Ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2019 ο 36ος κύκλος μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου με μαθήματα για την ποίηση και την πεζογραφία, την αστροφυσική, την ελληνική ιστορία, το νεοελληνικό θέατρο. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τα μαθήματα, γεμίζοντας τις φιλόξενες αίθουσες Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου.
Ο Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα 5 μαθήματά του για τη Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση ανέλυσε το έργο νέων ιδίως ποιητών από το 1974 μέχρι σήμερα. Ο λόγος του ιδιαίτερα διδακτικός και χρήσιμος ανέδειξε την ποίηση τής μεταπολίτευσης με τις σύγχρονές της πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις και παρουσιάστηκαν οι επιμέρους ποιητικές γενιές τής μεταπολίτευσης με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους: η πολιτικοποιημένη γενιά τής «αμφισβήτησης» και τής «άρνησης» (δεκαετία τού 1970), το «ιδιωτικό όραμα» και η εξατομίκευση στη γενιά των ποιητών τού 1980, η «ιδιωτική», λόγια και αποστασιοποιημένη από την κοινωνία ποίηση τού 1990, η γενιά τής δεκαετίας τού 2000 που αναζητά το προσωπικό της στίγμα σε μια εποχή αντιφάσεων, και, τέλος, η γενιά τού 2010 και η επανασύνδεση τής ποίησης με τον κοινωνικό χώρο στην εποχή τής κρίσης.
Ο Κανάρης Τσίγκανος, καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, στα 5 μαθήματά του Διαστημικής, Αστροφυσικής και Κοσμολογίας, μίλησε για τα 100 χρόνια επιστημονικών ανακαλύψεων στην εξερεύνηση και μελέτη τού πλανητικού μας συστήματος. Μέσα από το εξαιρετικά ενδιαφέρον υλικό που προβλήθηκε, το κοινό περιηγήθηκε στο πλανητικό σύστημα κατανοώντας περισσότερο τη θέση του ανθρώπου σε αυτό.
Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής τού Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξαιρετικός ομιλητής και με λόγο εμπεριστατωμένο στα πέντε μαθήματά του για τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία, με θέμα Ελλάδα και Βαλκάνια (1870 – 1989), ανέλυσε τη θέση τής Ελλάδας στα Βαλκάνια στη νεότερη εποχή, στο πλαίσιο των εδαφικών διεκδικήσεών της και τής ανάγκης τής περιφερειακής πολιτικής της. Στα 120 χρόνια τής ιστορικής αναφοράς αναδείχθηκαν το Μακεδονικό Ζήτημα, οι εδαφικές διευθετήσεις με το τέλος των Βαλκανικών και τού Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το πέρασμα στον μεσοπόλεμο και την έκρηξη τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και επίτιμος διδάκτωρ Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα 5 μαθήματά του μίλησε για τη ζωή και το έργο μεγάλων Ελλήνων ηθοποιών, εμβληματικών μορφών που πρωταγωνίστησαν στο σανίδι αλλά και στην ιστορία τού νεοελληνικού θεάτρου. Έτσι, ζωντάνεψαν γνωστές και αγαπημένες μορφές, όπως: Αιμίλιος Βεάκης - Μαρίκα Κοτοπούλη, Κυβέλη - Χριστόφορος Νέζερ, Ελένη Παπαδάκη - Νίκος Δενδραμής - Βασίλης Λογοθετίδης, Κατίνα Παξινού - Μαίρη Αρώνη - Δημήτρης Χορν.
Τέλος, ο Γιάννης Μπασκόζος, συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας, προσκάλεσε τους μεταφραστές 5 κλασικών πεζογράφων τής παγκόσμιας λογοτεχνίας, οι οποίοι φώτισαν πτυχές, ίσως άγνωστες στο ευρύτερο κοινό, της ζωής και του έργου τους. Έτσι, ο Δημήτρης Τριανταφυλίδης, μεταφραστής Ρωσικής λογοτεχνίας μίλησε για τον Φιόντορ Ντοστογιέφσι, ο Άρης Μαραγκόπουλος, συγγραφέας και μεταφραστής, για τον Τζέιμς Τζόις, ο Τίτος Πατρίκιος, ποιητής, για τον Σταντάλ, ο Παναγιώτης Πούλος, καθηγητής τής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, για τον Μαρσέλ Προυστ, και ο Αχιλλέας Κυριακίδης, συγγραφέας και μεταφραστής, για τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες.
Η έναρξη του επόμενου κύκλου μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου προγραμματίζεται για τον επόμενο Οκτώβριο (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2019).