Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Νοέμβριος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 44 1 2
week 45 3 4 5 6 7 8 9
week 46 10 11 12 13 14 15 16
week 47 17 18 19 20 21 22 23
week 48 24 25 26 27 28 29 30
Τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία διοργανώνουν στις 21-25 Ιουνίου 2021 για μαθητές θετικού προσανατολισμού, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις φυσικές επιστήμες, το Θερινό Πρόγραμμα GO CERN, σε συνεργασία με τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών τού ΕΜΠ και το CERN.
Ο τίτλος τής φετινής θεματικής ενότητας είναι «Η Σύγχρονη Φυσική στην υπηρεσία τού ανθρώπου». Το πρόγραμμα προσφέρεται χωρίς δίδακτρα σε 40 μαθητές που επιλέγονται με κριτήριο τη βαθμολογία τους και την επαρκή γνώση τής Αγγλικής. Την οργάνωση τού θερινού προγράμματος έχει αναλάβει ο Συντονιστής Φυσικών Μαθημάτων τής Φ.Ε. κ. Δημήτρης Κλαυδιανός και επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο καθηγητής ΕΜΠ κ. Ευάγγελος Γαζής.


Επιστημονική επιτροπή



Οργανωτική επιτροπή



Βιογραφικά εισηγητών 

pdfMarco_Battaglia_CV.pdf
pdfEvangelos_Gazis_CV.pdf
pdfJohn_Apostolakis_CV.pdf
pdfAlexandros_Kechagias_CV.pdf
pdfEmmanuel_Tsesmelis_CV.pdf
pdfMichael_Kokkoris_CV.pdf

pdfAndromachi_Tsirou_CV.pdf

CERN: ταξίδι στην αρχή του κόσμου

Σε μία υπόγεια σήραγγα στα γαλλοελβετικά σύνορα «κρύβεται» ακόμα ένα σπάνιο επίτευγμα της ανθρώπινης επιστήμης. Ο νέος υπερεπιταχυντής LHC θα μας οδηγήσει με την «κάψουλά» του 13 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, μέχρι τις απαρχές της γέννησης του Σύμπαντος.

Αιτία ύπαρξης του CERN είναι η διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων για τη φύση. Τι είναι η ύλη και από πού προέρχεται; Πώς συγκρατούνται τα σωματίδια μεταξύ τους για να σχηματίσουν άτομα, αστέρια, γαλαξίες ή ανθρώπινα όντα;

Όλοι όσοι ασχολούνται με τη Φυσική, υποστηρίζουν ότι τα πειράματα που διεξάγονται στο CERN, θα προσφέρουν απαντήσεις σε προβλήματα που βασανίζουν τόσο τη σύγχρονη Φυσική επί δεκαετίες, όσο και ερμηνείες σε φιλοσοφικά ερωτήματα που έχουν τεθεί εδώ και χιλιετίες.

gocern afisa2021a
Από την επιστήμη των υλικών μέχρι και την τεχνολογία των υπολογιστών, η Φυσική των σωματιδίων απαιτεί εξαιρετικές επιδόσεις, αναδεικνύοντας το CERN σε ένα σπουδαίο ερευνητικό κέντρο. Κύριος εξοπλισμός του CERN είναι οι επιταχυντές των σωματιδίων και οι ανιχνευτές, που αξιολογούνται ως τα μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα επιστημονικά όργανα στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον νομπελίστα φυσικό Werner Heisenberg, τον εισηγητή της κβαντομηχανικής, η σύγχρονη Φυσική πλησιάζει ή μάλλον επαναφέρει την ερμηνεία του Ηράκλειτου για τον κόσμο, καθώς εάν το π
ρ, ως πρωταρχικό στοιχείο δημιουργίας του Σύμπαντος, νοηθεί ως ενέργεια, τότε οι απόψεις του μεγάλου Εφέσιου φιλοσόφου, απηχούν λέξη προς λέξη όχι μόνον τις σύγχρονες αντιλήψεις της Φυσικής αλλά και τις τάσεις στις οποίες φαίνεται να καταλήγουν τα πειράματα του CERN για την αναζήτηση του σωματιδίου του Θεού.


Πληροφορίες


Δείτε το πρόγραμμα με τίτλο «Η Σύγχρονη Φυσική στην υπηρεσία τού ανθρώπου»



Απόσπασμα από επιστολή προς τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία του κ. Ευάγγελου Ν. Γαζή,
Καθηγητή Πειραματικής Σωματιδιακής Φυσικής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Αναπλ. Διευθυντή Ινστιτούτου Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών, Επιστημονικού Υπεύθυνου για το Πρόγραμμα «Summer School 2021 - GoCERN», με θέμα «Η σύγχρονη Φυσική στην υπηρεσία του ανθρώπου»:

«[…] Οι μαθητές των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων που θα παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα «Summer School 2021 - GoCERN» θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν εισηγήσεις σε θέματα Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής, τόσο από θεωρητική όσο και από πειραματική πλευρά, καθώς και σε θέματα Πυρηνικής Αστροφυσικής, Σκοτεινής Ύλης και Σύμπαντος, της Μεγάλης Έκρηξης κ.λπ.

Κύρια επιδίωξη του προγράμματος δεν είναι η παρακολούθηση μόνο των ανωτέρω εισηγήσεων. Επιδιώκεται, παράλληλα, να ακούσουν οι μαθητές ειδικές διαλέξεις για την Υψηλή Τεχνολογία που κρύβεται πίσω από την ερευνητική προσπάθεια χιλιάδων ερευνητών στον τομέα της Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής, ενώ, ταυτόχρονα, θα παρουσιαστούν οι μοναδικές τεχνολογικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Έρευνα της Σωματιδιακής Φυσικής – CERN.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολύ σημαντικές οι πολλαπλές εφαρμογές που έχουν προκύψει από τα τεχνολογικά επιτεύγματα στο CERN τα οποία συντελούν καθοριστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας του ανθρώπου προσφέροντας εξειδικευμένες εφαρμογές στην Ιατρική, τη Βιολογία, τη Χημεία, τη Φαρμακευτική, στα Προηγμένα Ηλεκτρονικά και Υλικά, στην Πληροφορική, την Προστασία του Περιβάλλοντος, την Πρόγνωση Σεισμών και τη Μελέτη της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.

Για τους λόγους αυτούς, το πρόγραμμα «Summer School 2021 – GoCERN» περιλαμβάνει αρκετές Εργαστηριακές ώρες, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν τα ίδια τα τεχνικά και λογισμικά μέσα που χρησιμοποιούν οι ερευνητές. Διευκρινίζεται ότι είναι σχεδόν αδύνατον να αποκτήσουν οι μαθητές την ικανότητα να χειρίζονται αυτά τα τεράστια λογισμικά προγράμματα που απαιτούνται για την επεξεργασία των ερευνητικών πειραματικών δεδομένων, οπότε θεωρείται σκόπιμο να γίνει λεπτομερής επίδειξη των προγραμμάτων αυτών και των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων τους. Πέραν αυτών, θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης και δύο εργαστήρια, με παρουσία των μαθητών στο Γενικό Εργαστήριο Φυσικής του ΕΜΠ. Τέλος, στις υψηλές στοχεύσεις του προγράμματος «Summer School 2021 – GoCERN» περιλαμβάνεται η εξ αποστάσεως πραγματοποίηση δύο ερευνητικών ασκήσεων με απευθείας σύνδεση του Σχολείου με το S’Cool Lab του CERN.

Στο εφετινό Πρόγραμμα «Summer School 2021 – GoCERN» έχουμε τη χαρά και την τιμή να συμμετέχουν οι κάτωθι εξαίρετοι ομιλητές, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά:

  1. Καθηγ. Marco Battaglia, University of California Santa-Cruz, Δρ. Σωματιδιακής Φυσικής, Ερευνητής στο Πείραμα ATLAS-CERN.
  2. Καθηγ. Εμμανουήλ Τσεσμελής, Δρ. Σωματιδιακής Φυσικής, Δ/ντής Ερευνών CERN, Ερευνητής Τεχνολογίας Επιταχυντών.
  3. Καθηγ. Ανδρομάχη Τσίρου, Δρ. Σωματιδιακής Φυσικής, Ερευνήτρια στο Πείραμα CMS-CERN.
  4. Καθηγ. Ιωάννης Αποστολάκης, Δρ. Φυσικός-Πληροφορική, CERN.
  5. Καθηγ. Αλέξανδρος Κεχαγιάς, Δρ. Θεωρητικός Φυσικός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
  6. Καθηγ. Μιχαήλ Κόκκορης, Δρ. Πυρηνικός Φυσικός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
  7. Καθηγ. Gernot Scheerer, Δρ. Φυσικός Συμπυκνωμένης Ύλης, S’Cool Lab CERN.
  8. Ελένη Αδαμίδη, Δρ. Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου & Λήψης Δεδομένων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
  9. Μαρία Καινουργιάκη, Απόφοιτος Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
  10. Σταυρούλα Κώτση, Διοίκηση Εκπαίδευσης, CERN.

[…]»