Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 οι εκπαιδευτικοί τού Αρσακείου Δημοτικού Ιωαννίνων μετέβησαν στα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης προκειμένου να συμμετάσχουν στην επιμόρφωση με θέμα: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι αλγόριθμοι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση».

Η επιμόρφωση οργανώθηκε από την Επόπτρια των Σχολείων δρα Νέλλη Παππά και την Αναπληρώτρια Επόπτρια κ. Σοφία Σταθοπούλου, MSc.

Την επιμόρφωση πραγματοποίησε ο δρ Άρης Μαυρομμάτης, μαθηματικός - θεωρητικόςΤέχνης - Ανάπτυξη Τεχνολογίας Υπερμέσων, ερευνητής-καθηγητής στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Στόχοι τής επιμόρφωσης ήταν οι εκπαιδευτικοί:

Να προσεγγίσουν με πολύ απλό τρόπο την έννοια τής Τεχνητής Νοημοσύνης μέσα από τον επιστημονικό πυρήνα της, ο οποίος είναι τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα και η σχέση αυτών των δικτύων με τα βιολογικά νευρωνικά δίκτυα.

Να γνωρίσουν τρεις βασικές εφαρμογές-προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και να συνθέσουν διαθεματικές εργασίες με ευρύτερους θεματικούς πυλώνες τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά.

Να γνωρίσουν πώς κατασκευάζεται ένας αλγόριθμος, χρησιμοποιώντας απλά προβλήματα τού αναλυτικού τους προγράμματος.

Να σχεδιάσουν τη δική τους διαθεματική δραστηριότητα, η οποία θα συνδυάζει τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά και θα αξιοποιεί τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης που συζητήθηκαν, καθώς και να δημιουργήσουν αντίστοιχους απλούς αλγορίθμους.

Η συγκεκριμένη επιμόρφωση αποτελεί συνέχεια τής αυτομόρφωσης των εκπαιδευτικών τού Αρσακείου Δημοτικού Ιωαννίνων όσον αφορά στην ΤΝ (ΑΙ), η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη σχολική χρονιά με τη συμμετοχή τους στις επιμορφωτικές δράσεις τού Αρσακείου Πατρών και τού Πανεπιστημίου Κρήτης.