Η τελετή βράβευσης των 16ων Αγώνων Λόγου και Τέχνης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025 στο θέατρο των Αρσακείων Ψυχικού.
Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν μαθητές όλων των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων, άνοιξε με την εισαγωγική τοποθέτηση της φιλολόγου του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, Μαρίας Μπουζινέλου. Με αφορμή το ποίημα του Αργύρη Χιόνη, με θέμα τον καθρέφτη, μίλησε για τη δύναμη της τέχνης που μάς βοηθά να νικήσουμε την απατηλή γοητεία των κάθε λογής αντικατοπτρισμών και να ξαναδώσουμε πνοή στην ανθρώπινη ικανότητα να αντικατοπτριζόμαστε στα μάτια του άλλου: του συν-ανθρώπου, του συν-ομιλητή, του συν-οδοιπόρου.
Η εκδήλωση με τιμώμενο πρόσωπο τον μεγάλο μας ποιητή Τίτο Πατρίκιο ξεκίνησε με τη συζήτηση ανάμεσα στον ποιητή και τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Μάκη Προβατά. Ο ποιητής είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τη σημασία που έχει η δημιουργία τόσο για όσους βραβεύτηκαν όσο και για όσους δεν βραβεύτηκαν, τονίζοντας ότι ο μη βραβευθείς πρέπει ισότιμα να αγωνίζεται με τον βραβευθέντα. Για όλους πάντως, όπως επισήμανε, κάθε μορφή τέχνης περνά αναπόφευκτα μέσα από την ανάγνωση, τον μόνο δρόμο προς την ενδοσκόπηση, την αυτογνωσία αλλά και την επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας.
ΑΛΟΤΕ 2025: 360 συμμετοχές, 76 βραβεία, 8 κατηγορίες! - 4 από τους 11 κριτές ήταν απόφοιτοι Αρσακείου!
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, αφιερώθηκε στη βράβευση των παιδιών. Τα βραβεία ανακοινώθηκαν από την κ.
Μαρίλη Δουζίνα, Συντονίστρια των φιλολογικών μαθημάτων Λυκείου. Ακολούθησε η προβολή των ταινιών, των φωτογραφιών και των εικαστικών έργων των μαθητών που διακρίθηκαν, η ανάγνωση από τη μαθήτρια του Α’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού
Μαρία-Αικατερίνη Ντούνη των διηγημάτων και ποιημάτων που βραβεύτηκαν και η ακρόαση των βραβευμένων μαθητικών μουσικών έργων. Για τα έργα των παιδιών μίλησαν οι κριτές: οι ποιητές
Τίτος Πατρίκος και
Αντώνης Φωστιέρης, ο πεζογράφος
Φοίβος Οικονομίδης, οι ζωγράφοι
Μιχάλης Αρφαράς, Μάρια Μπαχά, Βάνα Ξένου, ο εικαστικός
Τάκης Μαυρωτάς, οι μουσικοί
Κορνήλιος Μιχαηλίδης και
Γιώργος Οικονόμου, ο διευθυντής φωτογραφίας
Χρήστος Τόλης και ο μαθηματικός, Υποδιευθυντής του Α’ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Κινηματογράφου του Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού
Κωνσταντίνος Αραμπατζής. (
Δείτε τα βιογραφικά των κριτών εδώ)
Στη συζήτηση που συντόνισε ο Μάκης Προβατάς, οι προσκεκλημένοι τόνισαν τη σημασία της εμπειρίας που οι μαθητές μας βιώνουν στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ο οποίος για 16η συνεχή χρονιά τούς ανοίγει τον δρόμο προς την ελευθερία και το φως. Μίλησαν για τη δύναμη της τέχνης να κρατά τον δημιουργό «ζωντανό», να τον βοηθά να «μεταβολίζει» τη ζωή, να την μοιράζεται με τους άλλους και να συνομιλεί μαζί τους. Η ποιητικότητα που διατρέχει ολόκληρη τη ζωή αλλά και κάθε είδος τέχνης, το δύσκολο και συναρπαστικό έργο του καλλιτέχνη που παίρνει από το χέρι τον αναγνώστη, τον θεατή, τον ακροατή και τον οδηγεί στη αυτογνωσία, η νίκη του φόβου για το λευκό χαρτί ήταν ακόμα μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ των καλλιτεχνών. Οι καλεσμένοι εξέφρασαν επίσης τον θαυμασμό τους για την απόφαση των μαθητών μας να «μιλήσουν» μέσα από τα έργα τους, αλλά και την έκπληξή τους για τη δυνατότητα των παιδιών να αφηγούνται ιστορίες και να τις αποτυπώνουν με λέξεις, νότες, χρώματα.
Tίτος Πατρίκιος: O μη βραβευθείς πρέπει ισότιμα να αγωνίζεται με τον βραβευθέντα
Μέσα σε αυτό το κλίμα της αλληλεπίδρασης και της υπόγειας συνεννόησης μεταξύ ανθρώπων που μοιράζονται το κοινό πάθος για τη μυστική «γλώσσα» της τέχνης, ο Τίτος Πατρίκιος έδωσε μια άλλη πνοή στην εκδήλωση. Η σοφία πολλών ετών ζωής σε συνδυασμό με την πάντα εφηβική ματιά μιας βαθιά ποιητικής ύπαρξης, ο διεισδυτικός αλλά και ανθρώπινος λόγος του χάρισε σε όλους μας μια αξέχαστη και πολύτιμη εμπειρία. Τα λόγια του για την αξία της ανάγνωσης, για τη σημασία των λέξεων στα χέρια ενός ποιητή, για τις γέφυρες που ρίχνει η τέχνη για να ενώσει τους ανθρώπους μάς συγκίνησαν, μας προβλημάτισαν βαθιά και αποτέλεσαν μια ευκαιρία, για να ξανασκεφτούμε ότι μόνο μέσα από τη ζωγραφική, την ποίηση, τη μουσική θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε με θάρρος μέσα μας, για να ανασύρουμε την καλά κρυμμένη αλήθεια μας. Αυτή που ποτέ κανένας καθρέφτης δεν θα μπορούσε να φέρει στο φως.
Μετά το τέλος της συζήτησης, ο Πρόεδρος των Αρσακείων Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης ευχαρίστησε τους καλεσμένους, τους διοργανωτές και τους μαθητές και επισήμανε πόσο σημαντικές είναι τέτοιου είδους εκδηλώσεις που μυούν τα παιδιά στον κόσμο της τέχνης και τους δίνουν χώρο και «φωνή», για να εκφράσουν τις σκέψεις τους, να μοιραστούν τα συναισθήματά τους, να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, να βρουν «καταφύγιο» σ’ αυτόν τον ανεξερεύνητο και μαγικό κόσμο της δημιουργίας.
Η τέχνη είναι η γλώσσα που μπορεί να μιλήσει ο άνθρωπος κάθε ηλικίας.
Ακολούθησε δεξίωση στο Εντευκτήριο των Αρσακείων Ψυχικού όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες των Αρσακείων Σχολείων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά, να συνομιλήσουν και να φωτογραφηθούν με τους διακεκριμένους ανθρώπους της Τέχνης που στήριξαν τους Α.ΛΟ.ΤΕ. και την εκδήλωση βράβευσης των μαθητικών έργων.
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης (ομιλίες, συζήτηση κριτών, βραβεύσεις)