Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

image021a

Η εορτή τής επετείου τής 28ης Οκτωβρίου 1940 παρουσιάστηκε στο Β΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023. Την εορτή παρακολούθησαν ο τέως Υφυπουργός Παιδείας κ. Α. Συρίγος, μέλη τού Συλλόγου Αφυπηρετησάντων Καθηγητών τής Φ.Ε., καθώς και οι γονείς και οι φίλοι των μαθητών μας.

Αρχικά η χορωδία έψαλε το Απολυτίκιο τού Αγίου Δημητρίου, πολιούχου τού Ψυχικού.
Στη συνέχεια εορτάστηκε η Σημαία. Παρουσιάστηκαν η σημαιοφόρος και οι παραστάτες τού Σχολείου μας, για το σχολικό έτος 2023- 2024, και η Διευθύντριαη παρέδωσε τη Σημαία από την περσινή στη νέα σημαιοφόρο με την εντολή να την τιμήσει σύμφωνα με το παράδειγμα των προγόνων μας...
Ακολούθησε η απονομή των αριστείων και βραβείων στα παιδιά που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στα μαθήματα την περσινή χρονιά. Τέλος, η φιλόλογος  κ. Χ. Βασιλάκου εκφώνησε τον πανηγυρικό τής ημέρας.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο, με τον τίτλο «Όψεις τής μνήμης», πλαισιωμένο από τραγούδια. Επρόκειτο για μια περιήγηση στους δρόμους τής Αθήνας, όπου οι μαθητές αναζητούν την ιστορική μνήμη.

Στο Μνημείο τού Αγνώστου Στρατιώτη αποτίουν φόρο τιμής στους αγωνιστές τού 1940-'41.
Θυμούνται τη μάχη στο Καλπάκι τής Πίνδου, την πρώτη νίκη τού στρατού μας εναντίον τού Άξονα. Ενθουσιάζονται από την επιμονή των στρατιωτών μας στο Ύψωμα 731 στην Τρεμπεσίνα, τις σύγχρονες Θερμοπύλες που δεν έπεσαν, και από την ανδρεία των γυναικών στη Μάχη τής Κρήτης...

Στην Πατησίων θαυμάζουν τη διάσωση τού αρχαιολογικού πλούτου τής χώρας από τους υπεύθυνους τού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με τη δημιουργία υπόγειων κρυπτών.
Στην οδό Κοραή συγκλονίζονται παρακολουθώντας βίντεο από τα κρατητήρια τής Γκεστάπο, στους τοίχους των οποίων οι κρατούμενοι χαράσσουν σχέδια ζητώντας νερό...
Αναρωτιούνται, τέλος, τι θα έκαναν οι ίδιοι αν ζούσαν τότε και θυμούνται την προσπάθεια των παιδιών τής Κατοχής να αντισταθούν στον κατακτητή, με οδηγό τους τον Θούριο του Ρήγα.

Τα ποιήματα που ακούστηκαν και τα τραγούδια τής χορωδίας ενίσχυσαν τη συγκινησιακή φόρτιση τού θεατρικού δρώμενου. Όλοι, γονείς και καθηγητές, παρακολουθήσαμε την εορτή συγκινημένοι από την προσπάθεια των μαθητών να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, αναλογιζόμενοι την αυτοθυσία τού ελληνικού λαού να κάνει πράξη το "ΟΧΙ" στη βαρβαρότητα, την καταπίεση, τον φασισμό και το "ΝΑΙ" στην πρόοδο, τον πολιτισμό και την ειρήνη.

Οι καθηγητές που επιμελήθηκαν τα κείμενα τής εορτής ήταν οι φιλόλογοι κ. Ι. Νικητοπούλου, Ν. Διαμαντοπούλου, Ι. Γεωργιλάκη, Ε. Φαραντούρη, Σ. Κουρή, Ξ. Παναγιωτοπούλου, Χ. Βασιλάκου και κ. Ε. Βαϊοπούλου.
Η σκηνοθεσία έγινε από την κ. Ε. Κορρέ.
Η διδασκαλία τής χορωδίας έγινε από την κ. Κ. Γύφτουλα.
Την επιμέλεια τής ηλεκτρονικής παρουσίασης είχαν οι κ. Α. Τζώρτζη, Α. Σουφλιά και Ξ. Παναγιωτοπούλου.
Την επιμέλεια τού προγράμματος είχε η κ. Α. Τζώρτζη και η κ. Β. Χατζηλάκου.
Τέλος, την επιμέλεια των ταμπλό στο χολ τού Σχολείου είχε η κ. Β. Χατζηλάκου.