Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την πρώτη ημέρα τής νέας σχολικής χρονιάς τα παιδιά τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης υποδέχτηκαν τα μικρά παιδάκια τής Α΄ τάξης, στο πλαίσιο του θεσμού "Πρωτάκια - Εκτάκια".
Η αλληλοβοήθεια μεταξύ των παιδιών τής Α΄ και τής Στ΄ τάξης είναι ένα από τα πιο όμορφα στοιχεία τής σχολικής ζωής!

Τα παιδιά τής Στ΄ τάξης αναλαμβάνουν τον ρόλο τού "μεγάλου αδερφού" ή τής "μεγάλης αδερφή". Βοηθούν τα μικρότερα παιδιά, τα καθοδηγούν σε διάφορες σχολικές δραστηριότητες και τα υποστηρίζουν σε ομαδικά παιχνίδια και δράσεις.

Από την άλλη πλευρά τα παιδιά τής Α΄ τάξης προσφέρουν στους μεγαλύτερους συμμαθητές τους την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες ενσυναίσθησης, συνεργασίας και, ταυτόχρονα, να αισθανθούν χρήσιμοι και σημαντικοί. Η αλληλοεπίδραση αυτή ενισχύει την αυτοπεποίθηση και των δύο πλευρών και δημιουργεί ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Επιπλέον, αυτή η σχέση που αναπτύσσεται μπορεί να βοηθήσει τα μικρότερα παιδίανα αισθανθούν πιο άνετα και ασφαλή στο σχολικό περιβάλλον, γνωρίζοντας ό,τι έχουν κάποιον να απευθυνθούν σε περίπτωση που χρειαστούν βοήθεια ή υποστήριξη. Οι μεγαλύτεροι μαθητές με τη σειρά τους μαθαίνουν να είναι υπομονετικοί και ασκούν και να προσφέρουν βοήθεια με τρόπο που να ενισχύει την αυτονομία και την αυτοπεποίθηση των μικρότερων παιδιών .

Αυτή η αλληλεπίδραση και συμπόρευαη δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς και συμβάλλει στη δημιουργία μιας ενωμένης υποστηρικτικής σχολικής κοινότητας.