Αρσάκεια Πατρών

Οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών, στο πλαίσιο τού εκπαιδευτικού προγράμματος «Artemis Μission: Από τη μυθολογία στο Διάστημα» και τού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, από τα μέσα τού β΄ τριμήνου και καθ’ όλη τη διάρκεια τού γ΄ τριμήνου, πραγματοποίησαν βιωματικές και διαθεματικές δράσεις σχετικά με το πλανητικό μας σύστημα.

Με την καθοδήγηση τής καθηγήτριας Μουσικής κ. Πέπης Σουβαλιώτη, εξερεύνησαν το ηλιακό μας σύστημα υπό τη μελωδία τής σουίτας τού Gustav Holst «Τhe planets». Με αφορμή τούς τίτλους που έχουν τα μέρη τής σουίτας και των ονομάτων των πλανητών, έγινε αναφορά στη μυθολογία και στη θεωρία τού Πυθαγόρα περί τής «αρμονίας των σφαιρών», αλλά και στην άποψη τού Πλάτωνα ότι η αρμονία τής μουσικής καθρεφτίζει την αρμονία τής ψυχής. Στη συνέχεια, υπό τους ήχους τής σουίτας, οι μαθητές ζωγράφισαν, αντλώντας έμπνευση από τους μύθους και τη μουσική τού Gustav Holst.

Στο μάθημα των Καλλιτεχνικών, οι μαθητές/-τριες τής Γ΄ τάξης παρατήρησαν, με τη βοήθεια τής καθηγήτριας κ. Κ. Στασινοπούλου, τα χρώματα και τα μεγέθη των πλανητών. Στη συνέχεια τούς ζωγράφισαν με νερομπογιές και λαδοπαστέλ, μαθαίνοντας αυτό που λέμε «μικτή τεχνική» στη ζωγραφική, καθώς και τι σημαίνει ο όρος «αναλογία».

Με τον καθηγητή Πληροφορικής κ. Χ. Ζώτο τα παιδιά έδωσαν ήχο και φως στους πλανήτες δημιουργώντας κυκλώματα! Συγκεκριμένα, προγραμμάτισαν έναν μικροελεγκτή Arduino, συνέδεσαν καλώδια και διαμόρφωσαν μια τοπολογία μέσω τής οποίας έδωσαν φως και φωνή στους πλανήτες.

Τέλος, με τις δασκάλες τους κ. Ελένη Καραλή και κ. Ευγενία Μπουραζέρη, εξερεύνησαν το πλανητικό μας σύστημα μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Planetarium on the go», που πραγματοποιήθηκε στον χώρο τού Σχολείου μας. Η δράση ολοκληρώθηκε με την περιπλάνησή τους στα μονοπάτια τής δημιουργικής γραφής, μέσα από τις κάρτες τού εκπαιδευτικού παιχνιδιού «Νature challenge» για το Διάστημα.