Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2019
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 1 1 2 3 4 5
week 2 6 7 8 9 10 11 12
week 3 13 14 15 16 17 18 19
week 4 20 21 22 23 24 25 26
week 5 27 28 29 30 31

Την Τετάρτη 28/11/2018, από 09:30 έως 13:30, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στο κεντρικό θέατρο του σχολικού συγκροτήματος των Αρσακείων – Τοσιτσείων Εκάλης η Ημερίδα Φυσικών Επιστημών «Αρσάκεια – CERN: Επιταχύνοντας τη γνώση». Η ημερίδα είχε επετειακό χαρακτήρα καθώς το 2018 συμπληρώθηκε μία δεκαετία (2008 – 2018) συνεχούς παρουσίας των αποφοίτων των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων στα μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης (C.E.R.N. - Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire – E.S.R.F. - European Synchrotron Radiation Facility – I.L.L. - Institut Laue-Langevin – I.I.T. - Istituto Italiano di Tecnologia).

Η επιτυχία της εκδήλωσης έγκειται στο γεγονός ότι σε ένα κατάμεστο θέατρο, με το πλέον απαιτητικό κοινό, πεντακόσιοι (500) μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων θετικού προσανατολισμού Β΄ και Γ΄ τάξης των Γενικών Αρσακείων – Τοσιτσείων Λυκείων Ψυχικού, Εκάλης και Πάτρας, παρακολούθησαν με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον και τα τέσσερα μέρη της Ημερίδας, συμμετέχοντας ενεργά και υποβάλλοντας εύστοχες ερωτήσεις.

Το 1ο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε τη διάλεξη του Καθηγητή του Ε.Μ.Π. κ. Ευάγγελου Γαζή με θέμα: «Το Ερευνητικό Κέντρο CERN, ένας Παγκόσμιος Οργανισμός Αριστείας της Έρευνας και της Επιστήμης». Ο κ. Γαζής με περισσή ικανότητα κατάφερε να εμπνεύσει και να οδηγήσει το κοινό στα απώτερα σημεία της Φύσης, εκεί που το αόριστο γίνεται μετρήσιμο και συνάμα συναρπαστικό.

Το 2ο μέρος περιείχε παρουσίαση πειραματικών διατάξεων, τις οποίες επιμελήθηκαν οι καθηγητές του κλάδου των Φυσικών Επιστημών των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων σε συνεργασία με το τμήμα Φυσικής της σχολής ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ, το τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Η παρουσίαση και η ερμηνεία του περιεχομένου των διατάξεων έγινε από κατάλληλα εκπαιδευμένους μαθητές.

Το 3ο μέρος της ημερίδας περιλάμβανε συνδέσεις μέσω Skype με σημαντικούς Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Δυτικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα και με βάση το πρόγραμμα μίλησαν κατά σειρά:

  • Η Δρ Φυσικός κ. Ανδρομάχη Τσίρου από το CERN, η οποία ανήκει στο μόνιμο προσωπικό του τμήματος Φυσικής του CERN και σήμερα είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο αριθμό συστημάτων control στον ανιχνευτή CMS - Compact Muon Solenoid.
  • Η Δρ Φυσικός κ. Αθανασία Αθανασίου από το IIT - Istituto Italiano di Tecnologia στην πόλη Γένοβα της Ιταλίας, Ερευνήτρια Α΄ βαθμίδας και Συντονίστρια του τμήματος Smart Materials.
  • Ο Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός και Αεροναυπηγός κ. Νικόλαος Γαζής από το ερευνητικό κέντρο ESS - European Spallation Source στην πόλη Λουντ της Σουηδίας, απόφοιτος του Β΄ Αρσακείου – Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης, υπεύθυνος Τμήματος Μηχανολόγος Μηχανικός για τη σχεδίαση του νέου επιταχυντικού συστήματος.
  • Ο Δρ Φυσικής Σωματιδίων κ. Στέφανος Λεοντσίνης από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία, απόφοιτος του Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού.
Το 4ο μέρος της ημερίδας περιλάμβανε προβολή ψηφιοποιημένου υλικού – video παραγωγής του CERN υπό την επιμέλεια, τον υποτιτλισμό και την μετάφραση ομάδας Ελλήνων ερευνητών.

cern MEDIUM