Η βιβλιοθήκη αποτελεί τον πιο παραδοσιακό και ταυτόχρονα τον πιο δοκιμασμένο δρόμο για την εισαγωγή των μαθητών στον κόσμο τής γνώσης και τής σοφίας. Για τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία το βιβλίο εξακολουθεί να συνιστά βασικό εργαλείο τής εκπαιδευτικής διαδικασίας, ένα εργαλείο αναντικατάστατο και συνεχώς εξελισσόμενο. Η διαδικασία τής έρευνας και τής μελέτης μέσα στη βιβλιοθήκη δεν είναι σε καμία περίπτωση παρωχημένη διαδικασία, αλλά αντίθετα ζωντανή προσέγγιση που κινητοποιεί τον νου και τη φαντασία των μαθητών, ενώ ταυτόχρονα εξασκεί την πνευματική τους πειθαρχία και ανοίγει δρόμους στη δημιουργικότητά τους.
Περισσότερα...
Εν όψει της γιορτής των Χριστουγέννων μια εξαιρετική δραστηριότητα πραγματοποιείται για μια ακόμα φορά από τη Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Τοσιτσείων Σχολείων της Εκάλης από 13 έως και 20 Δεκεμβρίου 2019.
Περισσότερα...
Με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ οι Βιβλιοθήκες των Αρσακείων Σχολείων, Ψυχικού, Εκάλης, Πατρών, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, ετοίμασαν ένα πολύπλευρο αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940 και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αξιοποιώντας τα τεκμήριά τους αλλά και τη δημιουργικότητα των βιβλιοθηκονόμων τους. Το υλικό της φετινής δυναμικής και συντονισμένης συμβολής των Βιβλιοθηκών των Αρσακείων στην επέτειο αποτέλεσε τη βάση του εκπαιδευτικού περιεχομένου για την ενημέρωση των μαθητών στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων.
Περισσότερα...
Πώς γιόρταζαν το Πάσχα οι επαναστατημένοι Έλληνες – Αυθεντικές μαρτυρίες από ιστορικές πηγές – Μοναδικό τεκμήριο για τον πρώτο εορτασμό του ελεύθερου έθνους το 1822!
Περισσότερα...
Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 οι Βιβλιοθήκες των Αρσακείων παρουσίασαν έκθεση τεκμηρίων σχετικά με τον πόλεμο του ΄40, την Κατοχή και γενικότερα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Περισσότερα...
Oι Βιβλιοθήκες της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας διαθέτουν πλέον τον Κατάλογό τους στο διαδίκτυο μέσω της Υπηρεσίας openABEKT του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ενισχύοντας την ανοικτή και ελεύθερη πρόσβαση των μελών της αρσακειακής κοινότητας αλλά και των πολιτών στην πληροφόρηση και τη γνώση.
Περισσότερα...
Βιβλιοθήκη λειτουργούσε ήδη από το 1862 στο πρώτο Αρσάκειο Σχολείο, στο Αρσάκειο Μέγαρο στο κέντρο τής Αθήνας, σε εποχές που δεν υπήρχε ο θεσμός τής σχολικής βιβλιοθήκης. Από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα ο θεσμός τής Βιβλιοθήκης θεμελιώθηκε και ενισχύθηκε με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν Βιβλιοθήκες σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
Όλες οι Βιβλιοθήκες των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων Ψυχικού, Εκάλης, Πάτρας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Τιράνων λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό-βιβλιοθηκονόμους, διαθέτουν αναγνωστήριο, παιδικό τμήμα και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, και οι κατάλογοί τους είναι ψηφιοποιημένοι και ελεύθερα πλέον προσβάσιμοι διαδικτυακά μέσω τού προγράμματος open ΑΒΕΚΤ τού Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
Ο θεσμός τής Βιβλιοθήκης στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία
Η αναγκαιότητα για Βιβλιοθήκη έγινε αντιληπτή από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Στις 20 Μαρτίου 1859, είκοσι δύο μόλις χρόνια μετά την ίδρυση τού πρώτου Σχολείου της, το Διοικητικό Συμβούλιο τής Φ.Ε., με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, έλαβε απόφαση «Περί συστάσεως βιβλιοθήκης εν τω Παρθεναγωγείω». Το 1862 ιδρύθηκε η πρώτη σχολική βιβλιοθήκη στο Αρσάκειο Αθηνών, η οποία το 1865 περιελάμβανε 685 τόμους ελληνικών βιβλίων και 210 γαλλικών.
Έτσι, ήδη από τον 19ο αιώνα, θεμελιώθηκε ο θεσμός τής βιβλιοθήκης στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία. Στην μακρόχρονη πορεία της η Φ.Ε. ενίσχυσε αυτόν τον θεσμό με αποτέλεσμα σήμερα κάθε σχολικό της συγκρότημα να διαθέτει δική του Βιβλιοθήκη, που περιλαμβάνει επιστημονικά συγγράμματα, σχολικά, παιδικά και λογοτεχνικά βιβλία, περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, σπάνιες παλαιές εκδόσεις κ.ά.
Ο σκοπός των Βιβλιοθηκών
Κάθε σχολική Βιβλιοθήκη στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο αναγνωστήριο, παιδικό τμήμα και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, στοιχεία που υπογραμμίζουν τον παιδαγωγικό της ρόλο. Η χρήση τής βιβλιοθήκης είναι συμπληρωματική τής εκπαιδευτικής διαδικασίας, με σκοπό να προετοιμάσει τους διά βίου αναγνώστες καλλιεργώντας την φιλαναγνωσία.
Μέσα στον χώρο τής Βιβλιοθήκης δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές, με την βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού-βιβλιοθηκονόμων και με την χρήση τού συμβατικού ή/και τού ηλεκτρονικού υλικού της, να εργαστούν ατομικά ή ομαδικά, να ερευνήσουν ποικίλα θέματα που πηγάζουν από τα διδακτικά τους αντικείμενα και κεντρίζουν τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους και έτσι να διευρύνουν τους ορίζοντες των γνώσεών τους.
Για την άρτια λειτουργία των σχολικών Βιβλιοθηκών τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας έχει συσταθεί Επιτροπή Βιβλιοθήκης, καθώς και υπεύθυνος για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό των Βιβλιοθηκών, οι οποίοι μεριμνούν για την αγορά νέων βιβλίων, για την διαρκή βελτίωση των χώρων, την οργάνωση σειράς ποικίλων δραστηριοτήτων και την ανάδειξη τού ρόλου των Βιβλιοθηκών στην παροχή ολοκληρωμένης παιδείας. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε το 2019 και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το 2020 η ψηφιακή μετάβαση των Βιβλιοθηκών των Αρσακείων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ – open ABEKT). Οι Βιβλιοθήκες τής Φ.Ε. είναι πλέον προσβάσιμες διαδικτυακά, έχουν διασύνδεση με όλες τις Βιβλιοθήκες τού ίδιου προγράμματος τού ΕΚΤ και παρέχουν από τις ιστοσελίδες τους προς όλους ενδιαφέροντα θέματα για το βιβλίο, την φιλαναγνωσία και τις αξιόλογες πηγές γνώσης. Έτσι μέσω τού προγράμματος παρέχεται η δυνατότητα τής αυτοματοποίησης όλων των λειτουργιών κάθε Βιβλιοθήκης. Η δημιουργία βιβλιογραφικών εγγραφών (καταλογογράφηση), η αναζήτηση – ανάκτηση δεδομένων, η διαδικασία δανεισμού, οι παραγγελίες, η διαχείριση των περιοδικών, βιβλιογραφικές εκτυπώσεις είναι μερικές από τις λειτουργίες που υλοποιούνται μέσω τού προγράμματος.
Οι Βιβλιοθήκες συμβάλλουν:
- στην δημιουργία ευκαιριών, ώστε όλα τα παιδιά να αποκτούν πρόσβαση στο βιβλίο
- στην αύξηση τής ικανότητάς τους να κατανοούν διαφορετικά είδη κειμένων
- στην καλλιέργεια τής αφαιρετικής και τής συνθετικής τους ικανότητας
- στην ενθάρρυνση τής αυτενέργειας και τής πρωτοβουλίας τους
- στην εξοικείωσή τους με την χρήση βιβλιογραφίας (έντυπης και ηλεκτρονικής)
- στην επιλεκτική χρήση των νέων τεχνολογιών ως πηγών γνώσης
- στην εκμάθηση τής μεθόδου καταγραφής τής βιβλιογραφίας, των λημμάτων και τής εκπόνησης συνθετικών εργασιών.
Παράλληλα, η βιβλιοθήκη παρέχει βιβλιογραφική υποστήριξη στο εκπαιδευτικό προσωπικό και λειτουργεί ως χώρος έρευνας και μελέτης.
Οργάνωση και δραστηριότητες των Βιβλιοθηκών
Για την ομαλή λειτουργία και την δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τους αναγνώστες, οι Βιβλιοθήκες των Αρσακείων Σχολείων προσφέρουν:
- Ενημέρωση και εκπαίδευση μελών: το προσωπικό τής Βιβλιοθήκης ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο μέλος για τις υπηρεσίες και τις δραστηριότητές της. Ειδικά για τους μαθητές-μέλη πραγματοποιείται ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης. Στο πρώτο μέρος οι μαθητές παρακολουθούν μια σύντομη ανασκόπηση για την ιστορία των Βιβλιοθηκών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και στο δεύτερο ενημερώνονται για την λειτουργία τής Βιβλιοθήκης, το υλικό και τον δανεισμό, εξοικειώνονται με τον χώρο και εκπαιδεύονται στην χρήση τού υλικού με διάφορες ασκήσεις.
- Σύνταξη βιβλιογραφιών με το υλικό που διαθέτει η Βιβλιοθήκη σε συγκεκριμένα θέματα (π.χ. Ολυμπιακοί Αγώνες).
- Καταγραφή τού νεοεισερχόμενου υλικού σε θεματικούς καταλόγους που διατίθενται πλέον ελεύθερα διαδικτυακά (βιβλία, περιοδικά, ψηφιακό υλικό, εργασίες μαθητών κ.ά.) και έκθεση των νέων αποκτημάτων.
- Φιλοξενία των παιδιών τού Νηπιαγωγείου, π.χ. κατά την διάρκεια τής «Ώρας Παραμυθιού», ώστε να εξοικειώνονται με τον χώρο.
Σημαντικές δραστηριότητες των Βιβλιοθηκών των Αρσακείων Σχολείων είναι οι παρακάτω:
- θεματικά αφιερώματα και προβολές
- παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων
- διαγωνισμοί, εκθέσεις και θεατρικές παραστάσεις
- πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις
- διαλέξεις και ομιλίες
- επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες
- Λέσχες ανάγνωσης
Ιστορία
Το 1937 αποφασίζεται η ίδρυση Βιβλιοθήκης στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού, η οποία λειτούργησε μέχρι το 1989 στο κεντρικό κτήριο. Τον ίδιο χρόνο η Βιβλιοθήκη μεταφέρεται σε αίθουσα όπου στεγαζόταν η Παιδαγωγική Ακαδημία. Η πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη ανακαινίστηκε το 1998 και αποτέλεσε την πρώτη εφαρμοσμένη πρόταση οργάνωσης και λειτουργίας μιας πρότυπης σχολικής βιβλιοθήκης, συνδυασμού παραδοσιακής και ηλεκτρονικής συγχρόνως βιβλιοθήκης.
Η Βιβλιοθήκη σήμερα
Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται στον πρώτο όροφο τού κτηρίου τής παλαιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας και καλύπτει επιφάνεια 350 τ.μ. Είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να συνδυάζει την επιβλητική ατμόσφαιρα τής κλασικής βιβλιοθήκης με έναν σύγχρονο χώρο μελέτης για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Είναι ενιαία για τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια των Αρσακείων Ψυχικού.
Το υλικό τής Βιβλιοθήκης αριθμεί γύρω στους 25.000 τόμους ελληνικών και ξένων βιβλίων, πολυάριθμα έργα αναφοράς (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, λευκώματα, άτλαντες, πολύτομα έργα κ.λπ.), βιβλία ιστορίας, φιλοσοφίας και λογοτεχνίας (ελληνικής και ξένης), σπάνιες εκδόσεις και συλλογές, σχολικά βοηθήματα και βιβλία όλων των επιστημών.
Στην Βιβλιοθήκη λειτουργούν τρία τμήματα:
Το Αναγνωστήριο, μια άνετη με φυσικό φωτισμό αίθουσα, δυναμικότητας 40 θέσεων μελέτης. Σε αυτόν τον χώρο οι μαθητές προετοιμάζουν τις ατομικές ή τις ομαδικές εργασίες τους. Το Αναγνωστήριο φιλοξενεί επίσης εκδηλώσεις και δραστηριότητες εκπαιδευτικές, μορφωτικές, ψυχαγωγικές, διαλέξεις, συνέδρια, ημερίδες και εκθέσεις βιβλίων.
Η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη και Τμήμα Περιοδικών με μόνιμη σύνδεση στο διαδίκτυο, στο οποίο οι χρήστες έχουν πρόσβαση μέσω 5 υπολογιστών. Το ίδιο τμήμα φιλοξενεί τα περιοδικά.
Το Παιδικό Τμήμα που λειτουργεί σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για τις ανάγκες των παιδιών. Καλύπτει τις ηλικίες από Α΄ έως Στ΄ Δημοτικού και διαθέτει ένα επιμέρους τμήμα με εφηβικά βιβλία για τις τάξεις τού Γυμνασίου. Διαθέτει 16 θέσεις μελέτης και στον χώρο του μπορεί να φιλοξενήσει τις δραστηριότητες μαθητών ενός τμήματος σχολικής τάξης. Η συλλογή του αριθμεί 6.000 τόμους βιβλίων και περιοδικών.
Ειδικά Προγράμματα
Σε συνεργασία με τα Δημοτικά Σχολεία η Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού εφαρμόζει ειδικά προγράμματα καταρτισμένα για κάθε τάξη, με σκοπό την ενίσχυση τής φιλαναγνωσίας καθώς και την μύηση των παιδιών στον χώρο τής βιβλιοθήκης. Τα προγράμματα είναι δύο ειδών: α) αυτά που υλοποιούνται μέσα στον χώρο τής Βιβλιοθήκης (εκπαίδευση χρηστών, Ώρα παραμυθιού, Θεατρικό παιχνίδι, γνωριμία συγγραφέα, εικονογράφου, εκδότη με τα παιδιά) και β) αυτά που υλοποιούνται σε σχολικές τάξεις με την υποστήριξη τής Βιβλιοθήκης (παρουσίαση και επεξεργασία βιβλίου, δημιουργία ομαδικού βιβλίου από τα παιδιά, γνωριμία με τους δημιουργούς των βιβλίων).
Σε συνεργασία με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια η Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνουν οι καθηγητές με κύριο θέμα: «Ερευνητική εργασία στην Βιβλιοθήκη». Την ώρα αυτή οι μαθητές κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην διαδικασία τής έρευνας και στην σύνθεση μιας εργασίας. Επίσης στην Βιβλιοθήκη υλοποιούνται τα projects των Λυκείων και παρουσιάζεται η χρήση τού καταλόγου τής Βιβλιοθήκης, των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που προσφέρονται και δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να εξοικειωθούν με τα πληροφοριακά εργαλεία και τις πηγές τού διαδικτύου.
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού
Αρσάκη 1, Π. Ψυχικό Αθήνα, 154 52
Tηλ. κέντρο: 210 6755107 εσωτερικό: 245, 294
Υπεύθυνη Κεντρικής Βιβλιοθήκης: Γεωργία Καβάγια
Υπεύθυνη Παιδικού Τμήματος: Μαρία Δερβέναγα
Ιστορία - Ονομασία
Μετά τον θάνατο τού καθηγητή Γλωσσολογίας και προέδρου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γεωργίου Κουρμούλη (1907-1977) η σύζυγός του Ζ. Νίκολη προσέφερε 3.000 τόμους βιβλίων από την συλλογή του, κυρίως φιλολογικά συγγράμματα, μελέτες, δοκίμια και λεξικά. Η δωρεά αυτή αποτέλεσε τον πυρήνα τής ανάπτυξης των τεκμηρίων τής Βιβλιοθήκης. Προς τιμήν του, και επειδή δημιουργία του ήταν το σχολικό συγκρότημα τής Εκάλης, η Βιβλιοθήκη ονομάζεται «Κουρμούλειος». Το 1987, 10 χρόνια αργότερα, στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης και επέκτασης τής πτέρυγας Γυμνασίων και Λυκείων τού σχολικού συγκροτήματος τής Εκάλης, το νέο Δ.Σ. τής Φ.Ε. αποφάσισε την ενοποίηση των βιβλιοθηκών τού Σχολείου σε ενιαία σχολική βιβλιοθήκη για τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Για τον σκοπό αυτό επέλεξε την ήδη υπάρχουσα στην συγκεκριμένη πτέρυγα αίθουσα 210 τ.μ., η οποία διαθέτει άπλετο φυσικό φωτισμό. Στην συνέχεια η Βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με 2.000 τόμους βιβλίων, προσφορά τού Προέδρου καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη και με την δωρεά, το 2012, 700 βιβλίων, που καλύπτουν όλους τους τομείς τής γνώσης, λευκώματα, περιοδικά, ψηφιακούς δίσκους και φυλλάδια, από τον δημοσιογράφο Βασίλη Καλαμαρά.
Η Βιβλιοθήκη σήμερα
Η Βιβλιοθήκη των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης είναι μία από τις μεγαλύτερες σχολικές Βιβλιοθήκες που υπάρχουν στην χώρα μας. Ο αριθμός των τεκμηρίων της ξεπερνά τους 20.000 τόμους. Στην συλλογή της περιλαμβάνει επιστημονικά συγγράμματα, ελληνική και ξένη λογοτεχνία, πληροφοριακά βιβλία (λεξικά, εγκυκλοπαίδειες), λευκώματα, σχολικά βοηθήματα, παιδικά βιβλία, παραμύθια, περιοδικές εκδόσεις καθώς και πλούσιο οπτικοαουστικό υλικό.
Η ενιαία για τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σχολική Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική καθ’ όλη τη διάρκεια τού έτους και το υλικό της είναι διαθέσιμο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όλο το υλικό είναι ταξινομημένο και τεκμηριωμένο σύμφωνα με τα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα. Στον χώρο τής Βιβλιοθήκης υπάρχουν laptop που παρέχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και πηγές πληροφόρησης. Τέλος, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, ενημερώσεις, εκθέσεις βιβλίων και περιοδικών, ομιλίες συγγραφέων, λέσχες ανάγνωσης, διαθεματικά project και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα φιλαναγνωσίας και δραστηριοτήτων για μαθητές Δημοτικού.
Εκπαιδευτικά προγράμματα φιλαναγνωσίας για μαθητές Δημοτικού
Στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας και της εξοικείωσης των παιδιών με τη βιβλιοθήκη και τον σημαντικό ρόλο της εκπονούνται κάθε χρονιά από τη βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των Δημοτικών Σχολείων εκπαιδευτικά προγράμματα. Στόχο έχουν κάθε μήνα όλες οι τάξεις των Σχολείων να επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο να πραγματοποιούν διαφορετικές δράσεις κάθε φορά όπως αναζήτηση πληροφοριών, κατασκευή σελιδοδεικτών, δημιουργία λογοτεχνικής αφίσας, κυνήγι θησαυρού γνώσεων, δημιουργία λεξικών, ζωγραφιές με αγαπημένα βιβλία, βιβλιο-κρυπτόλεξα, ακροστιχίδες γνώσεων και πολλά ακόμα.
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη Αρσακείων Τοσιτσείων Σχολείων
Λεωφόρος Μαραθώνος 1, Άνοιξη, 145 69
Tηλ. κέντρο: 210 6218250 - εσωτερικό: 332
Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης: Γιάννης Κουμαντάκης
Η Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης στεγάζεται στο κτήριο τού Δημοτικού Σχολείου και είναι ενιαία για το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Εκτείνεται σε χώρο 150 τ.μ. περίπου και αποτελείται από το βιβλιοστάσιο και το Αναγνωστήριο.
Η Βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο τού 2010 από τον Πρόεδρο τής Φ.Ε. καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη.
Η συλλογή της περιλαμβάνει περίπου 6.000 τεκμήρια και αποτελείται από το δανειστικό τμήμα, το τμήμα των πληροφοριακών έργων, τα περιοδικά και το οπτικοακουστικό υλικό. Ο χώρος τής Βιβλιοθήκης είναι εξοπλισμένος με προβολέα για παρουσιάσεις ή προβολές οπτικοακουστικού υλικού και φιλοξενεί κατά καιρούς συγγραφείς, βιβλιοπαρουσιάσεις από μαθητές, επιμορφώσεις εκπαιδευτικών κ.ά. Για την αναζήτηση πηγών από το διαδίκτυο δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι διαθέσιμοι για τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών.
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης
Ελαιώνες Πυλαίας, Θεσσαλονίκη, 555 35
Tηλ. κέντρο: 2310 304000 - εσωτερικό: 475
Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης: Θεόδωρος Χριστοφίδης