Στο πλαίσιο τής εσωτερικής αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου και τού άξονα “Σχολείο και Κοινότητα”, καθώς και τής συμμετοχής τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης στο Πανελλήνιο Δίκτυο Σχολείων για τη Μύρτιδα, οι μαθητές όλων των τάξεων μελέτησαν την ιστορία τής Μύρτιδας.
Ταξίδεψαν, γνώρισαν και ερεύνησαν την εποχή που έζησε, προβληματίστηκαν και συζήτησαν συγκρίνοντάς την με τη σύγχρονη εποχή.
Η Μύρτις είναι το 11χρονο κορίτσι, τα σκελετικά υπολείμματα τού οποίου ανακαλύφθηκαν σε μαζικό τάφο στον Κεραμεικό την περίοδο 1994-1995, κοντά στον σταθμό τού μετρό.
Το πρόσωπό της αναπλάστηκε από την ερευνητική ομάδα τού επίκουρου καθηγητή Ορθοδοντικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη.
Οι μαθητές τής Δ΄ τάξης, με την καθοδήγηση τής θεατρολόγου κ. Η. Κεραμοπούλου, εμπνεύστηκαν και διασκευάσαν ένα παραμύθι τού κ. Ηλία Μαμαλάκη με τίτλο «Η Μύρτις και η μελόπιτα».
Στο παραμύθι παρουσιάζεται μία ημέρα από τη ζωή τής Μύρτιδας στην αρχαία Ελλάδα τού Περικλή μέσα από μια γλυκιά, σκανταλιάρικη και κωμική σκοπιά, στην οποίαα φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι πλούσιες αρχαιοελληνικές γαστρονομικές αναφορές!
Το παραμύθι αυτό, στο πλαίσιο τής εκδήλωσης “Βηματίζω”, ζωντάνεψε πάνω στη σκηνή τής αίθουσας τής Θεατρικής Αγωγής τού Σχολείου και κατάφερε να δώσει στη Μύρτιδα μια πιο οικεία υπόσταση και όχι μόνο αυτή ενός ιστορικού προσώπου.
Εν τέλει, οι μαθητές συνειδηποποίησαν πως η Μύρτις ήταν ένα παιδί που δεν διέφερε και πολύ από ένα παιδί τής σύγχρονης Ελλάδας...
https://arsakeio.gr/gr/ekali/ekali-elementary-a/ta-nea-mas/events-activities/49046-i-myrtis-kai-i-melopita-08#sigProIdd83cc9b4f4