Το 2ο SummerSchool 2021 – GO CERN με τίτλο "Η Σύγχρονη Φυσική στην υπηρεσία του ανθρώπου", στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας με το CERN και τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, άνοιξε στις 21/6/2021 τις εργασίες του σε υβριδική μορφή και θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 25/6/2021.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Συντονιστής των Φυσικών Επιστημών της Φ.Ε. κ. Δ. Κλαυδιανός, ο οποίος παρουσίασε τους ομιλητές. Χαιρετισμό απηύθυνε η Επόπτρια των Σχολείων της Φ.Ε. κ. Β. Παπαπέτρου-Μουρσελά και ακολούθησε ομιλία του Επιστημονικού Υπευθύνου του Θερινού Σχολείου Καθηγητή Πειραματικής Σωματιδιακής Φυσικής της Σχολής ΣΕΜΦΕ του Ε.Μ.Π. κ. Ευάγγελου Γαζή.
O Συντονιστής των Φυσικών Επιστημών της Φ.Ε. κ. Δ. Κλαυδιανός
Η Επόπτρια των Σχολείων της Φ.Ε. κ. Β. Παπαπέτρου-Μουρσελά
Ο Καθηγητής Πειραματικής Σωματιδιακής Φυσικής της Σχολής ΣΕΜΦΕ του Ε.Μ.Π. κ. Ευάγγελος Γαζής
2o Summer School 2021 – GO CERN: ‟Η Σύγχρονη Φυσική στην υπηρεσία του ανθρώπου”
Η πρώτη ημέρα περιελάμβανε τα εξής:
- 1η ζώνη: Εισήγηση με θέμα «Η Θεωρία του Καθιερωμένου Προτύπου για τα στοιχειώδη σωματίδια» από τον Καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών της σχολής ΣΕΜΦΕ του Ε.Μ.Π. κ. Αλέξανδρο Κεχαγιά. Κατά την εισήγησή του, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ο κ. Κεχαγιάς ανέπτυξε το θεωρητικό υπόβαθρο του Standard Model για τη Φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων διατρέχοντας με εύληπτο τρόπο όλες τις συναφείς έννοιες.
- 2η ζώνη: Εισήγηση με θέμα «Εισαγωγή στους επιταχυντές του CERN» από τον Καθηγητή Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και μέλος της διοίκησης του CERN κ. Εμμανουήλ Τσεσμελή. Η εισήγηση του κ. Τσεσμελή πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε σύνδεση από το CERN, όπου ανέπτυξε όλες τις τεχνικές των επιταχυντών συνδέοντας την ανάπτυξη και ιστορία τους έως και τον «υπερεπιταχυντή» Large Hardon Collider (LHC).
- 3η ζώνη: Εισήγηση με θέμα «Μελέτη και διαδικασία σύνθεσης ενός πειράματος Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο CERN» από την Δρ. Σωματιδιακής Φυσικής, Ερευνήτρια στο πείραμα CMS - CERN κ. Ανδρομάχη Τσίρου. Η κυρία Τσίρου, με την μακρά εμπειρία της στο πείραμα CMS – CERN, από το 1989, και ως μέλος της ομάδας CMX, παρουσίασε αναλυτικά τη δομή, τα υλικά και τις τεχνικές των Ανιχνευτών.
- 4η ζώνη: Εργαστήριο με θέμα «Παίζοντας με τα quarks» από τον Καθηγητή Πειραματικής Σωματιδιακής Φυσικής της σχολής ΣΕΜΦΕ του Ε.Μ.Π. κ. Ευάγγελο Γαζή και την υποψήφια διδάκτορα στη ΣΗΜΜΥ του Ε.Μ.Π. κ. Μαρία Καινουργιάκη. Ο κ. Γαζής και η συνεργάτιδά του κ. Καινουργιάκη ως μέλη της ομάδας εκλαΐκευσης της Φυσικής http://physics.ntua.gr/POPPHYS/ παρουσίασαν μέσω λογισμικού την έρευνα στην περιοχή των στοιχειωδών σωματιδίων, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες μαθητές να δημιουργήσουν τα «δικά τους» guarks!
Θεμελιώδη ερωτήματα για την διερεύνηση της φύσης και αιτία ύπαρξης του CERN είναι τα εξής:
- Τι είναι η ύλη και από πού προέρχεται;
- Πώς συγκρατούνται τα σωματίδια μεταξύ τους για να σχηματίσουν άτομα, αστέρια, γαλαξίες ή ανθρώπινα όντα;
Αλλά σημαντικότερο όλων είναι η συνεισφορά των ερευνών στο CERN στη βελτίωση της καθημερινότητας του ανθρώπου μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών στην Ιατρική, τη Βιολογία, τη Χημεία, τη Φαρμακευτική, στα Προηγμένα Ηλεκτρονικά, στην Πληροφορική, την Προστασία του Περιβάλλοντος, την Πρόγνωση των Σεισμών και τη Μελέτη της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.