Η καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης κ. Ευφροσύνη Γεώργα, στις 6 Δεκεμβρίου 2024, παρακολούθησε επιμορφωτικό σεμινάριο, διάρκειας 2 ωρών, με τίτλο «Iστορίες που μας συνδέουν: Oι Προσωπογραφίες τού SearchCulture.gr για Εκπαιδευτική Χρήση και Πολιτιστική Εξερεύνηση», που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) σε συνεργασία με Συμβούλους Εκπαίδευσης από όλη τη χώρα και τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας "Smart Attica", ο οποίος προάγει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία και παρέχει υπηρεσίες, οι οποίες βασίζονται στην τεχνογνωσία του, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, την Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων, την Τεχνολογία 5G και την Κυβερνοασφάλεια.
Ο Εθνικός Συσσωρευτής Πολιτιστικού Περιεχομένου SearchCulture.gr τού ΕΚΤ προσφέρει πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία πολιτισμικών και ιστορικών τεκμηρίων, όπως ιστορικά έγγραφα, φωτογραφίες, έργα τέχνης και οπτικοακουστικό υλικό, τα οποία μπορούν να ζωντανέψουν και να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία τής Ιστορίας, τής Τέχνης, τής Λογοτεχνίας και πολλών άλλων μαθημάτων και διαθεματικών παρουσιάσεων.
Οι στόχοι του επιμορφωτικού σεμιναρίου ήταν:
Να γίνουν κατανοητές οι διάφορες υπηρεσίες ανακάλυψης στο SearchCulture.gr και η χρήση τής πλατφόρμας.
Να καταδειχθεί πώς ιστορικές προσωπικότητες μπορούν να φωτιστούν μέσα από ψηφιακό υλικό, όπως επιστολές, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και άλλα αρχειακά τεκμήρια.
Να παρουσιαστεί πώς η εμβαθυνση στο ψηφιακό περιεχόμενο τού συσσωρευτή συμβάλλει στην καλλιέργεια οπτικής παιδείας, κατασκευή νοήματος και ανάπτυξη τής αντιληπτικής ευαισθησίας των μαθητών/-τριών.
Να καταδειχθεί η αξία τής ενσωμάτωσης τεχνικών ψηφιακής αφήγησης στην εκπαίδευση και η σημασία τής βιογραφικής προσέγγισης
Στο επιμορφωτικό σεμινάριο διερευνήθηκε πώς οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενσωματώσουν ψηφιακούς πόρους από τον συσσωρευτή στα σχέδια μαθημάτων τους για να προωθήσουν την κριτική σκέψη, να εμπλέξουν τους μαθητές/-τριες με αυθεντικό ιστορικό και πολιτιστικό υλικό και να ενδυναμώσουν τις δεξιότητές τους στον ψηφιακό γραμματισμό, όπως είναι η ψηφιακή αφήγηση (digital storytelling), η αξιολόγηση πηγών, η έρευνα, η αναζήτηση σε βάσεις δεδομένων κ.ά. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι νέοι τρόποι ανακάλυψης περιεχομένου με τους οποίους εμπλουτίστηκε η πύλη SearchCulture.gr, δηλαδή, η αναζήτηση ιστορικών προσώπων και ένα νέο είδος ψηφιακών εκθέσεων, οι "Προσωπογραφίες".
Οι κυριότεροι θεματικοί άξονες τού επιμορφωτικού σεμιναρίου ήταν οι εξής :
Γνωριμία με τον Εθνικό Συσσωρευτή Πολιτιστικού Περιεχομένου SearchCulture.gr. Παρουσιάστηκε η πύλη SearchCulture.gr, το ιστορικό ανάπτυξής της, τα είδη περιεχομένου και οι φορείς που δίνουν συλλογές, καθώς και η αξία που έχει για το πολιτιστικό ψηφιακό απόθεμα τής χώρας.
Αξιοποίηση τής πύλης SearchCulture.gr για ανακάλυψη πολιτιστικού περιεχομένου. Παρουσιάστηκαν οι διάφοροι τρόποι πλοήγησης στην πύλη (με θέματα, χρονολογίες ή ιστορικές περιόδους, τοποθεσίες, τύπους υλικού και ιστορικές προσωπικότητες) και η λειτουργία τής σύνθετης αναζήτησης με κριτήρια.
Ψηφιακές αφηγήσεις: θεματικές εκθέσεις και προσωπογραφίες στο SearchCulture.gr. Παρουσιάστηκαν οι "Προσωπογραφίες", οι οποίες είναι επιμελημένοι πόροι, δηλαδή ψηφιακές εκθέσεις, όπως είναι και οι θεματικές εκθέσεις αλλά με βιογραφική προσέγγιση.
H δυναμική τής βιογραφικής αφήγησης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παρουσιάστηκαν case studies και πρακτικά παραδείγματα ενσωμάτωσης βιογραφικής σπουδής στην τάξη.
https://arsakeio.gr/gr/ekali/ekali-elementary-b/ta-nea-mas/teachers-news/53680-oi-prosopografies-toy-searchculture-gr#sigProId8e0cd29e33