Αρσάκεια Πατρών
Είκοσι χρόνια Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης
1997- 2017 : το νηπιαγωγείο που αγαπήσαμε…..
                               θα εκπέμπει το φως του για πάντα
                               μ’ ένα δικό του ξεχωριστό τρόπο
 



Τη σχολική χρονιά 2016-2017 το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης, ένα από τα νεότερα μέλη της μεγάλης οικογένειας των Αρσακείων Σχολείων, συμπληρώνει είκοσι χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Η πορεία που έχει χαράξει όλα αυτά τα χρόνια διέπεται από τις αρχές και το πνεύμα των σύγχρονων παιδαγωγικών θεωριών για την προσχολική ηλικία και χάρη σ’ αυτήν έχει αποκτήσει τη δική του αναγνωρίσιμη ταυτότητα.

Σχεδιάζει με συνέπεια παιδευτικές διαδρομές που οδηγούν στην ανακάλυψη της γνώσης, ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, διευρύνουν τη μάθηση μέσα από την τεχνολογία, υποστηρίζουν την ατομική προσπάθεια, προωθούν τη συλλογικότητα, ευνοούν τις συνεργασίες και παρέχουν στα παιδιά ωφέλιμες εμπειρίες γύρω από την τέχνη και τον πολιτισμό, ώστε, μεγαλώνοντας, να μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πολυπλοκότητα και στις απαιτήσεις των ανοιχτών κοινωνιών.

Η αγάπη για όλα τα ωραία πράγματα, η οποία αφυπνίστηκε μέσα στις καρδιές των μαθητών, των γονιών τους αλλά και όσων το γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, αποτελεί την πιο σημαντική πηγή ανατροφοδότησης της ενέργειάς του.

Διατηρώντας σταθερή την προτίμησή του για το πρωτότυπο και ενδιαφέρον, υλοποιεί τη φετινή επετειακή χρονιά ένα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, σταθμό και σημείο αναφοράς στη δημιουργική, απρόσκοπτη και λαμπρή του πορεία, με τίτλο: «Εδώ Αρσακειούπολη». 


Το «Εδώ Αρσακειούπολη» αντλεί το περιεχόμενό του από την παιδική ραδιοφωνική σειρά «Εδώ Λιλιπούπολη», η οποία μεταδιδόταν από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στο τέλος της δεκαετίας του 70.

Μέσα από τα ιδιαίτερα αγαπητά και πάντα επίκαιρα θέματα εκείνων των εκπομπών, παίρνουμε αφορμές ώστε επιλεγμένες ενότητες και στόχοι προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν σε προγενέστερα έτη από το σχολείο μας να διασυνδεθούν κάτω από ένα νέο βλέμμα, με θεματολογίες όπως η ανακύκλωση και το περιβάλλον, η αγροοικονομία, η αποταμίευση, ο πολιτισμός των αρχαίων προγόνων μας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνέχεια και τη σταθερή πίστη σε διαχρονικές αξίες που προάγουν τον πολιτισμό, την παιδεία και την κοινωνική ευημερία.

Επιπλέον, θα προσεγγίσουμε για πρώτη φορά θέματα όπως η ισότητα των δύο φύλων, ο ρόλος των γονέων στην αγωγή των παιδιών και, κυρίως, το πρόγραμμα θα θεωρηθεί ως μια καλή ευκαιρία για να μυηθούν τα παιδιά στον κόσμο του ραδιοφώνου, ενός παραγκωνισμένου στην εποχή μας μέσου.

Τέλος, λόγω της μουσικής φύσης της εκπομπής, το πρόγραμμα θα αποτελέσει αφετηρία για την καλλιέργεια μιας σχέσης με το έντεχνο και ποιοτικό ελληνικό παιδικό τραγούδι, τη γνωριμία με τα δομικά και καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά του, καθώς και με κάποιους αξιόλογους αντιπροσώπους του.

Το πρόγραμμα θα υποστηριχτεί από ποικίλες δράσεις, και εκδηλώσεις, από τις οποίες μία πολύ ξεχωριστή θα είναι η Ημέρα Γονέων.



Βασιλική Πάχτα

Διευθύντρια Νηπιαγωγείου