Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου – Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών (ΑΤSMUN), που διοργανώνουν τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών το τετραήμερο 7-10 Νοεμβρίου 2019 στον χώρο των Σχολείων στο Πλατάνι.

Η διοργάνωση του 5ου ΑΤSMUN είναι πολλαπλής σημασίας.

Παιδιά διαφορετικών κρατών και κουλτούρας έρχονται πιο κοντά και εισάγονται στην πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους, ώστε, ως αυριανοί πολίτες, να βρουν τις διεξόδους τους για τον κόσμο που οραματίζονται.

 21

Αφετέρου ενισχύει την Πάτρα, αναδεικνύοντας τις αστείρευτες δυνατότητές της σε επίπεδο ανθρώπων με όραμα, μεγαλύτερων και νέων που έρχονται από το μέλλον οπλισμένοι με όραμα και ελπίδα.

Την Παρασκευή 8/11 η αίθουσα του Royal Theater της Πάτρας γέμισε από τα 450 νεανικά πρόσωπα, απ' όλη την Ελλάδα, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Σε καθήλωναν με το έκδηλο ενδιαφέρον τους να παρακολουθήσουν τις εργασίες για το τριήμερο 5ο ΑΤSMUN (MUN). Στην έναρξη του συνεδρίου προβλήθηκε βίντεο με χαιρετισμό του Προέδρου της Φ.Ε.  καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη.

THEATRE 

Μια προσομοίωση εργασιών τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ασφαλείας τού ΟΗΕ, σε επίπεδο πολιτικής κι ανθρωπισμού, πολιτισμού, ανάπτυξης και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Με ανταλλαγή επιχειρημάτων στην Αγγλική, βάσει των αρχών του διαλόγου και της διπλωματίας. «Η τύχη των εθνών, σε οποιαδήποτε εποχή, εξαρτάται από τις ιδέες των νέων» είχε πει ο Γκαίτε ο οποίος σαφώς θα επικροτούσε αυτή την προσπάθεια…

 23

Συμπαραστάτης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησε ο εκπαιδευτικός και σύμβουλος του περιφερειάρχη Ανδρέας Φίλιας. Επεσήμανε την πρόθεση της Περιφέρειας να είναι έμπρακτος υποστηρικτής και συμπαραστάτης σε προσπάθειες, όπως αυτή, που προβάλλουν τη χώρα μας και τη δυτική Ελλάδα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αξία του στόχου που είναι να προκύπτει το νέο και δημιουργικό μέσα από την αντιπαλότητα των ιδεών. «Και είναι σημαντικό που αυτό διοργανώνεται από ένα ελληνικό σχολείο, με έντονη ιστορία στην Πάτρα».

 22

Παρόντες και οι «Alcatrash»

Τους νέους περίμενε η ευχάριστη έκπληξη της παρουσίας δύο μελών του αγαπημένου τους συγκροτήματος «Alcatrash» (πρώην μαθητών του Αρσακείου Πάτρας) που μαζί με την πατρινή ερμηνεύτρια Δήμητρα Θεοφανίδη, έπαιξαν στη σκηνή αγαπημένα τους τραγούδια. «Είναι μεγάλη μας τιμή που μας προσκαλούν από το σχολείο μας να παίξουμε», τόνισε το μέλος του νεανικού συγκροτήματος, Κωνσταντίνος Παπασπυρόπουλος, ενώ ο έτερος της μπάντας Σταύρος Κωστής δήλωσε: «Ευχαριστούμε το σχολείο μας που μας δίνει τη δυνατότητα να κρατάμε ακόμα επαφές, ιδίως με τους καθηγητές μας. Τέτοια συνέδρια τα έχει ανάγκη η νέα γενιά αλλά και η κοινωνία του μέλλοντος».

 ALCATRASH

Ασπασία Κοντογιάννη

Τη συγκίνησή της εξέφρασε η εμπνεύστρια και συντονίστρια της διοργάνωσης Ασπασία Κοντογιάννη, συντονίστρια του Αγγλικού Τμήματος των Αρσακείων, εξηγώντας ότι η αρχή έγινε δειλά - δειλά και ''πυρηνικά'' όμως κάθε χρόνο η διοργάνωση διευρυνόταν. «Στόχος είναι η σταδιακή διεύρυνση του συνεδρίου. Του οποίου η οργάνωση είναι πολύπλοκη και δύσκολη, ωστόσο συγκινεί η αφοσίωση και σκληρή δουλειά όλων των συναδέλφων του σχολείου, που συμβάλλουν στην επιτυχία», τόνισε η κ. Κοντογιάννη, εστιάζοντας στο διπλό όφελος, των παιδιών που ανοίγουν τους ορίζοντές τους, αλλά και της περιοχής η οποία αναδεικνύει τα πλεονεκτήματά της.

KONTOGIANNI 

Ο διευθυντής του Αρσακείου Λυκείου Πατρών Μάνος Πετράκης δήλωσε:

«Νομίζω ότι πρέπει να εφοδιάσουμε τα παιδιά με εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να απαντήσουν στις προκλήσεις του μέλλοντος. Αυτό δεν επιτυγχάνεται με τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας, αλλά με σχολεία "ανοιχτόμυαλα" που ενημερώνουν τους μαθητές για το τι συμβαίνει στον κόσμο, που τους δίνουν πρωτοβουλίες και τα ευαισθητοποιούν ώστε ως αυριανοί πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δώσουν απαντήσεις και λύσεις».

 PETRAKIS

Δύο μαθήτριες τού Αρσακείου που συμμετείχαν στο 5ο ATSMUN δήλωσαν στην εφημερίδα "Πελοπόννησος":
Διονυσία Σιδέρη (μαθήτρια του Αρσακείου)

«Αναπτύσσουμε τις γνώσεις μας για τον κόσμο, ενημερωνόμαστε για θέματα της κοινωνίας, επικοινωνούμε με παιδιά άλλων χωρών καλλιεργώντας σχέσεις μαζί τους, εξασκούμαστε στην αγγλική και τον διάλογο. Είναι ό,τι πιο χρήσιμο για εμάς που ετοιμαζόμαστε για το βήμα μας στην κοινωνία…».

 SIDERI

Ειρήνη Παππά (μαθήτρια του Αρσακείου)

«Με ενθουσιάζει η συμμετοχή μου, τα τελευταία χρόνια, στο συνέδριο που για μένα αποτελεί ευκαιρία ενημέρωσης για παγκόσμια ζητήματα που σε άλλη περίπτωση ίσως να αγνοούσα, γνωρίζω συμμαθητές και μέσα από αυτούς την κουλτούρα άλλων πολιτισμών και εξοικειώνομαι ως πολίτης του κόσμου».

 EIRINI PAPPA 1

Σύμφωνα με το πρόγραμμα τού Συνεδρίου διεξήχθησαν σε πλήρη ανάπτυξη και μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού οι συνεδριάσεις των Επιτροπών στις προκαθορισμένες αίθουσες, με τις συμμαχίες των χωρών που διαμορφώθηκαν κατά την πρώτη μέρα τού Συνεδρίου.

20 

Επιτροπές 5ου ATSMUN:

  • Special Political and Decolonization Committee.
  • Disarmament and International Security Committee.
  • Social Cultural and Humanitarian Committee.
  • Association of Southeast Asian Nations Committee.
  • Legal Committee.
  • United Nations Environment Programme.
  • Security Council.
  • Historical Security Council.
  • Association of Southeast Asian Nations Committee.
  • International Labour Organization.
  • International Court of Justice.
  • Young Delegates Forum.
  • Economic and Social Council.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας τού Συνεδρίου οι συνοδοί - καθηγητές των αποστολών που συμμετέχουν ξεναγήθηκαν στην πόλη του Μεσολογγίου. Μετά τη λήξη τού Συνεδρίου θα ακολουθήσει σχετική τελετή στον Πολυχώρο των Αρσακείων Σχολείων.