Αρσάκεια Πατρών
Τα κόμικς αποτελούν πλέον ένα από τα πιο διαδεδομένα μέσα για την προώθηση τής φιλαναγνωσίας. Σε δημόσιες και σχολικές βιβλιοθήκες, σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσονται καθημερινά νέα προγράμματα χρήσης τής 9ης Τέχνης. Με στόχο να ενημερωθούν τι συμβαίνει στην Ελλάδα οι μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων τού Αρσακείου Δημοτικού και τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών πραγματοποίησαν ένα ταξίδι στον κόσμο των κόμικς, στις 22 και 23 Ιανουαρίου 2014 στη Βιβλιοθήκη των Σχολείων. Τα παιδιά συμμετείχαν σε δίωρα εργαστήρια και μυήθηκαν στα βασικά σημεία τής ξεχωριστής αυτής τέχνης μέσα από μια σειρά δράσεων τής ομάδας Comicdom Press.
Η τέχνη των κόμικς αποτελεί ένα αφηγηματικό μέσο που συνδυάζει την εικόνα και τον λόγο με τρόπο μοναδικό. Και ως ξεχωριστή τέχνη έχει και αυτή τους μυστικούς κώδικες και τις τεχνικές της. Η αφηγήτρια κ. Βασιλεία Βαξεβάνη και ο δημιουργός κόμικς κ. Μιχάλης Διαλυνάς μύησαν τα παιδιά στην τέχνη των κόμικς, εξήγησαν τη δομή και τη λειτουργία της και τα ξενάγησαν στα μυστικά τής αφήγησης προτρέποντάς τα να γίνουν και τα ίδια δημιουργοί.
Μέσα από τις δράσεις αυτές αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο τα κόμικς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση και να συμβάλουν στην ανάπτυξη τής δημιουργικότητας στις σχολικές αίθουσες, αλλά και έξω από αυτές.
Το απόγευμα τής πρώτης μέρας, επίσης, πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη και στο Κέντρο Πληροφόρησης τού Πανεπιστημίου Πατρών διάλεξη από την κ. Λήδα Τσενέ, δρα τού Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, επικοινωνιολόγο και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων τής Comicdom Press, με τίτλο «Τα κόμικς στις βιβλιοθήκες και στην Εκπαίδευση». Η διάλεξη είχε στόχο να καταγράψει και να συζητήσει το πώς μπορούμε να εντάξουμε τα κόμικς στις βιβλιοθήκες και να αξιοποιήσουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, το δημιουργικό αυτό μέσο.
Τη δράση αυτή επιμελήθηκαν ο υπεύθυνος Βιβλιοθήκης των Αρσακείων Σχολείων Πατρών κ. Άγγελος Μητρέλης και ο αναπληρωτής προϊστάμενος τής Βιβλιοθήκης και τού Κέντρου Πληροφόρησης τού Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιάννης Τσάκωνας, εγκαινιάζοντας με τον καλύτερο τρόπο τη συνεργασία των δύο φορέων που θα ωφελήσει ποικιλοτρόπως τις δύο εκπαιδευτικές κοινότητες που εξυπηρετούν.