Οι μαθητικές κοινότητες είναι παιδαγωγικός θεσμός και συνδέεται άρρηκτα με την εκπαιδευτική διαδικασία και τη δημοκρατία. Αποτελούν τον χώρο για την ανάπτυξη της μαθητικής πρωτοβουλίας μέσα στο σχολείο, όπου οι μαθητές με τον διάλογο και με πνεύμα συνεργασίας ασκούνται στη συμμετοχή τους στα κοινά, προτείνοντας λύσεις για τα προβλήματα που τους αφορούν. Έτσι αναδεικνύονται σε υπεύθυνα άτομα με ανεπτυγμένη δυνατότητα να κρίνουν και να εκτιμούν τη σημασία και το νόημα κάθε δραστηριότητας στο πλαίσιο του σχολείου.
Μαθητικές εκλογές στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
Μέσα σε αυτό το πνεύμα διεξήχθησαν στα Αρσάκεια Γυμνάσια και Λύκεια οι εκλογές για την ανάδειξη των 5μελών συμβουλίων κάθε τάξης και του 15μελούς συλλογικού οργάνου των μαθητών.
Όμως, όπως όλα τη φετινή χρονιά, έτσι και οι εκλογές είχαν να αντιμετωπίσουν τη σκιά της πανδημίας: πώς π.χ. η Εφορευτική Επιτροπή θα καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια, όταν πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με αντικείμενα (χαρτιά εν προκειμένω) που ακούμπησαν άλλα χέρια;
Κανένα πρόβλημα! Διότι στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία οι εκλογές γίνονται με τη χρήση της τεχνολογίας. «Εδώ και 8 χρόνια εφαρμόζουμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία», μας λέει ο υποδιευθυντής του Α’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού κ. Κατσιαδράμης. «Φέτος, μάλιστα, οι υποψήφιοι μίλησαν διαδικτυακά από το αμφιθέατρο του σχολείου στους μαθητές των τάξεων και ακολούθησε η ηλεκτρονική ψηφοφορία», μας εξηγεί.
Μαθητής ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα στο Α' Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού: όλα καλά!
Εξάλλου η χρήση της τεχνολογίας και η ψηφιακή πραγματικότητα στην καθημερινότητα των μαθητών είναι γεγονός. Αυτό επιβεβαιώθηκε περίτρανα την περίοδο της καραντίνας, όπου το e-arsakeio και η σύγχρονη τηλεκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας Webex Training αντικατέστησαν προσωρινά την εκπαιδευτική διαδικασία στη φυσική τάξη. Επιπλέον, στις συνθήκες της πανδημίας η χρήση της τεχνολογίας στις μαθητικές εκλογές αποδεικνύεται σωτήρια, αφού οι μαθητές δεν χρειάζεται να αγγίζουν ψηφοδέλτια και τα αποτελέσματα βγαίνουν αμέσως, σωστά και, κυρίως, ασφαλώς.
«Εμείς χρησιμοποιούμε ψηφιακό περιβάλλον ειδικό για εκλογές για τη διενέργεια των μαθητικών εκλογών», σημειώνει ο κ. Χρονόπουλος, διευθυντής του Β’ Αρσακείου – Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης. «Δύο ημέρες νωρίτερα μπαίνουμε στο περιβάλλον μας και καθορίζουμε την ημέρα και την ώρα που θέλουμε να ξεκινήσουν οι εκλογές. Ανεβάζουμε τον εκλογικό κατάλογο και το σύστημα δημιουργεί για κάθε μαθητή όνομα χρήστη και κωδικό. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ορίζουμε τη λήξη των εκλογών και αυτομάτως το σύστημα δίνει τα τελικά αποτελέσματα.»
Η ηλεκτρονική ψηφοφορία δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η Δημοκρατία υπερβαίνει τα προβλήματα της πανδημίας, σχολιάζουν σε ανάρτησή τους οι υπεύθυνοι του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και αναρωτιούνται με χιούμορ: «Μα θα επιτρέπαμε στον κορωνοϊό να αμφισβητήσει τα θεμέλια της Δημοκρατίας στο Σχολείο μας;».
Σε εκλογικό κέντρο μετατράπηκε το γραφείο τής Υποδιεύθυνσης στο Β' Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού