Αρσάκεια Πατρών

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά τής Σχολικής Βίας και τού Σχολικού Εκφοβισμού, στις 6 Μαρτίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Γ΄1 τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών συμμετείχαν σε έναν δημιουργικό κύκλο δραστηριοτήτων με στόχο την ενημέρωσή τους για το σημαντικό αυτό θέμα.

Αρχικά συζήτησαν για τον σχολικό εκφοβισμό με την καθοδήγηση τής σχολικής ψυχολόγου τού Σχολείου κ. Φωτεινής Αραπάκου, έλυσαν τις απορίες τους και παρουσίασαν με τον δικό τους τρόπο (π.χ. με ένα σλόγκαν, με μια ζωγραφιά ή με συνδυασμό και των δύο) τι σημαίνει «σχολική βία».

Στη συνέχεια, την καθοδήγηση τής δασκάλας τους κ. Ευγενίας Μπουραζέρη, επεξεργάστηκαν τα βιβλία «Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε» και «Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε», ανέλυσαν τους στίχους τού τραγουδιού «Χέρια σαν κι αυτά» και, μέσα από δύο ομαδικές δημιουργικές δραστηριότητες, έφτιαξαν δύο κολλάζ.

Στο τέλος, έχοντας κατανοήσει καλύτερα το φαινόμενο τού σχολικού εκφοβισμού και αφού προβληματίστηκαν για το πώς μπορούν να τον σταματήσουν, κατέληξαν όλοι μαζί στο συμπέρασμα ότι… με τις «μαγικές λέξεις» μπορώ καθημερινά να κάνω «ξόρκια ευγένειας» και ότι με τα χέρια μου μπορώ να ζυγώνω τους άλλους για να κάνω πάντοτε και μόνο το «καλό»! Και έτσι υποσχέθηκαν να κρατήσουν μακριά τη βία από το σχολείο.

Στις εικόνες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε ενδεικτικό υλικό από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο.