Αρσάκεια Πατρών
Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Αρσάκειου Δημοτικού Πατρών ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στον εορτασμό τής Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος 2017 παρακολουθώντας σε livestream την εκτόξευση τού δορυφόρου παρατήρησης τής Γης «Sentinel-5P» που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στις 12.27 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας.

Η ζωντανή σύνδεση με το E.S.T.E.C. τής ESA στην Ολλανδία για μια σύντομη επίσκεψη στο μέρος όπου γιορτάστηκε η εκτόξευση, παρουσία σημαντικών διαστημανθρώπων, έγινε χάρη στην κ. Χαρίκλεια Ολυμπίου, την οποία το Σχολείο ευχαριστεί.
Ποιος είναι ο Sentinel-5P. Ο βάρους 820 κιλών ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-5P, που εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο τού Πλεσέτσκ στη βόρεια Ρωσία πάνω σε ένα ρωσικό πύραυλο Rockot, είναι η πρώτη αποστολή τού προγράμματος Copernicus τού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για την παρακολούθηση τής ατμόσφαιρας. Θα ακολουθήσουν και άλλοι τα επόμενα χρόνια. Ο δορυφόρος φέρει το υπερσύγχρονο όργανο Tropomi με το οποίο θα «χαρτογραφεί» μια πληθώρα αερίων που επηρεάζουν τόσο το κλίμα όσο και την υγεία των ανθρώπων.
Στο μέλλον τόσο ο δορυφόρος Sentinel-4 όσο και οι δορυφόροι Sentinel-5, που θα περνούν πάνω από τους πόλους, θα παρακολουθούν την ατμόσφαιρα. Έως τότε ο Sentinel-5P (P από τη λέξη «precursor», δηλαδή «πρόδρομος») θα παίξει ρόλο-κλειδί στην παρακολούθηση τής ρύπανσης τού αέρα. Ο Sentinel-5P θα πετάει σε στενό συντονισμό με την αντίστοιχη αποστολή Suomi-NPP των ΗΠΑ.