Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Νοέμβριος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 44 1 2
week 45 3 4 5 6 7 8 9
week 46 10 11 12 13 14 15 16
week 47 17 18 19 20 21 22 23
week 48 24 25 26 27 28 29 30
- Της παιδείας οι πρόμαχοι

- Των ηθών διορθωταί

- Των ψυχών οικονόμοι

3ierarxesx640

Tη μνήμη των Τριών Ιεραρχών και οικουμενικών διδασκάλων τιμά η Εκκλησία μας κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου, έχοντας την ιστορική αποκλειστικότητα να τους τιμά ευφροσύνως και ως προστάτες των Γραμμάτων και ολοκλήρου της Παιδείας. Και η Παιδεία, ασθμαίνουσα, τούτη τη μέρα βρίσκει τα αδιάψευστα, τα μεγάλα, τα τέλεια πρότυπα της. Τους τρεις Ιεράρχες ως Τράπεζα… ιδεών.

Έτσι το μήνυμα αυτής της γιορτής είναι πολλαπλό γιατί φέρνει μέσα του προοπτικές και ορίζοντες προσανατολισμού και βιοτής για μικρούς και μεγάλους και ειδικότερα για όσους εμπλέκονται άμεσα στην επίπονη απόπειρα πραγμάτωσης της παιδείας. τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα παιδιά.

Ας μας επιτραπεί η εξής σκέψη. Την κάθε χώρα στον κόσμο την κυβερνούν δύο παράγοντες, δύο θεσμοί. Οι πολιτικοί και οι εκπαιδευτικοί αλλά με μία… διαφορά. Οι πολιτικοί κυβερνούν την κάθε χώρα τού σήμερα ενώ οι εκπαιδευτικοί την κάθε χώρα τοὐ αύριο.

Όντας λοιπόν «κυβερνήτες» της νέας γενιάς καλούμαστε, εμείς οι εκπαιδευτικοί, να χαράξουμε την πορεία που θα περάσει το ιστορικό γίγνεσθαι του αύριο. Ο ιερός Χρυσόστομος, μάλιστα, μας θυμίζει: «Τῆς τέχνης ταύτης οὐκ ἔστιν ἄλλη μείζων. Τί γάρ ἴσον τοῦ ρυθμίσαι ψυχήν, καί διαπλάσαι νέου διάνοιαν;».

 

Η δική μας στάση λοιπόν και οι δικές μας επιλογές θα είναι αυτές που θα εγκαλέσουν τη μνήμη ή τη λήθη της ιστορίας. Βροντοφωνούν οι τρεις Ιεράρχες: «Το γράμμα κτείνει, το πνεύμα ζωοποιεί». «Του ποιήσαι και διδάξαι» να είναι η πυξίδα μας. Να καθίσουμε στο διδασκαλικό θρόνο για να σαλπίσουμε την αλήθεια. Να υπερτερούμε ως εκπαιδευτικοί στις αρετές και όχι στις…τιμές. Να λιώνουμε στην υπηρεσία της αγάπης γιατί η παιδεία «μετάληψης αγιότητας εστί». Να τι ύψος αλλά και τι νόημα δίνουν στην παιδεία οι «Μυσταγωγοί της παιδείας». Τη γνώση και τη μόρφωση που δεν «φυσιοί» αλλά «τελειοί». Μάλιστα την αξία της παιδείας είχαν εκτιμήσει δεόντως οι αρχαίοι Έλληνες πού μέσω του φιλοσόφου Αρίστιππου διεκήρυξαν πώς είναι προτιμότερο να είσαι ζητιάνος παρά απαίδευτος: «άμεινον επαίτην ή απαίδευτον είναι».

Όσο για τα παιδιά, το έαρ της ζωής, που αποτελούν την παρηγοριά του σήμερα και την ελπίδα του αύριο ας μας δώσουν τη βεβαιότητα της νιότης τους ότι «αμες δε γ΄εσόμεθα πολλώ κάρονες». Έτσι θα γίνουν σηματοδότες ζωής, πολιτισμού και θα φτάσουν στην Αέναη επΑνάσταση.

  

Η διευθύντρια                                   Ο σύλλογος διδασκόντων                                                                

Αμαλία Μαυροειδή

Ακολουθεί απόσπασμα από βίντεο με θέμα "Οι τρεις Ιεράρχες και η Ελληνική Παιδεία", από την εκπομπή της ΕΤ1 "Αρχονταρίκι" (2010). Παρουσιάζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Φιλοξενείται ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Φ.Ε. Γεώργιος Μπαμπινιώτης.