Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/-τριες του Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης παρακολούθησαν στο θέατρο των Σχολείων παρουσίαση σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, «Αγωγή στη συγχώρηση», που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2023-2024 σε όλα τα τμήματα της Α΄ Λυκείου, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Αναστασία Ανέστη, θεολόγο του Β' Λυκείου.

Οι μαθητές/-τριες παρουσίασαν ένα μικρό δρώμενο, το οποίο μέσα από μια περίπτωση σχολικού εκφοβισμού, αναφερόταν στην αντιμετώπιση του προβλήματος από την πρωταγωνίστρια-αποδέκτη του εκφοβισμού. Η αντιμετώπιση αυτή δεν εστίαζε στην ανταπόδοση ή την διαιώνιση του προβλήματος, αλλά στη θεραπεία του. Στο να καταφέρει, δηλαδή, το θύμα να περάσει από το νοσηρό θυμό και τον φαύλο κύκλο της εκδίκησης και της ανταπόδοσης στον υγιή θυμό του δικαίου και της συγχώρησης.
Το μήνυμα του δρώμενου ενισχύθηκε από την προβολή ενός σύντομου βίντεο, που αναδείκνυε με εύγλωττο τρόπο την αναγκαιότητα της συγχώρησης στο σχολείο, αλλά και στην οικογένεια και την κοινότητα.
Παράλληλα, εκτέθηκαν σε ταμπλό τα εικαστικά έργα που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος.
Με την εκδήλωση αυτή η εκπαιδευτικός και οι μαθητές/-τριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα θέλησαν να μεταδώσουν σε εμάς ένα πολύτιμο μήνυμα: όλοι μας μπορούμε σιγά σιγά, με υπομονή και αποφασιστικότητα να επιλέγουμε το δώρο της συγχώρησης, ώστε να σταματήσουμε επιτέλους τον κύκλο του μίσους και του νοσηρού θυμού, που δυστυχώς βλέπουμε πολύ κοντά μας. Ας κρατήσουμε μέσα μας τα λόγια του Άγγλου ποιητή, Alexander Pope: «το να σφάλλεις είναι ανθρώπινο, το να συγχωρείς είναι θεϊκό».

Δείτε την εργασία εδώ.