Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Η καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης κ. Ευφροσύνη Γεώργα, παρακολούθησε την ημερίδα ενημέρωσης την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis, στο πλαίσιο τού ευρωπαϊκού προγράμματος ProWell “Protecting the mental wellbeing of our children during and after public health emergencies” («Υποστήριξη των παιδιών σε θέματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια κρίσεων δημόσιας υγείας»), και η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023.

Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ProWell, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ERASMUS+ τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, καθώς και σε επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά από τον χώρο δραστηριοτήτων άθλησης και ψυχαγωγίας. Το έργο αποσκοπεί στην υποστήριξη των μαθητών/-τριών κατά τη διάρκεια κρίσεων δημόσιας υγείας μέσα από την κατάλληλη κατάρτιση και την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών, οι οποίοι ενημερώθηκαν για θέματα προαγωγής τής ψυχικής υγείας, για το πώς να σχεδιάζουν παρεμβάσεις για παιδιά και πώς να τα παραπέμπουν σε κατάλληλες δομές, ώστε να είναι σε θέση να προάγουν τη συνολική ευημερία των μαθητών/-τριών τους. Το πρόγραμμα, άλλωστε, μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά και για τη δική τους ψυχική υγεία σε περιόδους κρίσεων.

Κατά τη διάρκεια τής ημερίδας οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τις ομιλίες των εισηγητών/-τριών, ενημερώθηκαν σχετικά με τα εξής ζητήματα:

Θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας - η περίπτωση τής πανδημίας COVID-19.

Ο ρόλος των δασκάλων και των εκπαιδευτικών στην πρόληψη ζητημάτων ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια κρίσεων δημόσιας υγείας.

Το έργο Prowell: κοινοπραξία, σκοπός, πληθυσμός-στόχος, ευρήματα και παραδοτέα.

Ερευνητικά ευρήματα: χαρτογράφηση οικοσυστημάτων και μεθοδολογικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση ζητημάτων ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας.

Η πλατφόρμα κατάρτισης και τα ψηφιακά εργαλεία μάθησης τού προγράμματος ProWell.