Αρσάκεια Θεσσαλονίκης
Την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 τα νήπια και τα προνήπια τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν την παράσταση τής όπερας «Διδώ και Αινείας» τού Henry Purcell στην αίθουσα τής Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών τού Κ.Θ.Β.Ε. Ήταν μια παραγωγή με ζωντανή ορχήστρα σε συνεργασία τού Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και τού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Η δράση αυτή, που έδωσε μια διαφορετική προοπτική μάθησης, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τής απογευματινής δραστηριότητας τού προγράμματος «Τα παιδιά διασκεδάζουν με όπερα».
Τα παιδιά υποδέχθηκε στην αίθουσα τού θεάτρου ο υπεύθυνος τής παράστασης κ. Α. Κολαλάς και τους μίλησε για την όπερα ως είδος τέχνης, τους εξήγησε πώς δημιουργείται και πώς οργανώνεται ένα τέτοιο θέαμα, αναφέρθηκε στους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται για να επιτευχθεί αυτό, τονίζοντας τις υψηλές απαιτήσεις τής ζωής των τραγουδιστών και των μουσικών, και τέλος τους είπε την ιστορία τής Διδούς και τού Αινεία.
Νήπια και προνήπια όχι μόνο απόλαυσαν την παράσταση, για την οποία ανυπομονούσαν, αφού ήδη τις προηγούμενες ημέρες είχαν μάθει για τη μουσική, τους ήρωες και την ιστορία, αλλά έμαθαν περισσότερα για την όπερα ως είδος τέχνης.
Μετά το τέλος τής παράστασης οι μικροί μαθητές είχαν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τους συντελεστές, να δουν από κοντά τα κοστούμια των ηθοποιών-τραγουδιστών και να επεξεργαστούν και να παίξουν τα μουσικά όργανα των μελών τής ορχήστρας. Μουσικοί και ηθοποιοί έδειξαν ενθουσιασμό για τους μικρούς θαυμαστές τους και προθυμοποιήθηκαν να τους δώσουν μια γεύση από τα αντικείμενα τής τέχνης τους.
Έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία τριών αποφοίτων των Αρσακείων ανάμεσα στους συντελεστές: τής Μαρίας Κρητικού (χορωδία), αποφοίτου τού Αρσακείου Θεσσαλονίκης, τού Γιώργου Σωτηρούδη (βιολί), αποφοίτου τού Αρσακείου Θεσσαλονίκης, και τού Βασίλη Παπαπαναγιώτου (βιόλα), αποφοίτου τού Αρσακείου-Τοσιτσείου Εκάλης
Τα παιδιά ευχαρίστησαν όλους τους συντελεστές για την εμπειρία που τους προσέφεραν, χαρίζοντας στους υπεύθυνους κ. Α. Μυκονίου και Α. Κολαλά άλμπουμ με τις ζωγραφιές και τις γραφές που είχαν φιλοτεχνήσει τις προηγούμενες ημέρες στο Σχολείο.
Με δράσεις όπως η παρακολούθηση τής όπερας «Διδώ και Αινείας» γίνεται κατανοητό με βιωματικό τρόπο στα παιδιά, αλλά κυρίως στους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς ότι «Το να μάθει κανείς να ζει με την τέχνη, να την απολαμβάνει, να την επιλέγει για την ενασχόλησή του ή την ψυχαγωγία του είναι κάτι που δεν μαθαίνεται σε μια μέρα. Η τέχνη είναι αναπόσπαστο μέρος τής ζωής μας όταν θεωρείται και αναπόσπαστο μέρος τής εκπαίδευσής μας, όπως τα μαθηματικά, η γλώσσα και οι επιστήμες. Αν θέλουμε τα παιδιά μας αύριο να κάνουν σωστές και ποιοτικές επιλογές στη ζωή τους, θα πρέπει τώρα που είναι ακόμη μικρά να φροντίσουμε γι' αυτό».