Αρσάκεια Πατρών

Στις 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Ecozone παρουσία της Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως η 5η Συνάντηση του Άνω Διαζώματος, κλάδου νεότητας της Κίνησης Πολιτών για την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς «ΔΙΑΖΩΜΑ». Σ’ αυτήν βραβεύθηκαν δέκα Σχολεία με τις καλύτερες δράσεις στο πλαίσιο των εγκεκριμένων από το Υπουργείο Παιδείας προγραμμάτων του ‘Διαζώματος’, τα οποία επιλέχθηκαν μεταξύ εκατό Σχολείων στην Επικράτεια. Τα Αρσάκεια Σχολεία βραβεύθηκαν μεταξύ των δέκα και μάλιστα ως τα μόνα, τα οποία παρουσίασαν 48 δράσεις και διακρίθηκαν και στους τρεις τομείς της αξιολόγησης, δηλαδή την κοινωνικοποίηση των μνημείων, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Την εκδήλωση χαιρέτησε πρώτη η κυρία Αλεξάνδρα Βοβολίνη, Διευθύντρια των Εκδόσεων Κέρκυρα, η οποία κάθε χρόνο παραχωρεί ευγενικά τον Πολυχώρο Ecozone στους μαθητές και εκπαιδευτικούς, για να παρουσιάσουν τις  δραστηριότητές τους.

DSC 3326

Ο κ. Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του “Διαζώματος” και πρώην Υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε: 

002a

“[…] Απευθύνομαι πιο πολύ στα παιδιά που κάνουν αυτά τα θαυμαστά πράγματα. Τίποτα πολυτιμότερο δεν έχει η χώρα μας από αυτή τη μεγάλη προίκα, τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού […] Οι Νεοέλληνες δεν έχουμε φερθεί όπως θα έπρεπε για να φροντίζουμε τα μνημεία […] Όταν έγινα υπουργός Πολιτισμού έπαθα σοκ γιατί είδα ότι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα μνημεία είναι σαν να είναι κρατικό αγαθό, κρατική περιουσία και όχι δημόσιο αγαθό […] Το άρθρο 24 του Συντάγματος λέει όμως ότι για την φροντίδα των μνημείων της φύσης και του πολιτισμού είναι αρμόδιο το κράτος και συμπληρώνει ότι είναι και δικαίωμα του καθενός. Συνεπώς κρατήστε ότι το κράτος δεν είναι ιδιοκτήτης των μνημείων αλλά Θεματοφύλακας και πρέπει τα μνημεία να ανοίγουν όχι μόνο στους Έλληνες πολίτες, αλλά σ’ όλους τους πολίτες του κόσμου […] Τα μνημεία πρέπει να γίνουν το κέντρο της ζωής μας, αλλά και το κέντρο της οικονομίας της χώρας.”

Η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως είπε: 

003a

«Είμαι πραγματικά πάρα πολύ συγκινημένη που είμαι εδώ για δύο λόγους Ο πρώτος λόγος είναι γιατί αυτή η πρωτοβουλία καταρχήν αναδεικνύει τον πλούτο μας, τα αρχαία μας μνημεία το αναπόσπαστο αυτό κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας, τον πλούσιο αυτό πολιτισμό μας. Ο δεύτερος λόγος, για τον οποίο έχω μία ιδιαίτερη ευαισθησία, είναι γιατί αυτή η καταπληκτική πρωτοβουλία τονίζει και καλλιεργεί το ρόλο της εκπαίδευσης και στην ανάδειξη του πολιτισμού μας και των ιστορικών μας μνημείων, αλλά και τη σημασία της διαδραστικής και δημιουργικής εκμάθησης που ξεφεύγει από τα αυστηρά όρια της σχολικής τάξης. Για μας εκπαίδευση δεν είναι μόνο ότι γίνεται μέσα στην τάξη και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο της εκπαίδευσης εν ευρεία εννοία. Γιατί τελικά η βιωματική προσέγγιση και αυτό είναι κάτι που ξεχωρίζω σ’ αυτή την πρωτοβουλία, αυτή η βιωματική προσέγγιση ως προς τα αρχαία μας μνημεία, αποτελεί ένα τρόπο να γνωρίσουμε και να δεθούμε με την ιστορία του τόπου μας και να κατανοήσουν τα παιδιά μας τη φυσική συνέχεια που έχουμε ακριβώς με τους προγόνους μας και πως συνδεόμαστε ακριβώς μέσα από αυτά τα μνημεία. Και ο ρόλος της εκπαίδευσης κατά τη γνώμη μου συνδέεται άρρηκτα με το μέλλον των μνημείων αυτών, τόσο γιατί φέρνει σ΄ επαφή τα νέα μας παιδιά μ΄ αυτό το μοναδικό πλούτο, αλλά και γιατί τα εξοπλίζει με εργαλεία που θα τους είναι απαραίτητα όταν μεθαύριο τα παιδιά αυτά πάρουν τις τύχες των μνημείων αυτών στα χέρια τους. Γιατί εσείς παιδιά είστε που θα κληθείτε σε λίγα χρόνια να διατηρήσετε αυτή την πλούσια κληρονομιά και να την αναδείξετε στις επόμενες γενιές. Nα δείξετε στις επόμενες γενιές πως υπάρχει αυτή η διαγενναϊκή ευθύνη διατήρησης και ανάδειξης του ιστορικού μας πολιτισμού. Εγώ λοιπόν θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Διάζωμα εν συνόλω για την καταπληκτική του δράση, τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όλους τους συντελεστές και να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Παιδείας θα βρίσκεται δίπλα σε τέτοιες τόσο αξιόλογες δράσεις και είμαι στη διάθεσή σας κύριε Μπένο για οτιδήποτε μπορεί να κάνει το Υπουργείο.”

010a
Από δεξιά: ο καθηγητής κ. Β. Λαμπρινουδάκης, η Υπουργός Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως, ο πρόεδρος του "Διαζώματος" κ. Στ. Μπένος, η κ. Ελένη Δουνδουλάκη, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Περιφέρειας Αττικής και απέναντι αριστερά οι εκπαιδευτικοί του Αρσακείου.

Η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διαζώματος κ. Μ. Μπελογιάννη παρουσιάζοντας τις δράσεις των Αρσακείων τόνισε: «… όλα αυτά τα χρόνια τα Αρσάκεια σχολεία υπηρέτησαν και τις τρεις ενότητες κοινωνικοποίηση, εξωστρέφεια και καινοτομία”. 


005a

DSC 3343a

Από δεξιά: Ανθή Παναγοπούλου, Νίκη Καμπίτσα, Μαρία Μυλωνά (εκπαιδευτικοί του Γ' Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού), η Γεωργία Μανωλοπούλου, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Διαζώματος, αρχαιολόγος Υπουργείου Πολιτισμού.

Στη συνέχεια οι κυρίες Νίκη Καμπίτσα και Μαρία Μυλωνά παρουσίασαν τα προγράμματα του Γ’ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού «Ίδρυση Πολιτιστικού Ομίλου» και «Διοργάνωση μαθητικού Συνεδρίου με θέμα “Η Ελιά. Το χρυσαφένιο υγρό του Ομήρου”, τα οποία απέσπασαν θερμή αποδοχή από το κοινό για την ποιότητα και την καινοτομία τους. 

006a

007a

008a



 Ακολούθως η κ. Ελένη Ιωάννου παρουσίασε την καινοτόμο ηλεκτρονική εφαρμογή “Silk Road Stories”, στην οποία αποθησαυρίζεται όλος ο –στους περισσότερους Έλληνες άγνωστος σήμερα– πλούτος των στοιχείων του Ελληνικού πολιτισμού που απαντά στον διηπειρωτικό δρόμο του μεταξιού, από την Κίνα μέχρι τον τόπο μας, και η οποία εντυπωσίασε μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

009a 

 Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση: