Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, στην Εστία Επιστημών Πάτρας, στα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών, παρουσιάστηκαν οι εργασίες των μαθητικών ομάδων που συμμετείχαν στα φετινά Θερινά Σχολεία που διοργάνωσε το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο διευθυντής του Λυκείου κ. Μάνος Πετράκης ο οποίος αφού έκανε μία σύντομη αναδρομή στη διοργάνωση των Θερινών Σχολείων εστίασε στις σημαντικές εμπειρίες που αποκτούν οι μαθητές που συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα που θα τους βοηθήσουν για τις επιλογές τους στο μέλλον και ότι αυτή η διοργάνωση, η οποία απευθύνεται σε όλους τους μαθητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, εντάσσεται σε ένα πλαίσιο καινοτόμων πρωτοβουλιών που ως στόχο έχουν την ευρύτερη καλλιέργεια των μαθητών και την πληρέστερη ενημέρωσή τους σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Τέλος ευχαρίστησε τους επιστημονικούς υπεύθυνους των προγραμμάτων καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών για τη συνεργασία, καθώς και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου που είχαν την ευθύνη της πραγματοποίησης των Θερινών Σχολείων εκ μέρους του Αρσακείου Λυκείου. Στη συνέχεια ο Αντιπρύτανης Προγραμματισμού Ψηφιακού Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Υποδομών κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πρύτανη κ. Χρήστου Μπούρα συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και παρότρυνε ότι το πρόγραμμα «το Σχολείο πηγαίνει Πανεπιστήμιο» να ακολουθεί και την αντίστροφη πορεία «το Πανεπιστήμιο πηγαίνει Σχολείο». Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας κ. Μιχάλης Παρούσης και οι καθηγητές κ. Μιχάλης Ξένος και κ. Κωνσταντίνος Μπαταργιάς από τα Τμήματα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής και Βιολογίας αντίστοιχα. Ο κύριος Ξένος αναφέρθηκε επίσης στην στενή συνεργασία του εργαστηρίου στο οποίο είναι διευθυντής με το Αρσάκειο Λύκειο στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus. Στη συνέχεια οι μαθητικές ομάδες παρουσίασαν τα προγράμματα που εκπονήθηκαν στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου αφήνοντας έκπληκτους τους παρευρισκόμενους για το υψηλό επίπεδο επιμόρφωσης που έλαβαν στα Θερινά Σχολεία. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα προγράμματα:
• «Τεχνικές απομόνωσης, παραγωγής και μελέτης της δομής πρωτεϊνών και μικρών δευτερογενών μεταβολιτών από ζώντες οργανισμούς»,
με επιστημονικούς υπεύθυνους τους καθηγητές του Τμήματος Φαρμακευτικής κ. Γεώργιο Σπυρούλια και κ. Φωτεινή Λάμαρη και με υπεύθυνο εκπαιδευτικό του Αρσακείου Λυκείου τον κ. Νικόλαο Γιαννακόπουλο, Χημικό.
• “Ταυτοποίηση ειδών Pargus sp. (φαγκρί) μέσω αναγνώρισης προτύπων πέψης από προϊόντα Αλυσιδωτής Αντίδρασης Πολυμεράσης (Polymerase Chain Reaction-PCR)”,
με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας κ. Κωνσταντίνο Μπαταργιά και υπεύθυνη εκπαιδευτικό του Αρσακείου Λυκείου κ. Νικολία Ηλιοπούλου, Βιολόγο.
• «Άνθρωπος και Ιστορία»,
Διαθεματικό των Τμημάτων Φιλοσοφίας, Φιλολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας κ. Μιχάλη Παρούση και υπεύθυνη εκπαιδευτικό του Αρσακείου Λυκείου κ. Σταματία Ανδρωνά, Φιλόλογο.
• «Αλληλεπίδραση Ανθρώπου – Υπολογιστή»,
με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής (CEID) κ. Μιχάλη Ξένο και υπεύθυνο εκπαιδευτικό του Αρσακείου Λυκείου κ. Χρήστο Ζώτο καθηγητή Πληροφορικής.
• «1) Τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing), σχεδιασμός και κατασκευή αντικειμένων, 2) Σύγχρονες Υβριδικές Τεχνολογίες Παραγωγής και 3) Προγραμματισμός και λειτουργία βιομηχανικών ρομποτικών συστημάτων»,
με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών (Εργαστήριο LMS) κ. Δημήτριο Μούρτζη και με υπεύθυνο εκπαιδευτικό του Αρσακείου Λυκείου κ. Αναστάσιος Ψήνα, Φυσικό.

Τέλος στους μαθητές δόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις συμμετοχής.
Την ευθύνη για τη ροή του προγράμματος της εκδήλωσης είχε η γραμματέας του Αρσακείου Λυκείου κ. Σπυρούλα Βρυνιώτη.