Αρσάκεια Πατρών

9 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

«Αν η Ελλάδα ζητούσε να αφαιρέσουμε από τη γλώσσα μας τις ελληνικές λέξεις που μας δάνεισε, ο δυτικός πολιτισμός θα κατέρρεε».
Jacqueline de Romilly

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του Διονυσίου Σολωμού, του εθνικού ποιητή της Ελλάδας.
Το Σχολείο μας τιμά την ημέρα αυτή με ειδικές αναφορές στις μαθητικές τάξεις και παρουσίαση εργασιών των μαθητών, που αναδεικνύουν τον πλούτο και τη διαχρονικότητα της Ελληνικής Γλώσσας.
Με τη θέσπιση αυτής της μέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα στην αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Λίγο αργότερα στην ελληνική γλώσσα γράφτηκαν τα σημαντικότερα κείμενα του χριστιανισμού. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσο αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού. Στη νεότερη εκδοχή της επιβιώνει ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.

Η γλώσσα δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Είναι ιστορικό φαινόμενο. Δεν είναι λέξεις, είναι σύμβολα και έννοιες. Η ελληνική γλώσσα μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες. Είναι η γλώσσα που διαμόρφωσε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Είναι η πλούσια γλώσσα της λογοτεχνίας και η ακριβής γλώσσα της επιστήμης που εμπλουτίζει τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη και την καθημερινότητα της διεθνούς επικοινωνίας. Η ελληνική γλώσσα συνέβαλε καθοριστικά στη σκηνή της παγκόσμιας διανόησης. Χαρακτηρίζεται από αρτιότητα, μουσικότητα, πλαστικότητα καθώς αποτελεί τη μόνη γλώσσα που μέσω των λέξεων αποδίδει με αξιοθαύμαστη ευκρίνεια τη βαθύτερη ουσία όλων των δημιουργημάτων της ανθρώπινης σκέψης.
Την ημέρα αυτή καλούμαστε όλοι να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που θα ενισχύουν την παρουσία της ελληνικής γλώσσας και θα προάγουν την ευρύτερη προσπάθεια διάδοσης των ανθρωπιστικών αξιών του ελληνικού πολιτισμού σε κοινωνικό επίπεδο. Η σύγχρονη πρόκληση είναι να φέρουμε στο διεθνές προσκήνιο τη γλώσσα μας, να την προωθήσουμε πέρα από τις χώρες διαμονής ελληνοφώνων, επειδή ο ελληνικός πολιτισμός μέσω της γλώσσας μπορεί να συμβάλλει σε ένα παγκόσμιο πνεύμα αλληλοκατανόησης, παραγωγικής συνεργασίας και οικουμενικής ειρήνης.
Η νεότερη γενιά που βρίσκεται μέσα σ΄ αυτή τη γλωσσική «χλιδή», έργο της αφοσίωσης όλων των προηγουμένων, χρέος έχει «γλώσσαν νωμάν» δηλαδή την πλούσια αυτή γλώσσα να την χειρίζεται προφορικά και γραπτά με επάρκεια και με τρόπο όχι μηχανιστικό και αντιγραφικό αλλά ευαίσθητο, δημιουργικό, παραγωγικό, με τρόπο δηλαδή που θα αυξάνει τον εθνικό μας πλούτο και κατά το Σολωμό την ίδια την ελευθερία μας.

Γνωρίζατε ότι μιλάτε ελληνικά;