Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Η καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης κ. Ευφροσύνη Γεώργα παρακολούθησε το εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis, στις 15 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο τού ευρωπαϊκού προγράμματος ProWell “Protecting the mental wellbeing of our children during and after public health emergencies”, με θέμα “Μιλάμε με τους ειδικούς για τα Στάδια Ανάπτυξης τού Παιδιού και τη Διαπαιδαγώγηση σχετικά με τα Όρια τού Σώματος”.

Κάθε παιδί αναπτύσσεται με μοναδικό τρόπο, περνώντας από διάφορα στάδια που επηρεάζουν την αντίληψή του για τον κόσμο και τον εαυτό του. Σε αυτήν την πορεία ανάπτυξης η έννοια των "όριων τού σώματος" καταλαμβάνει σημαντική θέση. Τα παιδιά μαθαίνουν για τον κόσμο γύρω τους μέσω των αισθήσεών τους και τής εξερεύνησης τού περιβάλλοντος τους.

Σε αυτήν τη διαδικασία ανακαλύπτουν το σώμα τους και μαθαίνουν να κατανοούν τα όριά του.
Ποια είναι τα στάδια ανάπτυξης τού παιδιού; Τί πρέπει να γνωρίζουμε για τους διάφορους τομείς και τις περιόδους ανάπτυξης; Ποια είναι τα οφέλη τής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και πότε πρέπει να ξεκινά; Αυτά είναι ορισμένα συχνά ερωτήματα που έχουν οι γονείς και αφορούν στο πώς αναπτύσσονται τα παιδιά και ποιες είναι οι διάφορες φάσεις που επηρεάζουν την αντίληψή τους για τον κόσμο και τον εαυτό τους, καθώς ανακαλύπτουν το σώμα τους και κατανοούν τα όριά του.

Στο εκπαιδευτικό σεμινάριο συζητήθηκε αναλυτικά ο σημαντικός ρόλος των γονέων στο να εκπαιδεύσουν και να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για τα όρια αυτά, παρέχοντάς τους την καθοδήγηση και την υποστήριξη που χρειάζονται.

Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν τα ακόλουθα θέματα :

Τι είναι η ανάπτυξη; (Βρεφική ηλικία, Προσχολική ηλικία, Παιδική/Σχολική ηλικία, Εφηβεία)
Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση: Ασφαλές Άγγιγμα και Συναίνεση (Μιλώντας στα παιδιά για το Ασφαλές Άγγιγμα, Μιλώντας στα παιδιά για τη Συναίνεση)