Το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης κατά το τρέχον σχολικό έτος συμπληρώνει είκοσι χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Για τον λόγο αυτό αποφάσισε να υλοποιήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σταθμό και σημείο αναφοράς στη δημιουργική, απρόσκοπτη και λαμπρή του πορεία με τίτλο «Εδώ Αρσακειούπολη».
Το «Εδώ Αρσακειούπολη» εμπνεύστηκε το περιεχόμενό του από την παιδική ραδιοφωνική σειρά «Εδώ Λιλιπούπολη», η οποία μεταδιδόταν από το Τρίτο Πρόγραμμα τής Ελληνικής Ραδιοφωνίας στο τέλος τής δεκαετίας τού '70.
Με αφορμή τα ιδιαίτερα αγαπητά και πάντα επίκαιρα θέματα εκείνων των εκπομπών, επελέγησαν ενότητες και στόχοι προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν σε προγενέστερα έτη στο Νηπιαγωγεόι και συνδέθηκαν, κάτω από νέο βλέμμα, με θεματολογίες όπως η ανακύκλωση και το περιβάλλον, η αγροοικονομία, η αποταμίευση, ο πολιτισμός των αρχαίων προγόνων μας, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τη συνέχεια και τη σταθερή πίστη σε διαχρονικές αξίες που προάγουν τον πολιτισμό, την παιδεία και την κοινωνική ευημερία.
Ακόμη για πρώτη φορά προσεγγίζονται θέματα όπως η ισότητα των δύο φύλων ή ο ρόλος των γονέων στην αγωγή των παιδιών. Κυρίως όμως το πρόγραμμα θα είναι μια καλή ευκαιρία για να μυηθούν τα παιδιά στον κόσμο τού ραδιοφώνου, ενός παραγκωνισμένου στην εποχή μας μέσου.
Τέλος, λόγω τής μουσικής φύσης τής εκπομπής, το πρόγραμμα θα αποτελέσει αφετηρία για την καλλιέργεια μιας σχέσης με το έντεχνο και το ποιοτικό ελληνικό παιδικό τραγούδι, τη γνωριμία με τα δομικά και τα καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά του, καθώς και με κάποιους αξιόλογους αντιπροσώπους του.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις, και εκδηλώσεις, μία από τις οποίες, πολύ ξεχωριστή, θα είναι η Ημέρα Γονέων. Πρόκειται για είναι μια καινοτόμος δράση, η οποία συνδιοργανώνεται και συμπαρουσιάζεται από παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς και έχει απώτερο στόχο τη δημιουργική μάθηση μέσα από ποικίλους τρόπους έκφρασης καθώς και τη μεταφορά μηνυμάτων.
Την ημέρα αυτή το Νηπιαγωγείο ανοίγει τις πόρτες του, κατά τη διάρκεια τού πρωινού του προγράμματος, στους γονείς και τους φίλους των παιδιών, προκειμένου αφενός να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους σε παρουσιάσεις και δραστηριότητες εμπνευσμένες από το πρόγραμμα, αφετέρου να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε παρόμοιες.
Ως Ημέρα Γονέων εφέτος έχει οριστεί η Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ημέρας Γονέων, στο τελευταίο μέρος, όπως συνηθίζεται, γίνεται η παρουσίαση ενός δρώμενου ή κάποιας άλλης καλλιτεχνικής δράσης η οποία έχει αποφασιστεί από τις ομάδες γονέων.
Στο πλαίσιο τής διοργάνωσης καλούνται οι γονείς των μαθητών τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης να σχηματίσοτν τις δικές τους ομάδες, ώστε να οργανώσουν και να προετοιμάσουν τη δική τους εμφάνιση.
Μέχρι τώρα ο σχηματισμός των ομάδων ακολουθούσε τα δύο τμήματα τού Νηπιαγωγείου, ωστόσο μπορεί να δημιουργηθούν και μικρότερες ομάδες γονέων και με άλλους συνδυασμούς, ανν το προτιμήσουν οι γονείς.
Για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους προτείνετα ο ο ορισμός δύο υπευθύνων, ενός από κάθε τμήμα. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι οι ίδιο οι γονείς θα φροντίσουν να επικοινωνήσουν μαζί τους, ακόμη κι αν δεν θέλουν να συμμετάσχουν.
Παρόλο που η συμμετοχή είναι προαιρετική, η έμπνευση και η τελική παρουσίαση θα πρέπει να έχει συλλογικό χαρακτήρα με την ενεργό συμμετοχή όλων, γιατί αυτό είναι κάτι που καταλαβαίνουν τα παιδιά και χαίρονται το καθένα για τον δικό του γονέα.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό τού Νηπιαγωγείου είναι στη διάθεση των γονέων για επιπλέον διευκρινίσεις, προτάσεις, συστάσεις, βοήθεια, ή οτιδήποτε άλλο.
Για τον καλύτερο προγραμματισμό τής εκδήλωση το Νηπιαγωγείο πρέπει να γνωρίζει τις συμμετοχές των ομάδων, τον τίτλο και τη διάρκεια τής δράσης τουλάχιστον τρεις (3) ημέρες πριν από την ορισμένη ημέρα (9 Μαρτίου).
Λόγω τής μεγάλης διάρκειας της εκδήλωσης (περίπου από τις 10.30’ ώς τις 14.40’), αλλά και του εορταστικού χαρακτήρα της, θα λειτουργεί μπουφές εδεσμάτων και ροφημάτων, με την υποστήριξη και των γονέων, μέσα στον χώρο τού θεάτρου όπου θα διεξαχθεί.
Για την τελική ώρα έναρξης τής Ημέρας Γονέων θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση, καθώς και για τα ονόματα των συντονιστών σε κάθε τμήμα. Παρακαλούνται οι γονείς που έχουν παλαιότερη εμπειρία να αναλάβουν πρωτοβουλίες.