Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης, στο πλαίσιο επίσκεψης τους στο Εργαστήριο Ιστορίας και Τέχνης των Αρσακείων Εκάλης, γνώρισαν για πρώτη φορά τον τρόπο με τον οποίο η γραφή πήρε σιγά σιγά τη μορφή που έχει σήμερα.

Το πρώτο πράγμα που διδάχτηκαν ήταν ότι ο άνθρωπος, με σκοπό να επικοινωνήσει με τους γύρω του αλλά και για να εκφραστεί γενικά, δημιούργησε βραχογραφίες, δηλαδή ζωγραφιές στους τοίχους των σπηλιών που κατοικούσε. Έμαθαν, επίσης, ότι τα σημαδάκια που υπάρχουν πάνω από κάποια ζώα ήταν μια μορφή ημερολογίου και έδειχναν πράγματα σχετικά με τον κύκλο ζωής τού ζώου. Για παράδειγμα, οι 6 κουκίδες πάνω από ένα ελάφι μπορεί να σήμαιναν ότι τον 6ο μήνα έπεφταν τα κέρατά του... Τα παιδιά υπέθεσαν ότι ενδεχομένως έδειχναν κια πόσα χρόνια ζούσαν τα ζώα αυτά, πόσο καιρό κρατούσε η εγκυμοσύνη τους, πόσο χρονών ήταν όταν τα σκότωσαν κ.λπ.


Να σημειώσουμε ότι, κατά κάποιον τρόπο, ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούμε μορφές εικονογραφικής γραφής όπως παλιά, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πινακίδες στους δρόμους οι οποίοι είναι ένας κώδικας επικοινωνίας. Επίσης, και τα emojis θεωρούνται μια μορφή τέτοιας γραφής...

Στη συνέχεια τα παιδιά έμαθαν για την σφηνοειδή γραφή και μάντεψαν τι μπορεί να απεικονίζεται σε κάθε χαρακτήρα της. Τέλος, πληροφορήθηκαν ότι στη στήλη τής Ροζέτας, η οποία βρέθηκε στην Αίγυπτο και σήμερα φιλοξενείται στο Βρετανικό μουσείο στην Αγγλία, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία 3 διαφορετικά συστήματα γραφής που παρουσιάζουν το ίδιο κείμενο (στα Ελληνικά, στη καθαρεύουσα Αιγυπτιακή και στα Ιερογλυφικά). Μάλιστα σε αυτήν οι μαθητές παρατήρησαν παρενθέσεις με ονόματα φαραώ και άλλων σπουδαίων ανθρώπων τής εποχής. Η στήλη τής Ροζέτας είναι πολύ σημαντική, γιατί χάρη σε αυτή οι επιστήμονες μπόρεσαν να αποκρυπτογραφήσουν τα Ιερογλυφικά.