Αρσάκεια Πατρών

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, θέλοντας να τιμήσουν με εκπαιδευτικές δράσεις την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης (19 Απριλίου), η οποία γιορτάζεται την ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι το 1824, αποφάσισε να πραγματοποιήσει εκδήλωση στη Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Ψυχικού με συνομιλητές τον Ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και μέλος του ΔΣ της ΦΕ κ. Βασίλειο Λαμπρινουδάκη και τον ιδρυτή της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό και του Μουσείου Φιλελληνισμού κ. Κωνσταντίνο Βελέντζα την Τρίτη 23 Απριλίου.
Η εκδήλωση προετοιμάστηκε κατάλληλα με την προβολή την Δευτέρα 22 Απριλίου στους μαθητές και τις μαθήτριες της Α’ λυκείου ιστορικού ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία του Φιλελληνικού Κινήματος, που είχε την καλοσύνη να μάς παραχωρήσει το Μουσείο Φιλελληνισμού. Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν με προσοχή το ντοκιμαντέρ συμπληρώνοντας φύλλο εργασίας που είχε συντάξει ο φιλόλογος-ιστορικός Γιάννης Καργάκος.
Την Τρίτη 23 Απριλίου οι κύριοι Λαμπρινουδάκης και Βελέντζας παρακολούθησαν μαζί με το μαθητικό κοινό ολιγόλεπτο βίντεο για τη ζωή και τη δράση του Λόρδου Βύρωνα, το οποίο προετοίμασε ο κ. Καργάκος και εν συνεχεία, απαντώντας σε ερωτήσεις που υπέβαλλε η Διευθύντρια Νέλλη Παππά, συνομίλησαν ενώπιον των μαθητών/τριών για τα εξής θέματα: η αγάπη για την ιστορία-αρχαιολογία και για τη συλλογή ιστορικών κειμηλίων, η προσωπικότητα του Λόρδου Βύρωνα, γνωστές και άγνωστες πτυχές του Φιλελληνισμού, η εκκίνηση του Φιλελληνισμού στην Ευρώπη και η εξέλιξή του, ο πολιτισμός και η ιστορία ως πολύτιμα κεφάλαια της Ελλάδας, πολιτιστικές δράσεις που προάγουν τη θετική εικόνα της χώρας, η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό και το Μουσείο Φιλελληνισμού, σύγχρονες εκδοχές του Φιλελληνισμού στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Οι δύο συνομιλητές γοήτευσαν το κοινό με την προσήνεια, την απλότητα, την ευφράδεια, τις γνώσεις και το πάθος τους για την ιστορία. Δεσμεύθηκαν ότι θα επιστρέψουν στο σχολείο μας για νέες δράσεις σχετικά με το επετειακό έτος Λόρδου Βύρωνα (2024) και αναχώρησαν, αφού αντάλλαξαν δώρα με τη Διευθύντρια του σχολείου.