Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Η καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης κ. Ευφροσύνη Γεώργα, το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, παρακολούθησε το επιμορφωτικό σεμινάριο «Η αξιολόγηση στο BrainPOP», διάρκειας τριών διδακτικών ωρών, στο πλαίσιο τού κύκλου μαθημάτων Teachers Training Teachers τού προγράμματος Educate the Educators, που διοργανώνει η Διεύθυνση τού Κολλεγίου Αθηνών. Στόχος τού προγράμματος είναι να βοηθήσει τους/τις εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν τι αξιολογούν και με ποιο σκοπό, καθώς και να γνωρίσουν πώς να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά εργαλεία αξιολόγησης.

Η αξιολόγηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τής παιδαγωγικής διαδικασίας. Μέσα από αυτή οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιολογήσουν όχι μόνο τους μαθητές και τις μαθήτριές τους, αλλά και την ίδια τους τη δουλειά, εντοπίζοντας τι πήγε ή δεν πήγε καλά στη μαθησιακή διαδικασία. Όμως, για τα παιδιά είναι μια σειρά δοκιμασιών που τους δημιουργεί άγχος και αρνητικά συναισθήματα, τα οποία, αρκετές φορές, αποτελούν τροχοπέδη για να παρατηρήσουν οι εκπαιδευτικοί τις πραγματικές τους δυνατότητες. Πώς θα μπορούσαν, λοιπόν, να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι μαθητέςκαι οι  μαθήτριες να μη νιώθουν το άγχος ότι αξιολογούνται;


Το BrainPOP είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα η οποία προτείνει σειρά δραστηριοτήτων, προκειμένου να αξιολογηθούν τα παιδιά με παιγνιώδη αλλά και αποτελεσματικό τρόπο. Είναι σχεδιασμένη για διδασκαλία και χρησιμοποιεί κινούμενους χαρακτήρες για την εκπαίδευση των μαθητών και των μαθητριών. Οι δύο βασικοί χαρακτήρες είναι ο Moby και ο Tim, οι οποίοι ασχολούνται με καθημερινά αλλά, κάποιες φορές, πολύπλοκα θέματα τα οποία παρουσιάζουν με απλό και ελκυστικό τρόπο ακόμη και για τα μικρότερα παιδιά, μέσα από γραπτές πληροφορίες, κουίζ, μέχρι και συστήματα βίντεο και κωδικοποίησης, εργαλεία και λογισμικά που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στους μαθητές και τις μαθήτριες να συμμετέχουν περισσότερο και να αξιολογούνται από τους εκπαιδευτικούς.