Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31

Στην κορυφή τού κόσμου η Ομάδα Ρομποτικής των Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Σχολείων Εκάλης. Η ομάδα «Infinite Code», με τους μαθητές Φίλιππο Σίνγκερ και Γιώργο Καστρίτη και προπονήτρια την καθηγήτρια κ. Πωλίνα Πλουμιδάκη, κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής που έλαβε χώρα στην Ουγγαρία το τριήμερο 8-10 Νοεμβρίου! Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

Στην εφετινή Παγκόσμια Ολυμπιάδα πήραν μέρος περισσότερες από 70 χώρες και 2.700 συμμετέχοντες.
Το περίπτερο τής ελληνικής ομάδας επισκέφθηκαν αμέτρητοι άνθρωποι από όλον τον κόσμο, οι οποίοι γνώρισαν από κοντά το project τής αρσακειακής ομάδας, το έξυπνο αρκουδάκι Alex,και πρόθυμα προσέφεραν μια ευχή στο «Δέντρο τής Αγάπης και τής Ελπίδας» για τα άρρωστα παιδιά τού κόσμου, που είχε στήσει η ομάδα. Στην κατηγορία 
Open Elementary, στην οποία διαγωνίστηκαν οι μαθητές, συμμετείχαν χώρες  από τις πιο ανταγωνιστικές στη Ρομποτική, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Ρωσία, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη, αλλά μετά από μια μάχη σώμα με σώμα με τις Φιλιππίνες, και με διαφορά μόλις 0.9/200 βαθμούς από το χρυσό μετάλλιο, οι μαθητές των Αρσακείων Σχολείων ανέβηκαν στο 2ο σκαλί τού βάθρου τής παγκόσμιας κατάταξης και  επέστρεψαν υπερήφανοι και συγκινημένοι με το ασημένιο μετάλλιο στο Σχολείο και στη χώρα μας!



001019

Χρυσό μετάλλιο στον Εθνικό Τελικό!

Να υπενθυμίσουμε ότι η εξαιρετική πορεία τής ομάδας ξεκίνησε από τον Εθνικό Τελικό τής 11ης Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα «Smart Cities» (Έξυπνες Πόλεις), ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2019 στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου.

 012

Η ομάδα Infinite Code κατέκτησε στον εθνικό τελικό την 1η θέση (χρυσό μετάλλιο), παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για να εκπροσωπήσει τη χώρα και τα Σχολεία μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Γκιουρ τής Ουγγαρίας, όπου και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο!

Το project: «Alex Bear»

Το project τής ομάδας είναι ένα έξυπνο χνουδωτό αρκουδάκι, που ονομάζεται Alex Bear, το οποίο προορίζεται για παιδιά  που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

020 

Λίγα λόγια για το «έξυπνο αρκουδάκι» που απέσπασε το αργυρό μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής:

Το αρκουδάκι, το οποίο προορίζεται για τα παιδιά που νοσηλεύονται σε παιδιατρικά νοσοκομεία, εκτός από ένας φίλος κατά τη διάρκεια τής νοσηλείας τους, δημιουργήθηκε για να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο  και για την ιατρική ομάδα που παρακολουθεί το παιδί, καθώς διαθέτει πάνω του βιομετρικούς αισθητήρες, οι οποίοι παρακολουθούν την υγεία τού νοσηλευόμενου παιδιού, ενώ αυτό παίζει μαζί του, και ειδοποιεί εάν κάποια ζωτική του λειτουργία διαταραχθεί, στέλνοντας μήνυμα στο wearable τού θεράποντος γιατρού.
003
Όλες οι τιμές των αισθητήρων καταγράφονται σε 
μια βάση δεδομένων, ώστε αυτόματα να δημιουργείται ένα αρχείο για την πορεία τής υγείας τού παιδιού
Επίσης, το αρκουδάκι είναι ικανό να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα του παιδιού και να του «μιλά» όταν το έχει ανάγκη, να του προσφέρει απλόχερα αγκαλιές και να το ψυχαγωγεί μέσα από τραγούδια και παιχνίδια.

008
Στο κρεβάτι τού παιδιατρικού δωματίου οι μαθητές κατασκεύασαν και ένα «έξυπνο μαξιλάρι», το οποίο παρακολουθεί τη δραστηριότητα τού παιδιού και όταν αντιλαμβάνεται ότι είναι ανήσυχο αναδίδει αιθέρια έλαια λεβάντας, αλλά και μια συσκευή, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό να έχει εξ αποστάσεως πρόσβαση στο παιδί, μέσω φωτογραφίας ή βίντεο.

002

Τέλος, η ομάδα  δημιούργησε και την 
«έξυπνη καρέκλα», η οποία χρησιμεύει στις ενδονοσοκομειακές μετακινήσεις τού παιδιού και ρυθμίζει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, σε περίπτωση που αυτή υπερβεί το επιτρεπτό όριο.

023

Το συγκεκριμένο project συμβάλλει στον τομέα των έξυπνων χώρων εργασίας (Smart workplaces), όπως είναι τα παιδιατρικά νοσοκομεία, και συνάδει με τους στόχους 3 και 5, από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης τού ΟΗΕ.

005

016

Τι είναι η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad™) είναι ένα εξόχως σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Η WRO συγκεντρώνει παιδιά και νέους από όλον τον κόσμο με σκοπό να βοηθηθούν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους και της ικανότητάς τους για επίλυση προβλημάτων, μέσα από τη συμμετοχή σε δύσκολες και δημιουργικές προκλήσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διοργανώνεται σε περισσότερες από 65 χώρες από όλον τον κόσμο. Οι Εθνικοι διοργανωτές της WRO, όπως ο WRO Hellas για την Ελλάδα, εξασφαλίζουν ότι περισσότερα από 70.000 παιδιά και νέοι παγκοσμίως έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στη διοργάνωση.

Για τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συγκροτoύν ομάδες των δύο ή τριών παιδιών. Οι ομάδες καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ που είτε θα χρησιμοποιείται σε δοκιμασίες πίστας (Regular κατηγορία), είτε θα προσομοιώνει ένα επιστημονικό project σχετικό με μια δοσμένη θεματολογία που αλλάζει κάθε χρονιά.