Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Η καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας του Β’ Αρσακείου - Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης κ. Γεώργα Ευφροσύνη συμμετείχε στις εργασίες του 1oυ Διεθνούς Παιδαγωγικού Συνεδρίου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, με θέμα «Σχολικό κλίμα : Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές» το οποίο πραγματοποιήθηκε από 25 έως 26 Μαΐου 2024, στην Κατερίνη. Στο συνέδριο παρουσίασε εισήγηση με θέμα "Αξιοποίηση των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στα Ευρωπαϊκά προγράμματα eTwinning : Καινοτόμες δράσεις στο μάθημα της Γαλλικής ως ξένης γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση".


Το 1ο Διεθνές Παιδαγωγικό Συνέδριο Πιερίας διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τους Δήμους Κατερίνης, Δίου-Ολύμπου, Πύδνας-Κολινδρού, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και του Επιμελητηρίου Πιερίας, το ΚΕΔΑΣΥ Πιερίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μέσω της συνέργειας των δράσεων «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» και eTwinning, παρουσιάστηκαν συνεργατικά έργα στη Γαλλική Γλώσσα τα οποία οι μαθητές/τριες των Γ’2, Δ’2, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του Β’ Αρσακείου – Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου δημιούργησαν και υλοποίησαν από τις 16/12/21 έως και τις 15/06/22. Οι κύριοι στόχοι αυτών των καινοτόμων παιδαγωγικών δράσεων ήταν η ανάδειξη της Γαλλικής Γλώσσας και κουλτούρας ως ψυχοκινητικών μοχλών για την ανταλλαγή και τη συνεργασία μεταξύ διαφόρων πολιτισμών, η χρήση των ΤΠΕ, η βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας σε ξένες γλώσσες καθώς και η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών για την πολυπολιτισμικότητα και την ετερότητα.
Πιο συγκεκριμένα, τα τέσσερα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που υλοποιήθηκαν ήταν τα εξής :
Γ’2 τάξη “Je protège l’ environnement” : Προστατεύω τα ζωάκια της θάλασσας υπό εξαφάνιση – Ζήτω η ανακύκλωση !
https://www.arsakeio.gr/gr/ekali/ekali-elementary-b/ta-nea-mas/events-activities/46423-symmetoxi-sto-etwinning-je-protege-l-environnement-0000
Δ’2 τάξη eTwinning “Les capitales Européennes”: ο λόγος στα παιδιά ! https://www.arsakeio.gr/gr/ekali/ekali-elementary-b/ta-nea-mas/events-activities/46455-etwinning-les-capitales-europeennes-o-logos-sta-paidia
Ε’ τάξη «Η Selana και ο Luno μας αδελφοποιούν στο e-Twinning... α λα γαλλικά»
https://www.arsakeio.gr/gr/ekali/ekali-elementary-b/ta-nea-mas/events-activities/46424-i-selana-kai-o-luno-mas-adelfopoioyn-sto-e-twinning-a-la-gallika
ΣΤ’ τάξη «eTwinning στα Γαλλικά : Χτίζουμε γέφυρες για τη σταδιοδρομία μας !»
https://www.arsakeio.gr/gr/ekali/ekali-elementary-b/ta-nea-mas/events-activities/46456-etwinning-sta-gallika-xtizoume-gefyres-gia-ti-stadiodromia-mas

Σκοπός του 1ου Διεθνούς Παιδαγωγικού Συνεδρίου Πιερίας ήταν η ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου και δημιουργικού προβληματισμού όσον αφορά στη σημασία του σχολικού κλίματος στο σύγχρονο σχολείο και, πιο συγκεκριμένα :
• Η ανάδειξη της σημασίας του σχολικού κλίματος για την εκπαιδευτική διαδικασία και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών/τριών.
• Η συζήτηση για τους παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα στο σύγχρονο σχολείο, όπως η σχολική βία και ο εκφοβισμός, η κοινωνική απομόνωση και η περιθωριοποίηση, η έλλειψη συνοχής και συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών, η έλλειψη εμπιστοσύνης και επικοινωνίας μεταξύ της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας.
• Η αναζήτηση νέων προοπτικών για τη βελτίωση του σχολικού κλίματος, με την ανάπτυξη και εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων.
Οι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου ήταν οι εξής :
Άξονας 1 : Η οργάνωση και η θεσμική υποστήριξη του σχολικού κλίματος στη σχολική κοινότητα
Άξονας 2 : Διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα
Άξονας 3 : Σχολικό κλίμα και συνεργασία σχολείου και οικογένειας
Άξονας 4 : Σχολικό κλίμα : Καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα και διδακτικές προσεγγίσεις
Άξονας 5 : Σχολικό κλίμα και νέες προοπτικές : ψυχολογική υποστήριξη, κοινωνική ένταξη, νέες τεχνολογίες και επιμόρφωση