Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Αν είναι μία ευθεία η πορεία ζωής του κάθε ανθρώπου, τότε είναι ευλογία τα σημεία εκείνα που δύο οι περισσότερες ευθείες συναντιούνται. Πόσο μάλλον όταν σε ένα τέτοιο σημείο συνάντησης συνυπάρχουν 26 νέοι άνθρωποι.


Πρόκειται για το φιλαναγνωστικό σταυροδρόμι των μαθητών τής Στ΄1 τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, οι οποίοι, τον μήνα Δεκέμβριο τού 2018 με την καθοδήγηση τής δασκάλας τους κ. Κατερίνας Ταταράκη, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν με αφορμή το παραινετικό ερώτημα «Πώς να δώσουμε άραγε ζωή σε αυτό το έπιπλο τής βιβλιοθήκης;».
Τα παιδιά απάντησαν με ενθουσιασμό, ανανεώνοντας και εμπλουτίζοντας τη βιβλιοθήκη τής τάξης με βιβλία τής επιλογής τους. Η διαδικασία προσθήκης ενός έργου έρχονταν μετά την εισαγωγική παρουσίασή του και τον άμεσο διαδοχικό δανεισμό του. Τα βιβλία άλλαζαν πολλές φορές χέρια, με τη μορφή μιας πρωτότυπης πνευματικής σκυταλοδρομίας, οι λογοτεχνικές ιδέες μεταφέρονταν και η επιστροφή στο σημείο συνάντησης έβρισκε τους αναγνώστες αφυπνισμένους.
Κοιτώντας πλέον τους μαθητές και τις μαθήτριες να στέκουν στα διαλείμματα μπροστά στην περήφανη πλέον βιβλιοθήκη τής τάξης, συνειδητοποιεί κανείς ότι το έπιπλο αυτό δεν ζωντάνεψε απλώς, αλλά έγινε φορέας ενός πολύτιμου μέρους τής ίδιας τής ζωής τους.