Αρσάκεια Πατρών

001

Γιορτάζει ο χώρος του βιβλίου, οι διορθωτές, οι επιμελητές, οι μοναχικοί αναγνώστες, οι τυπογράφοι, οι εικονογράφοι, οι συγγραφείς, οι εκδότες και οι βιβλιοπώλες, οι άνθρωποί του, οι βιβλιοφιλικές κοινότητες, οι βιβλιοθήκες, δημόσιες και ιδιωτικές.
23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» από τη ζωή την ίδια μέρα: 23 Απριλίου 1616 ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ο Μιγκέλ Ντε Θερβάντες.
Το πόσο σημαντικό είναι το βιβλίο στη ζωή μας εκφράζεται μέσα από τα λόγια της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και του πρώην προέδρου κ. Προκόπη Παυλόπουλου τα οποία και παραθέτουμε:
«… Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, γιορτάζουμε ένα πολυδιάστατο πνευματικό αγαθό, όχημα πολιτισμού, δημιουργικότητας και μόρφωσης, πυκνωτή διανοητικού, οικονομικού, κοινωνικού, συμβολικού κεφαλαίου. Γιορτάζει ο χώρος του, ως τόπος γόνιμων συναντήσεων και ουσιαστικής κυκλοφορίας ιδεών και συναισθημάτων.
…. Σε μια εποχή μεγάλων κοινωνικών αναδιαρθρώσεων, σαρωτικών τεχνολογικών εξελίξεων και πολιτιστικών ανακατατάξεων, η ανάγνωση μπορεί να γίνει μια σταθερά μέσα στον κλυδωνισμό, ένα νήμα που μας συνδέει με τους άλλους, μια οδός προς την εσωτερική ελευθερία.» (Αικ. Σακελλαροπούλου)
«…το βιβλίο, πρωτίστως στην έντυπη μορφή του που "σφυρηλατεί" μια αναντικατάστατη υλική σχέση με τον αναγνώστη, διατηρεί την αληθινή σχέση με τον άνθρωπο και με τον κόσμο, αποτελώντας πραγματικό ανάχωμα στην επέλαση κάθε πνευματικώς φθοροποιού εικονικής προσομοίωσης».

«…η ¨Παναγία των Παρισίων¨ κατέχει πια ως απτό δείγμα πνευματικού κλασικισμού περίοπτη θέση στο πάνθεον της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς. Χάρη σ’ αυτό το βιβλίο, του οποίου τα λογοτεχνικά ίχνη μένουν ανεξίτηλα ως απαστράπτουσες ψηφίδες της εν γένει πνευματικής δημιουργίας, ο ναός της Παναγίας των Παρισίων θα κατέχει στο διηνεκές περίοπτη θέση στη συλλογική μας μνήμη, ακόμη κι αν η επιστήμη και η τέχνη δεν καταφέρουν να επουλώσουν πλήρως τα βαθιά τραύματα τα οποία άφησαν πίσω τους οι φλόγες. Αυτό το παράδειγμα αρκεί, όπως πιστεύω, για να δείξει ότι το βιβλίο, ιδίως στην έντυπη μορφή του, θα συνιστά μέσα στον χρόνο -και μάλιστα πέρα και έξω από την εξέλιξη της τεχνολογίας- αξιόπιστο και αξιόμαχο φρουρό και συνοδοιπόρο του πνεύματος και των ευγενέστερων δημιουργημάτων του". (Π. Παυλόπουλος)

Και να θυμόμαστε πάντα: Δεν έχει μόνο το βιβλίο ανάγκη τη διαρκή στήριξή μας, κυρίως έχουμε εμείς ανάγκη τη στήριξη από τα βιβλία. Γιατί τα βιβλία ενισχύουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας. Μας ανοίγουν νέες προοπτικές, νέους δρόμους, μας γεμίζουν νέες ιδέες και νέα όνειρα. Είναι καλοί σύντροφοι, καλοί φίλοι ακόμα και όταν απλώς υπάρχουν.

Η Διευθύντρια

Ο Σύλλογος Διδασκόντων