Ο καλλιτέχνης κατά τη διάρκεια της δίωρης εκδήλωσης φιλοτέχνησε μια αγιογραφία ενός αγγέλου πάνω σε ξύλο μουριάς, την οποία και δώρισε στο Σχολείο μας. Τα παιδιά έμαθαν πολλά καινούργια πράγματα και έδειξαν τον ενθουσιασμό τους και την ευγνωμοσύνη τους, κάνοντας πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στον καλεσμένο μας, όπως: πώς κατασκευάζονται τα χρώματα, τι σημαίνουν οι χρωματισμοί και τα γράμματα στην αγιογραφία, ποια η διαφορά της αγιογραφίας με τη ζωγραφική, γιατί ζωγραφίζονται οι άγιοι με φωτοστέφανο, γιατί οι μορφές τους εικονίζονται πάντα ασκητικές, ενώ δεν έλειψαν ερωτήσεις και για τη σχέση του με μεγάλους ομότεχνους του κυρίου Ξενόπουλου, όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Ανδρέας Ρουμπλιώφ κ.ά.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους μαθητές του Β2, Νίκο Όψιμο και η Ειρήνη Μητακίδου, οι οποίοι ετοίμασαν και παρουσίασαν ένα σύντομο βιογραφικό του κυρίου Ξενόπουλου, με αναφορές στη φοίτησή του στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους, τις διακρίσεις, τα βραβεία, τα βιβλία του, το εργαστήρι αγιογραφίας στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., τα μεγαλύτερα έργα του, αλλά και υλικό από τα ταξίδια και τα σεμινάρια που παραδίδει σε όλο τον κόσμο.
Ο Άρχοντας Αγιογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μίλησε στα παιδιά για τα παιδικά του χρόνια, την ορφάνια και τη μεγάλη αγκαλιά της Αθωνιάδας στο Άγιον Όρος. Εκεί, χάρη στην αγάπη και καθοδήγηση των δασκάλων του, γρήγορα στάθηκε στα πόδια του και έγινε ένας γενναίος, χαρούμενος και ταλαντούχος έφηβος, που από νωρίς ξεδίπλωσε το ταλέντο του στο πινέλο. Με τα λόγια του ενέπνευσε στους μαθητές μας την πίστη στο ότι, όποιος προσπαθεί και αγαπά τη ζωή, δεν χάνεται· ότι όλα τα όνειρα πραγματοποιούνται με σκληρή δουλειά και θέληση.
Στη συνέχεια, ο αγιογράφος εξήγησε στα παιδιά την παλιά παραδοσιακή διαδικασία επίστρωσης των χρωμάτων στις φορητές εικόνες (με τη χρήση του κρόκου του αυγού) αλλά και του fresco ή νωπογραφίας (με τη χρήση του ασβεστόνερου) στις τοιχογραφίες, την οποία -μεταξύ άλλων σπουδαίων ζωγράφων- αξιοποίησε και ο θρυλικός αγιογράφος του Πρωτάτου Μανουήλ Πανσέληνος. Με απλά λόγια και χαμόγελο άκουγε προσεκτικά τις ερωτήσεις των παιδιών κι απαντούσε σε αυτές, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να ζωγραφίζει μπροστά τους την εικόνα ενός αγγέλου, εξηγώντας αναλυτικά τα στάδια του έργου. Ανάμεσα σε άλλα, μας μίλησε για τα πολλά ταξίδια του ανά τον κόσμο και τις αντιλήψεις των απομακρυσμένων χριστιανικών λαών της Αφρικής για την Παναγία, τον Χριστό και πώς φιλοτεχνούν τις μορφές τους.
«Πάντα δοκιμάζετε, το καλόν κατέχετε!» (Προς Θεσσαλονικείς Α’ 5,21) ήταν η φράση που ξεχώρισε και τόνισε. Να επιδιώκεις να γνωρίζεις τα πάντα, δηλαδή, και να επιλέγεις το καλό, ήταν η συμβουλή του για κάποιον που θέλει να γνωρίσει σε βάθος και να εξελίξει το ταλέντο και την τέχνη του. Η παρουσίαση έκλεισε με την ολοκλήρωση του έργου, τον πανέμορφο άγγελο, που ο κύριος Ξενόπουλος δώρισε με απλοχεριά στο Σχολείο μας για να ενωτίζεται και να αναπέμπει τις προσευχές μας. Η επίσκεψη του κυρίου Ξενόπουλου οργανώθηκε στο πλαίσιο της πρώτης Θεματικής Ενότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών της Β’ Γυμνασίου, με τίτλο «Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν τον Θεό;», από τους θεολόγους του Σχολείου μας Ευλαμπία Τσιρέλη και Θανάση Νευροκοπλή.
View the embedded image gallery online at:
https://arsakeio.gr/gr/thessaloniki/thessaloniki-junior-high/events-activities/33802-episkepsi-kostantinou-xenopoulou#sigProIdad783b724a
https://arsakeio.gr/gr/thessaloniki/thessaloniki-junior-high/events-activities/33802-episkepsi-kostantinou-xenopoulou#sigProIdad783b724a