 με αντικείμενο την Τεχνητή και τη Συναισθηματική Νοημοσύνη. Οι μαθητές εκφράστηκαν με παρουσιάσεις, ταινίες μικρού μήκους, posters και ζωγραφιές υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους.

Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου την αποτελούσαν οι:
Δημήτριος Βλαχοδημητρόπουλος, Βιολόγος PhD, Διευθυντής Αρσακείου Γυμνάσιου Πατρών
Μιχάλης Παρούσης, Πρόεδρος Τμήματος Φιλοσοφίας, Πανεπιστημίου Πατρών
Αθανασία Μπαλωμένου, Δρ. Μαθηματικός, Συντονίστρια ΠΕ03 ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας
Παναγοπούλου Βασιλική, Φιλόλογος, Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών

Στα προεδρεία υπήρχαν εκπαιδευτικοί από τα σχολεία που συμμετείχαν, αλλά και οι Πανεπιστημιακοί:
Παπαθεοδωρόπουλος Κωνσταντίνος, Καθηγητής Φυσιολογίας – Νευροφυσιολογίας, Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Πατρών
Κουστουμπάρδης Παναγιώτης, Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών
Καρατράντου Ανθή, Ε.ΔΙ.Π., Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Πέτρου Βερονίκη, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών

Εργαστήρια πραγματοποίησαν οι:
Κουστουμπάρδης Παναγιώτης, Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών: Επικοινωνώντας με τα Ρομπότ και την Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανάμεσα στη Φαντασία και την Πραγματικότητα Pop2See,
Κωνσταντίνος Μαζαράκης, Αλίκη Ράγκου, Τζίλντα Μαζαράκη, Σπύρος Τσουκαλάς: "Αναπηρία και Τεχνολογία: Πώς το AI μπορεί να αλλάξει την ζωή των τυφλών ανθρώπων;"

02openday