Αρσάκεια Θεσσαλονίκης
Σκέψεις, εικόνες, μουσικές με αφορμή τον ποιητικό λόγο τού Διονυσίου Σολωμού
Στιγμιότυπα από το μάθημα τής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας τής Β΄1 τάξης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τιμώντας την επέτειο των 220 χρόνων από τη γέννηση τού Διονυσίου Σολωμού, οι μαθητές τής Β΄1 τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης καλωσόρισαν τους συμμαθητές τους την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 στο Αμφιθέατρο τού Λυκείου σε ένα μάθημα λογοτεχνίας, ή σωστότερα, όπως χαρακτηριστικά είπαν στην εισαγωγή τής εκδήλωσής τους, τους προσκάλεσαν να ξεφυλλίσουν μαζί τους σελίδες και ακούσματα από το μάθημα τής Λογοτεχνίας.
Σε στιγμές διαφορετικές μέσα στη χρονιά, είπαν τα παιδιά, πλησίασαν τον ποιητικό λόγο τού Σολωμού: φράσεις και σκέψεις των Ελεύθερων Πολιορκημένων, η γοητεία τής Φεγγαροντυμένης στον ερωτευμένο Κρητικό και η δύναμη τής θάλασσας στον Πόρφυρα έγιναν αφορμή να σκεφτούν για την ελευθερία, τον έρωτα και τη φύση. Και κατέληξαν: «Κάπως ασεβές ίσως φανεί να αρθρώσουμε εμείς λόγο απέναντι στο υψηλό τής σκέψης και τής έκφρασης τού εθνικού και λυρικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού: μα δεν τολμούμε παρά να αφήσουμε τον δικό του λόγο να γονιμοποιήσει μέσα μας έναν ελάχιστο σπόρο -και τον ευγνωμονούμε γι' αυτό..».
Στους τρεις αυτούς άξονες κινήθηκαν οι σκέψεις και τα τραγούδια που παρουσίασαν οι μαθητές: ελευθερία, έρωτας, φύση, οι έννοιες που δημιουργούν ισχυρά δίπολα στην ποίηση τού Σολωμού και στην πραγματικότητα των νέων σήμερα. Οι σκέψεις και ο προβληματισμός των παιδιών αποτυπώνεται στην παρουσίαση που συνόδευε την εκδήλωση, την οποία πλαισίωσαν με τις φωνές και τη μουσική τους. Ακούστηκε η φωνή όλων των παιδιών, αποδεικνύοντας τη δύναμη που έχει ο ποιητικός λόγος τού Σολωμού, αλλά και την ωριμότητα και την ευαισθησία των σύγχρονων εφήβων που δεν διστάζουν να εκφράσουν τη γνώμη και την ανησυχία, την ελπίδα και την προσδοκία τους, και μάλιστα με ματιά διεισδυτική και πρωτότυπη.
Οι μαθητές προσέγγισαν τα κείμενα τού Σολωμού στο μάθημα τής Λογοτεχνίας, στο πλαίσιο τού οποίου κατέγραψαν τις σκέψεις τους και παρήγαγαν τις μικρές εργασίες τους συνδέοντας συχνά τον ποιητικό λόγο με εικόνες και μουσική.
Την ευθύνη τού μαθήματος και τής παρουσίασης είχε η φιλόλογος κ. Άννα Σγουρού.
Στο ιστολόγιο τού Λυκείου, τις σελίδες, έχουν αναρτηθεί τα κείμενα και η παρουσίαση των μαθητών εδώ.