Αρσάκεια Θεσσαλονίκης
Την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 είχαμε την τιμή να υποδεχτούμε στο Σχολείο μας τον Εξοχώτατο Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη, Φιλίπ Ρέι (Philippe Ray), συνοδευόμενο από την υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας, Αθηνά Μίσσιος (Athena Missios), και τον υπεύθυνο Τύπου του Γαλλικού Προξενείου, Ιωάννη Κακτσή.

Παρούσα στην συνάντηση ήταν επίσης η Σχολική Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Θεσσαλονίκης, Βαρβάρα Χρυσάφη, με την πολύτιμη συμβολή της οποίας κανονίστηκε η συνάντηση.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η διεύρυνση της συνεργασίας του Σχολείου μας με το Γαλλικό Προξενείο και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, καθώς και η ανταλλαγή προτάσεων για τη συμμετοχή μας σε δράσεις κοινού ενδιαφέροντος. Ο Διευθυντής του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Νευροκοπλής, αφού αναφέρθηκε στη μακρόχρονη παρουσία και πολυεπίπεδη προσφορά των Αρσακείων Σχολείων στην ελληνική εκπαίδευση τα τελευταία 182 χρόνια, ανέδειξε τη βαρύτητα που δίνουν τα Αρσάκεια Σχολεία στην ουσιαστική γνωριμία και διασύνδεση των μαθητών τους με την ευρύτερη ευρωπαϊκή πραγματικότητα, μέσα από την καλλιέργεια των Ξένων Γλωσσών και τη συμμετοχή σε προγράμματα και δράσεις που εμβαθύνουν την κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση. Στη συνέχεια οι καθηγήτριες των Γαλλικών (Ιουλία Γάτσου, Όλγα Γιώτη και Σοφία Καρασάββα), αφού παρουσίασαν μερικές από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές δράσεις του γαλλικού τμήματος του Σχολείου μας, κατέθεσαν ιδέες και προτάσεις για την ανάδειξη της γαλλικής παρουσίας και επιρροής στη Θεσσαλονίκη, στην προοπτική διοργάνωσης σειράς εκδηλώσεων από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης υπό τον τίτλο «Η Θεσσαλονίκη στα γαλλικά».

Ο Γάλλος Πρόξενος, αφού εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη σε ένα από τα πιο ιστορικά και φημισμένα σχολεία της Ελλάδας, τόνισε ότι στόχος του είναι να συμβάλλει στη σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα στη Γαλλία και στην Ελλάδα, με επίκεντρο κυρίως τη Θεσσαλονίκη, και να αναδείξει τη σημασία του γαλλικού πολιτισμού στην πόλη μας. Επεσήμανε επίσης ότι, σε αυτό το πλαίσιο, η αξιοσημείωτη ακαδημαϊκή ταυτότητα και δράση των Αρσακείων Σχολείων αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχία του εγχειρήματος, αλλά και την προσδοκία του να αναλάβει το Σχολείο μας συντονιστικό ρόλο στην πραγματοποίησή του μέσα από τη συνεργασία με την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα.

Στο τέλος της συζήτησης, η οποία διεξήχθη σε πολύ ζεστό κλίμα, ο Διευθυντής του Γυμνασίου δώρισε στους εκλεκτούς καλεσμένους τον επετειακό τόμο «Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία: 1836-1996, εκατόν εξήντα χρόνια παιδείας» και άλλα αναμνηστικά έντυπα, μεταξύ των οποίων και τεύχος της μαθητικής εφημερίδας του Σχολείου μας «Νεογράφημα».