Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων τού 2024, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία ΕΘΝΟΑ, διοργάνωσε την 4η Ελληνογαλλική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Εβδομάδα, από τις 5 έως τις 9 Φεβρουαρίου 2024, στην οποία συμμετείχαν μαθητές μας από όλα τα Αρσάκεια Σχολεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο αυτής τής διοργάνωσης, οι μαθητές των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, που διδάσκονται τα Γαλλικά ως β΄ ξένη γλώσσα, είχαν τη χαρά να πάρουν πληροφορίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, να ενημερωθούν για τα τέσσερα νέα αθλήματα που θα υπάρχουν και να συμμετάσχουν σε διαδικτυακές συναντήσεις με Έλληνες και Γάλλους Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες για να παρακολουθήσουν συνεντεύξεις τους, στιγμιότυπα από τους αγώνες τους αλλά και να ανακαλύψουν τις ιδέες τού Ολυμπισμού.

Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου οι μαθητές τής Στ΄ τάξης παρακολούθησαν τον Γάλλο Παραολυμπιονίκη αθλητή τού surf  Éric Dargent. Οι μαθητές έστειλαν ερωτήσεις που θα ήθελαν να κάνουν στον αθλητή και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος επέλεξε την ερώτηση τής μαθήτριας Καπλάνη Αθηνάς, η οποία ρώτησε τον αθλητή στα Γαλλικά«Quels sentiments ressentez-vous quand vous faites du surf ?» και στα Ελληνικά: «Ποια συναισθήματα νιώθετε όταν κάνετε surf ?».

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου οι μαθητές τής Ε΄ τάξης παρακολούθησαν την Ελληνίδα Ολυμπιονίκη αθλήτρια κολήμβησης Nery Mantey-Niangouara. Την ερώτηση που επιλέχθηκε απηύθυνε στην αθλήτρια η μαθήτρια Ντενέζου Μάρω στα Ελληνικά«Ποια ήταν η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει;» και στα Γαλλικά:
«Quel était le meilleur conseil qu’on vous a donné?».

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου οι μαθητές τής Δ΄ τάξης παρακολούθησαν την Ελληνίδα αθλήτρια σκι αντοχής Μαρία Ντάνο και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου οι μαθητές τής Γ΄ τάξης παρακολούθησαν τη Γαλλίδα Παραολυμπιονίκη αθλήτρια επιτραπέζιας αντισφαίρισης Alexandra Saint-Pierre.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές των Σχολείων μας. Την επιμέλεια τής δράσης  είχαν οι καθηγήτριες Γαλλικής Γλώσσας κ. Βιολάρη, Γεώργα και Σωτηροπούλου.