Αρσάκεια Πατρών

Την Παρασκευή 3 Απριλίου 2025 οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Ε΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό τής ΕΡΤ, μια εμπειρία που αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική και η οποία ήρθε ως επιστέγασμα ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποίησαν οι μαθητές, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ. Ολυμπίας Παπούλια (Ε΄1) και Ρέας Μαυρόγιαννη (Ε΄2).

Συγκεκριμένα, οι μαθητές, έχοντας επεξεργαστεί σπουδαία βιβλία στο πλαίσιο τής Φιλαναγνωσίας, κλήθηκαν να μετουσιώσουν με δημιουργικό τρόπο όσα έμαθαν και βίωσαν σε βιβλιοπαρουσιάσεις, με σκοπό να συμμετάσχουν σε ραδιοφωνική εκπομπή τής ΕΡΤ Πάτρας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, στις 2 Απριλίου 2025.

Προκειμένου για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών μας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η γνωριμία τους με τον δημοσιογράφο κ. Μιχάλη Βασιλάκη, προϊστάμενο-διευθυντή τού κλιμακίου Δυτικής Ελλάδος τής ΕΡΤ με έδρα την Πάτρα, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Σχολείο μας και τους είχε εξηγήσει πώς επιλέγονται τα θέματα των εκπομπών, πώς γίνεται η σύνταξη τού προγράμματος και ποιος είναι ο ρόλος κάθε συντελεστή στην επιτυχημένη μετάδοση μιας εκπομπής.

Μετά την πολύ εμπεριστατωμένη καθοδήγησή του οι μαθητές μας διαμόρφωσαν κατάλληλα το υλικό τους και ετοιμάστηκαν για την επίσκεψή τους στην ΕΡΤ Πάτρας. Εκεί ξεναγήθηκαν στους χώρους, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το στούντιο ηχογράφησης, τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τις εκπομπές και να μάθουν για τη διαδικασία παραγωγής ενός ραδιοφωνικού προγράμματος.

Η πιο σημαντική, όμως, στιγμή για εμάς, μαθητές και δασκάλες, που σίγουρα θα μείνει στις μνήμες τής σχολικής μας ζωής ως ξεχωριστή εμπειρία, ήταν η συμμετοχή μας στη ραδιοφωνική εκπομπή τού κ. Μ. Βασιλάκη «Δεύτερη Ανάγνωση», προκειμένου να κάνουμε τις βιβλιοπαρουσιάσεις μας.

Οι μαθητές μέσω της συγκεκριμένης δράσης, η οποία ήταν το αποτέλεσμα μακράς προετοιμασίας, απέκτησαν γνώσεις για τη λειτουργία των ΜΜΕ, και ειδικότερα τού ραδιοφώνου, ανέπτυξαν την κριτική τους σκέψη σχετικά με την ενημέρωση και την επικοινωνία και ενθαρρύνθηκαν να εκφράζουν δημιουργικά τις απόψεις τους. Επιπλέον, η εμπειρία αυτή τους βοήθησε να κατανοήσουν τη σημασία τής ομαδικής συνεργασίας και τής σωστής προετοιμασίας για την επιτυχία μιας ραδιοφωνικής εκπομπής.

Καταληκτικά, το ραδιόφωνο αποτελεί ένα δημόσιο μέσο επικοινωνίας στο οποίο οι πολίτες, και ειδικά οι νέοι, μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους, να συζητούν κοινωνικά ζητήματα και να ανταλλάσσουν ιδέες. Αυτό ενισχύει τη δημοκρατική συμμετοχή και την ελευθερία τού λόγου, που είναι βασικά στοιχεία τής ενεργής πολιτειότητας, η οποία καλλιεργείται στους μαθητές μας σε διάφορα επίπεδα και ποικιλοτρόπως.