Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Ελληνικής Παράδοσης στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Νηπιαγωγεία Εκάλης πραγματοποιήθηκαν πολλές δραστηριότητες σχετικές με το Θέατρο Σκιών.

Μέσα από αυτές οι μικροί μαθητές ήρθαν σε επαφή με αυτό το είδος θεάτρου, που αποτελεί και αναπόσπαστο μέρος τής παράδοσής μας, με βασικό ήρωα τον πολύ αγαπητό Καραγκιόζη.

Η ενασχόλησή μας ξεκίνησε με αφορμή κάποια πειράματα με το φως και τη σκιά που έγιναν στις δραστηριότητες τού STEAM.

Τα παιδιά πειραματίστηκαν χρησιμοποιώντας πηγές φωτός και φώτισαν με πολλούς τρόπους το σώμα τους, φιγούρες από χαρτόνι και διάφορα αντικείμενα. Παρατήρησαν τι συμβαίνει και περιέγραψαν με λόγια τις παρατηρήσεις τους.

Κατόπιν έγινε η γνωριμία των παιδιών με τις φιγούρες τού Θεάτρου Σκιών.
Παρακολούθησαν αποσπάσματα παραστάσεων Καραγκιόζη στον διαδραστικό πίνακα και παρατήρησαν πώς ο καραγκιοζοπαίχτης κινεί τις φιγούρες πίσω από τη σκηνή.

Έμαθαν τα ονόματα των ηρώων, τους χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν, και κίνησαν τις φιγούρες πίσω από τον μπερντέ χρησιμοποιώντας τις ειδικές λαβές-χερούλια. Δοκίμασαν, επίσης, να ζωντανέψουν τους ήρωες και με τη φωνή τους, αλλάζοντας τη χροιά της σε κάθε χαρακτήρα.

Αφού έγιναν καραγκιοζοπαίχτες, τα παιδιά κλήθηκαν να γίνουν και δημιουργοί τής δικιάς του φιγούρας.
Επέλεξαν τον ήρωα της προτίμησής τους, τον ζωγράφισαν και έκοψαν προσεκτικά τα κομμάτια τής φιγούρας, ενώ η συναρμολόγηση και η στήριξη τής ειδικής λαβής έγινε από ενηλίκους.

Ολοκληρώνοντας τις φιγούρες τους τα παιδιά με πολλή χαρά τις έπαιξαν στην τάξη, με θεατές τους συμμαθητές τους, και μετά τις πήραν στο σπίτι τους για… ατελείωτες παραστάσεις!