Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Γ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν τη Γαϊδουροχώρα, το ελληνικό κέντρο για το γαϊδούρι. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους που ζουν τα γαϊδουράκια, έμαθαν για την τροφή και τις συνήθειές τους, καθώς και για τη δράση τού κέντρου που αφορά στη βελτίωση των συνθηκών τής ζωής και τής εργασίας των γαϊδουριών στην Ελλάδα, στη φροντίδα ζώων που βρίσκονται σε ανάγκη και στην ευαισθητοποίηση τής σημερινής κοινωνίας σχετικά  με αυτά.

Το κέντρο φιλοξενεί γαϊδουράκια που έχουν βρεθεί εκεί είτε από εγκατάλειψη είτε από αδυναμία των ιδιοκτητών τους να τα κρατήσουν πλέον είτε από περιπτώσεις κακοποίησης. Ενημερώνει και εκπαιδεύει ανθρώπους, που θέλουν να αποκτήσουν ένα γαϊδουράκι και προωθεί σε υιοθεσία γαϊδουράκια, που έχουν αποκατασταθεί σωματικά αλλά και ψυχικά.

Στο μεγάλο στρογγυλό γήπεδο εκπαίδευσης των γαϊδουριών οι μαθητές είδαν πώς γίνεται η βασική φροντίδα και η περιποίησή τους, έπαιξαν διάφορα παιχνίδια μαζί τους και ασχολήθηκαν με την εκπαίδευσή τους. Κατόπιν περιηγήθηκαν στους στάβλους, σε άνετους και ανοιχτούς χώρους όπου τα γαϊδουράκια μπαινοβγαίνουν ελεύθερα, και στην αυλή τους που είναι μεγάλη για να κινούνται όσο θέλουν.

Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές μας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, στη θεματική ενότητα «Φροντίζω το Περιβάλλον», καθώς και τής Παγκόσμιας Ημέρας Ζώων, που γιορτάζουμε στις 4 Οκτωβρίου. Η επίσκεψη ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και άφησε στα παιδιά τις καλύτερες εντυπώσεις!