Κολοκοτρώνης, Μακρυγιάννης, Νικηταράς και άλλοι 138 αγωνιστές του 1821 και φιλικοί υπήρξαν μέλη της Φ.Ε.! – Το Αρσάκειο στην πρωτοπορία της εκπαίδευσης των Ελληνίδων και στη μόρφωση του Γένους - Αρσακειάδες δασκάλες δίδαξαν τον Ελληνισμό σε 70 πόλεις στη Ν.Α. Μεσόγειο – Ο ζωγράφος της Επανάστασης Διονύσιος Τσόκος δίδαξε στο Αρσάκειο!
Κανένα άλλο σχολείο στην Ελλάδα δεν μπορεί να καυχηθεί ότι συνδέεται τόσο άμεσα και στενά με την Επανάσταση του 1821 όσο το Αρσάκειο. Με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης του 1821, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ότι εκατόν σαράντα ένα (141) μέλη της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας συνδέονται με τον μεγάλο Αγώνα, την εθνική μας παλιγγενεσία και τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους: 98 από αυτούς ήταν αγωνιστές και 71 είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία. Ανάμεσά τους ο Κολοκοτρώνης, ο Μακρυγιάννης, ο Νικηταράς, αλλά και ο Μαυροκορδάτος, ο Κωλέττης, ο Κουντουριώτης και μορφές όπως ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Θεόκλητος Φαρμακίδης και ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός!
Μαθητές περιεργάζονται τις αφίσες με τα 141 μέλη της ΦΕ που συνέβαλαν ως αγωνιστές ή/και φιλικοί στην Επανάσταση του 1821
Κανένα άλλο σχολείο στην Ελλάδα δεν έχει προσφέρει τόσο πολλά στην εκπαίδευση του Ελληνισμού: Αρσακειάδες δασκάλες δίδαξαν τους Έλληνες που βρίσκονταν εκτός των ελλαδικών συνόρων σε περισσότερες από 70 πόλεις των Βαλκανίων, του Ευξείνου Πόντου, της Β. Αφρικής, της Μ. Ανατολής και της Μικράς Ασίας. Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία ίδρυσε σχολεία όπου το ελληνικό κράτος δεν μπορούσε συμβάλλοντας καθοριστικά στη μόρφωση των Ελληνίδων.
Δείτε εδώ τον χάρτη.
Να σημειωθεί ότι στον ιστότοπο για την ιστορία των Αρσακείων έχει δημιουργηθεί ενότητα για την επέτειο των 200 χρόνων με πλούσιο περιεχόμενο για τη σχέση των Αρσακείων (Φ.Ε.) με την Επανάσταση του ’21. Πατήστε το παρακάτω εικονίδιο.
Πλήθος πρωτότυπων επετειακών δράσεων σε όλα τα Αρσάκεια
Τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία, ως εκπαιδευτική κοινότητα, σχεδίασαν και πραγματοποιούν μια σειρά πολύπλευρων δράσεων αντάξια της σχέσης τους με το μεγάλο ιστορικό γεγονός και της συμβολής τους επί 185 χρόνια στην ελληνική Παιδεία.
Σκοπός όλων των δράσεων είναι να ενισχυθεί η ιστορική συνείδηση και η εθνική αυτογνωσία όλων των μαθητών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας μέσω της προσέγγισης ιδεολογικών, πολιτικών, πολιτειακών και στρατιωτικών πτυχών της Ελληνικής Επανάστασης, να αναδειχθούν οι συνθήκες και οι παράγοντες που συνέβαλαν στη γέννηση του ελληνικού κράτους και να προβληθεί η σημασία της Ελληνικής Επανάστασης για τη σύγχρονη Ελλάδα.
Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται, προσαρμοσμένες στο μαθησιακό επίπεδο κάθε τάξης κάθε βαθμίδας, από τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των Αρσακείων Σχολείων με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών.
Στην πρωτοβάθμια υλοποιούνται στο πλαίσιο διαθεματικών προγραμμάτων που διατρέχουν όλα τα μαθήματα και στη δευτεροβάθμια σχεδόν στο σύνολο των μαθημάτων (φιλολογικών, ξένων γλωσσών, της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής, των θρησκευτικών, της πληροφορικής, της τεχνολογίας, καλλιτεχνικών κ.ά.)
Αρωγοί τους είναι και οι Βιβλιοθήκες των Σχολείων οι οποίες εμπλουτίστηκαν πρόσφατα με βιβλία σύγχρονα και κλασικά που φωτίζουν το θέμα από ποικίλες σκοπιές και έχουν συντάξει σχετικό κατάλογο βιβλίων και εντύπων, τα οποία είναι διαθέσιμα προς δανεισμό ακόμα και κατά την περίοδο που τα σχολεία λειτουργούν με το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης.
Οι δράσεις των Αρσακείων θα αναρτώνται σταδιακά καθώς ολοκληρώνονται και θα αποτελέσουν ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κεφάλαιο για την ολοκληρωμένη διδασκαλία της Ελληνικής Επανάστασης στις επόμενες γενιές μαθητών.
Τα Αρσάκεια του 21ου αιώνα για το 1821: δύο ολοκληρωμένες πρωτότυπες εργασίες
Για τους μαθητές Δημοτικού η παρουσίαση και κατανόηση των γεγονότων του μακρινού παρελθόντος δεν είναι απλή υπόθεση. Γι’ αυτό έμπειροι εκπαιδευτικοί των Αρσακείων υλοποίησαν ένα πρωτότυπο παιχνίδι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών Δημοτικού προσφέροντάς τους με παιγνιώδη τρόπο πλήθος γνώσεων. Το παιχνίδι ονομάζεται "Η Πινακοθήκη της Επανάστασης", παρέχεται στους μαθητές στο e-arsakeio και μπορείτε να το δείτε εδώ.
Οι μαθητές Γυμνασίου από την άλλη, απολαμβάνουν ήδη μια πρωτότυπη δουλειά που συνδυάζει γεγονότα-πληροφορίες για την Επανάσταση με τη ζωγραφική και κυρίως με τη μουσική: στην εργασία με τίτλο «Η Επανάσταση του 1821- 200 χρόνια μουσικής έμπνευσης», παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα, παρουσιάζονται μουσικά έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση. Δείτε (και ακούστε) την εργασία εδώ.