Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων τού Γαλλικoύ Τμήματος, οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, που διδάσκονται τα Γαλλικά ως β΄ ξένη γλώσσα, επισκέφθηικαν το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας (IFG), τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023.

Οι μαθητές/-τριες συμμετείχαν σε δραστηριότητες, προσαρμοσμένες στο γνωστικό τους επίπεδο, στο αμφιθέατρο «Gisèle Vivier» και στη Médiathèque «Octave Merlier» τού ινστιτούτου. Όλες οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στα Γαλλικά από Γάλλους εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές/-τριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, και συμμετείχαν σε δύο εργαστήρια.

Στο πρώτο εργαστήριο ενημερώθηκαν για τον ρόλο τού Γαλλικού Ινστιτούτου σε όλο τον κόσμο, για την ιστορία του στην Ελλάδα, για τον Φιλέλληνα Octave Merlier, που διετέλεσε διευθυντής τού Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, καθώς και για τις γαλλόφωνες χώρες και τη δυναμική τής γαλλικής γλώσσας, μιας από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες στον κόσμο.

Στη συνέχεια οι μαθητές συζήτησαν για την προστασία τού περιβάλλοντος, τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε και οφείλουμε να προστατέψουμε τον πλανήτη και τη σημασία τής ανακύκλωσης και τής οικολογικής συμπεριφοράς. Τέλος, παρακολούθησαν ένα βίντεο και επεξεργάστηκαν σχετικό φύλλο εργασίας.

Στο δεύτερο εργαστήριο εξερεύνησαν τη Médiathèque τού Γαλλικού Ινστιτούτου. Οι μαθητές/-τριες ενημερώθηκαν για τη συλλογή, τον διαχωρισμό και την ταξινόμηση των βιβλίων μέσα στην βιβλιοθήκη και έμαθαν πώς να βρίσκουν ένα βιβλίο, κόμικ ή περιοδικό.
Στο τέλος ανατέθηκε στο κάθε μαθητή η εύρεση ενός διαφορετικού βιβλίου και οι μαθητές περιηγήθηκαν στην βιβλιοθήκη με μεγάλο ενδιαφέρον προκειμένου να το ψάξουν και να το βρουν μόνοι τους!

Υπεύθυνη καθηγήτρια για την επίσκεψη ήταν η κ. Σωτηροπούλου Γιούλη.